Lacrimi si furie la un an de la devastatorul cutremur din Turcia. Mii de oameni s-au adunat azi dimineata in regiunea Hatay, exact la aceeasi ora la care seismul a lovit tara, ucigand peste 50 de mii de oameni. Manifestantii au aprins lumanari si s-au batut cu politistii cand cei din urma au incercat sa blocheze un drum. Locuitorii spun ca multi oameni au murit nu din cauza prabusirii cladirilor, ci mai degraba din cauza faptului  ca s-a actionat prea lent pentru a-i salva.

Hatay este cea mai grav afectata regiune dintr-un total de 11 afectate de cutremurul de anul trecut din Turcia. Cu ochii in lacrimi, turcii au acuzat gestionarea neglijenta a guvernului in perioada care a urmat tragediei. 

In saizeci si cinci de secunde, 53.537 de vieti au fost devorate de ruine, inghitite de mormanele de beton ale caselor lor.

Cutremurele au daramat mii de cladiri si au ucis aproximativ 50.000 de persoane - marea lor majoritate in Turcia.

Unsprezece dintre cele mai sarace provincii din Turcia au fost afectate, 14 milioane de turci au fost loviti, iar peste 700 de mii de persoane mai traiesc in locuinte improvizate din containere si corturi.

Fatima KIRICI, SUPRAVIETUITOARE A CUTREMURULUI DIN TURCIA:  „Psihologic suntem la pamant. Mi-am pierdut fiica si nu vreau sa-i pierd si pe altii. Nu am de ales si trebuie sa locuiesc in acest cort. Apa curge de peste tot, dar ce sa fac?”

„Am avut trei fete si am pierdut pe doua dintre ele in cutremur. Cea mai mica a supravietuit. Totul este foarte dificil.”

Presedintele Recep Tayyip Erdogan, care facea campanie pentru realegere la acea vreme, a promis rapid ca se vor construi 650.000 de locuinte noi. La un an de la cutremur doar jumatate au inceput sa fie construite. Sambata la Haytay au fost inmanate cheile primelor 7.000 de locuinte unor familii selectate prin tragere la sorti.

In Siria, cutremurul a facut 6 mii de morti si a provocat distrugeri catastrofale in 5 din cele 14 provincii din Siria. Mii de familii locuiesc deja de un an in taberele improvizare fara apa, electrcitate si conditii elementare de igiena. Printre acestea si Khaled Wehbe  uia seismul i-a luat sotia, trei copii si casa.

Khaled WEHBE, SUPRAVIETUITOR:  „Cutremurul a schimbat dramatic viata mea. Scenele inca mi-au ramas in memorie. Nu pot sa dorm bine. Cateodata ma scol ingrozit de parca casa se prabuseste peste mine. Inca traiesc socul cutremurului. Este dificil sa ne mutam. Chiriile sunt foarte scumpe si nu exista locuri de munca.”

Cel putin 537 de copii din Siria si-au pierdut un parinte in urma cutremurului, iar 61 au ramas si fara mama si fara tata. Printre acestia este si micuta Afra, care s-a nascut printre ruine si a supravietuit miraculos fiind gasita cu cordonul ombilical inca atasat de mama ei, care murise imediat dupa nastere.

Videoclipul cu salvarea bebelusului din cutremurul din februarie a captivat intreaga lume. Astazi fetita, adopatat de unchiul sau,face exact un an.

Bilantul victimelor dezastrului din 6 februarie 2023 din Turcia si Siria se ridica la aproaoe 60.000 de morti, ceea ce il face unul dintre cele mai sangeroase 10 dezastre din ultimii 100 de ani.