Toti rezidentii landului german Bavaria se vor putea testa gratuit pentru noul coronavirus dupa ce acest land a aprobat marti planurile pentru testarea universala a populatiei, a anuntat premierul bavarez Markus Soder, decizie care a declansat in restul Germaniei o dezbatere despre oportunitatea lansarii acestei practici la nivel national sau mentinerea actualei politici de testare tintita pentru a preveni un nou val de COVID-19, potrivit agentiilor Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Publicat:30.06.2020, 22:38

Spre deosebire de majoritatea celorlalte tari vest-europene, Germania a reusit oarecum sa puna epidemia sub control si a inregistrat un numar mai redus de decese, in pofida instituirii unor restrictii mai putin severe care au permis continuarea vietii sociale si economice, practicand in schimb o politica de testare extinsa prin care a efectuat de la inceputul epidemiei peste 5,4 milioane de teste.

Insa focarul major de coronavirus descoperit recent la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia, care a impus izolarea a circa 600.000 de persoane, a aratat ca Germania ramane totusi vulnerabila, in pofida relativului ei succes in combaterea epidemiei.

Conform politicii actuale, printre principalele categorii care pot fi testate gratuit pentru COVID-19 se numara persoanele care prezinta simptome, de asemenea contactii celor confirmati pozitiv si se efectueaza testari frecvente in randul grupelor de risc, precum personalul sanitar sau varstnicii din caminele de batrani.

„Testati, testati, testati! Dar in mod tintit”

 

Dar in Bavaria de acum inainte se va aplica o politica de testare ''mai rapida, gratuita si pentru toata lumea'', a anuntat Markus Soder la o conferinta de presa.

Insa acest plan a starnit si critici conform carora exista riscul saturarii centrelor de testare sau cel al restrangerii accesului la testare pentru grupele de risc.

''Testati, testati, testati! Dar in mod tintit'', a reactionat ministrul federal al sanatatii, Jens Spahn. ''Efectuarea multor teste suna bine, dar fara o abordare sistematica nu este eficienta'', a explicat el, dezaproband decizia executivului bavarez.

Totusi, orasul-stat Berlin a transmis ca va avea in vedere exemplul Bavariei, primarul socialist Michael Muller precizand insa ca nu va fi vorba despre ''teste masive''. In schimb, landurile Renania de Nord-Westfalia (cel mai populat din Germania) si Baden-Wurttemberg au anuntat ca prefera sa-si mentina actuala abordare de a testa selectiv. ''In opinia mea este foarte important sa facem testare obligatorie acolo unde arde focul'', a explicat premierul Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet.

Sursa: Digi24.ro