Presedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a semnat, luni, decretul de instituire a legii martiale, relateaza Russia Today.
Decizia presedintelui ucrainean a venit ca urmare a incidentului de lânga Strâmtoarea Kerch, din Marea Azov, de duminica, când mai multe nave apartinând Federatiei Ruse au deschis focul asupra a trei nave de razboi ucrainene. Ulterior, cele trei nave fiind capturate.

Ce înseamna “legea martiala”
Legea martiala se refera la preluarea directa (dar temporara) a controlului, de catre Armata, a unor functii ale Guvernului care pâna atunci au fost exercitate de civili.
Astfel de masuri sunt instituite ori pe întregul teritoriu al unei tari, ori doar într-o anume regiune, în situatii de urgenta, precum cele de razboi sau de instabilitate interna profunda. Dea lungul timpului, legea martiala a mai fost instituita si în teritorii aflate sub ocupatie straina.
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat actiunile Rusiei si a cerut Moscovei sa nu mai provoace Ucraina si sa le permita marinarilor ucraineni capturati sa se întoarca acasa, relateaza The Independent.
Si Franta, prin ministerul de externe, a sustinut ca: “Nimic nu pare sa fi justificat utilizarea fortei de catre Rusia. Cerem Rusiei sa-i elibereze pe marinarii ucraineni si sa dea înapoi navele capturate cât mai curând posibil”.
De cealalta parte, ministrul de externa rus a acuzat Ucraina ca a provocat în mod deliberat incident din Strâmtoarea Kerch pentru a duce la instituirea unei noi runde de sanctiuni economice asupra Rusiei.
Potrivit datelor oferite de Comisia Europeana, sanctiunile economice impuse Rusiei ca raspuns la rolul pe care-l are în Criza din Ucraina au mai multe date limita. Acestea au fost stabilite în functie de tipul sanctiunilor si de destinatie. Astfel, datele pâna la care au fost prelungite sanctiunile economice sunt 31 ianuarie 2019, 6 martie 2019, 15 martie 2019 si 23 iunie 2019.
Kremlinul a mai invocat si legislatia interna si internationala pentru a motiva capturarea navelor ucrainene, si a sustinut faptul ca acestea au intrat ilegal în apele teritoriale rusesti.

În Kiev, protestatari ai extremei dreapta au adus torte si steaguri în fata parlamentului ucrainean, afisând si mesajul “Nu cedati!”.

În acelasi timp, În orasul Harkiv, mai multi protestatari ucraineni au ars un steag al Federatiei Ruse si au aruncat torte catre consulatul rus. Ei au cerut si ca Ucraina sa rupa relatiile diplomatice cu Federatia Rusa si sa nationalizeze afacerile rusesti din Ucraina. Nu în ultimul rând, ei solicita denuntarea unui acord din 2003, în care se prevede împartirea Strâmtorii Kerch între Ucraina si Federatia Rusa.
