„Leul se scufundă după alegeri”, moneda României s-a depreciat cu peste 2% și a depășit nivelul-cheie de 5 lei pentru un euro, transmite Bloomberg, notând că această evoluție bruscă vine în contextul în care premierul român Marcel Ciolacu și-a dat demisia după ce primul tur al alegerilor prezidențiale a fost câștigat de un candidat de dreapta radicală, George Simion, transmite hotnews.ro.
Mișcarea bruscă sugerează că factorii de decizie de la București și-au relaxat controlul asupra monedei, după ce anterior au menținut leul într-un interval restrâns, scrie reputata publicație financiară americană în articolul intitulat „Leul românesc se scufundă după alegeri, banca națională slăbește”, ilustrat cu o fotografie cu liderul AUR, George Simion.
Randamentul obligațiunilor pe 10 ani denominate în lei a urcat cu peste 50 de puncte de bază în această săptămână, depășind 8%, iar indicele de referință al acțiunilor de la București a scăzut cu aproximativ 3%.
Obligațiunile românești în dolari scadente în 2035 au avut marți printre cele mai slabe performanțe de pe piețele emergente.
Tranzacțiile de pe piața interbancară au semnalat că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile, potrivit lui Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank pentru România. ING își menține prognoza de final de an de 5,05 lei pe euro, deși unele depășiri mai apropiate de 5,10 sunt posibile pe termen scurt, a spus el.
„Credem că banca centrală este capabilă și dorește să traseze o limită pentru evoluția acestei perechi valutare , dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca piața să se așeze, având în vedere mediul electoral și incertitudinea politică generală”, a spus Tătaru, citat de Bloomberg.
La ora publicării acestui articol, pe piața valutară internațională euro era la un nivel de 5,06 lei, echivalent cu o apreciere de peste 1,7%, după ce atinsese un maxim de aproape 5,09 lei, potrivit graficelor în timp real ale Yahoo Finance.
„Există un risc potențial de oarecare instabilitate”
Activele românești au luat-o la vale marți după ce un lider din dreapta radicală a câștigat primul tur al reluării alegerilor prezidențiale, în timp ce alte active de pe piețele emergente au crescut, scrie și agenția de presă Reuters, una dintre cele mai importante surse de informații financiare ale lumii.
O victorie a lui Simion ar putea izola România, eroda investițiile private și destabiliza flancul estic al NATO, spun observatori politici, potrivit agenției de presă.
România are cel mai mare deficit bugetar din UE și riscă o scădere a ratingurilor sub nivelul investițiilor fără o corecție fiscală decisivă.
Obligațiunile românești în euro cu scadență mai lungă s-au depreciat, iar euro s-a apreciat cu peste 1,9% față de leu.
„Dacă un candidat de extremă dreapta ar deveni președinte, politica externă a României ar putea deveni mai problematică în cazul unei schimbări antieuropene”, a declarat Anca Maria Negrescu, senior economist Unicredit, citată de Reuters.
„Există un risc potențial de oarecare instabilitate pentru guvern, deoarece acesta se bazează în prezent pe o majoritate fragmentată”, a adăugat ea.
Randamentele obligațiunilor României denominate în euro cu scadența în 2049 și 2038 s-au apropiat de maximele ultimei luni, în timp ce cele cu scadența în 2050 au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate.