Europa se confrunta cu al doilea val de infectari cu coronavirus, astfel ca statele au inceput, rand pe rand, sa reintroduca restrictii dure. Franta si Belgia au revenit la un “lockdown” natinal, in timp ce alte state au introdus carantina partiala.

Franta a intrat din nou intr-un “lockdown” national incepand de vineri pentru a limita raspandirea noului coronavirus. Noile masuri anuntate de presedintele Emmanuel Macron, inseamna ca oamenii vor trebui sa ramana in locuinte cu exceptia achizitionarii de bunuri esentiale, deplasarilor la medic sau orei zilnice de miscare in aer liber. Oamenii vor avea nevoie de declaratii pe proprie raspundere pentru a iesi din locuinte.

Noul “lockdown” va fi valabil cel putin pana la 1 decembrie. Macron a precizat insa ca daca in doua saptamani situatia sanitara se va imbunatati atunci guvernul va evalua posibilitatea de a redeschide anumite magazine considerate neesentiale. Oamenilor li se va permite in continuare sa mearga la serviciu daca angajatorul va considera ca este imposibil sa lucreze de acasa si, o diferenta fata de precedenta izolare din martie, cele mai multe scoli vor ramane deschise.

Barurile, restaurantele si magazinele neesentiale vor fi inchise in Franta incepand de vineri in cadrul noului “lockdown”, a precizat Macron.

Germania a intrat in carantina partiala luni, cu restrictii radicale privind contactele fizice si inchideri de intreprinderi pentru luna noiembrie, cu scopul de a frana cresterea infectiilor de coronavirus inaintea inceperii sarbatorilor de Craciun. Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, salile de fitness si bazinele de inot vor fi inchise, iar concertele anulate.

La Munchen si Berlin, unii au profitat de weekend pentru a savura o bautura sau o masa in oras inaintea intrarii in carantina, avand in vedere ca odata cu noul ‘lockdown’ se inchid restaurantele si barurile, precum si cinematografele, teatrele, muzeele si alte facilitati culturale si de agrement. Reuniunile in aer liber sunt de asemenea limitate la membrii a cel putin doua familii, cu maximum de zece persoane, potrivit regulilor decise de guvernul federal si landurile germane saptamana trecuta.

Fanilor le este interzisa prezenta la meciurile de fotbal din Bundesliga, sportul amator este suspendat de asemenea, iar salile de sport, piscinele, saloanele de cosmetica, masaj si cele de tatuaje sunt inchise.

Spre deosebire de prima carantina din acest an, scolile si gradinitele raman deschise, precum si majoritatea magazinelor si a saloanelor de coafura.

Italia - noi restrictii au fost introduse pe 26 octombrie si vor ramane in vigoare timp de o luna.

Toate barurile si restaurantele trebuie sa inchida pana la ora 18:00, dar pot vinde mancare la pachet si dupa aceasta ora. Scolile raman insa deschise, iar oamenii vor putea sa mearga in continuare la munca. Salile de sport, piscinele, centrele de wellness si spa s-au inchis. La fel si teatrele, cinematografele si salile de concerte. In plus, oamenii au fost sfatuiti sa evite pe cat posibil transportul in comun si deplasarile in afara comunitatii.

De asemenea, au fost interzise nuntile, botezurile si adunarile la inmormantari, iar mastile au devenit obligatorii peste tot. Noile restrictii au dus la ciocniri intre politisti si manifestanti care protestau impotriva restrictiilor impuse pentru a contracara pandemia au zguduit Florenta noaptea trecuta. Potrivit ministrului de interne, acestia sunt “extremisti violenti” care incearca sa profite de situatia generata de pandemia noului coronavirus.

Spania a prelungit starea de urgenta sanitara pana la data de 9 mai, a anuntat pe 25 octombrie premierul Pedro Sanchez. Masura este insotita de interzicerea circulatiei pe timpul noptii, pentru a incerca sa atenueze raspandirea accelerata a noului coronavirus.

Interdictia de circulatie va fi valabila in principiu intre orele 23:00 si 06:00, dar regiunile pot sa o avanseze ori sa o devanseze cu o ora si nu se va aplica in Insulele Canare, zona mai putin afectata de epidemie.
Noile masuri includ inchiderea cinematografelor si teatrelor si prelungirea inchiderii barurilor si restaurantelor. Unii spanioli si-au exprimat ingrijorarea fata de consecintele acestei masuri, intr-o tara care traverseaza cea mai grava recesiune dupa razboiul civil din anii ’30.

Belgia e a doua tara europeana care impune din nou carantina totala, dupa Franta. Magazinele si alte activitati neesentiale, cum ar fi saloanele de infrumusetare, se inchid. Supermarketurile pot comercializa doar bunuri esentiale, iar adunarile in public nu pot depasi 4 persoane.

Interdictia de a circula noaptea este deja in vigoare. Perioada de carantina a inceput in noaptea de duminica spre luni si va dura o luna si jumatate. Alexander De Croo, premierul Belgiei: “Am optat pentru o carantina sporita cu un singur scop in minte: sa prevenim colapsul serviciilor medicale, pentru ca sunt deja sub o presiune uriasa. Aceste masuri sunt ultima noastra sansa. Sunt masuri necesare pentru a face bilantul sa scada.”

De asemenea, s-a impus inchiderea timp de sase saptamani a unor firme precum coaforurile si magazinele care ofera servicii care nu sunt considerate esentiale.

Grecia - Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anuntat sambata un “lockdown” partial incepand de marti pentru combaterea celui de-al doilea val de COVID-19, cu restrictii de circulatie pe timp de noapte si inchiderea o luna a barurilor, restaurantelor si salilor de sport in nordul tarii si regiunea Attica, ce include capitala Atena, cele mai populate zone. “Nu este o izolare ca in primavara”, a asigurat seful guvernului intr-un mesaj televizat adresat natiunii.

Scolile si magazinele retelelor de retail in special vor ramane deschise. Circulatia va fi insa interzisa dupa miezul noptii, pana la 5.00 ora locala.

Mitsotakis a subliniat ca “trebuie luate masuri acum” avand in vedere cresterea numarului de noi cazuri de coronavirus in ultimele saptamani si pentru ca unitatile de terapie intensiva sa nu fie coplesite. Este un plan de o luna pentru “a incerca sa nu afectam” Craciunul, a spus premierul.

Austria - guvernul a anuntat sambata o noua izolare partiala, cu impunerea unei interdictii de circulatie si inchiderea restaurantelor, hotelurilor, institutiilor culturale si sportive. “O a doua izolare va fi in vigoare de marti pana la sfarsitul lunii noiembrie”, a declarat cancelarul conservator Sebastian Kurz intr-o conferinta de presa la Viena.

Va fi interzisa iesirea din case intre orele 20:00 si 06:00, iar intalnirile private vor fi limitate la maximum doua familii, a spus el, avertizand ca viata sociala va fi afectata “dramatic”.

Dincolo de inchiderea muzeelor, teatrelor, cinematografelor sau piscinelor, toate evenimentele, cu exceptia inmormantarilor, sunt anulate, inclusiv nuntile, petrecerile de ziua de nastere si targurile de Craciun, o traditie care atrage de obicei milioane de vizitatori in fiecare an in tara, scrie Agerpres, care citeaza AFP.

Fanilor li se interzice participarea la evenimente sportive de nivel inalt, iar sporturile la nivel de amatori nu pot avea loc decat in exterior si fara contact fizic.

Spre deosebire de masurile din primavara, scolile si cresele vor ramane deschise, la fel si magazinele si saloanele de coafura si frizeriile. In cazul liceelor si universitatilor, cursurile se vor desfasura online, in timp ce telemunca este puternic incurajata.

Masurile trebuie aprobate de parlament duminica si interdictia de circulatie trebuie reaprobata de parlament la fiecare 10 zile

In Portugalia, autoritatile au decis sambata seara sa plaseze mare parte din tara in carantina, incepand cu 4 noiembrie, iar masura va afecta 70% din populatie. Masura se aplica in cazul localitatilor care au avut mai mult de 240 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuritori in ultimele 14 zile. Este vorba despre 121 de localitati, intre care Lisabona si Porto. Aceste localitati insumeaza 7,1 milioane de locuitori. Ei ar trebui sa isi paraseasca locuintele doar pentru activitati esentiale, precum pentru a merge la serviciu, la scoala, cumparaturi, pentru a oferi asistenta persoanelor varstnice si pentru a face sport. Magazinele si restaurantele vor ramane deschise, dar vor trebui sa fie inchise la ora 22:00, respectiv 22:30. Telemunca va fi obligatorie, evenimentele si petrecerile vor fi limitate la cinci persoane, fiind interzise targurile si pietele.

„Luna noiembrie va fi foarte dura”, a spus prim-ministrul Antonio Costa, care a adaugat ca va solicita o intrevedere cu presedintele Marcelo Rebelo de Sousa, pentru a discuta o eventuala stare de urgenta pentru localitatile cu risc ridicat de transmitere a bolii, potrivit TVE.

Olanda a impus un “lockdown” partial, care va dura patru saptamani. Toate barurile, restaurantele si cafenelele pot servi doar mancaruri de luat masa. Vanzarea de alcool in magazine si restaurante este interzisa dupa ora 20:00, iar dupa acea ora este interzis si consumul bauturilor alcoolice in locurile publice. Magazinele din toata tara, cu exceptia supermarketurilor, trebuie sa inchida pana la ora 20:00. Oamenii sunt sfatuiti sa ramana acasa si sa lucreze de acasa cat mai mult posibil. Pe strada nu se pot forma grupuri mai mari de patru persoane. Evenimente precum concerte in aer liber si targuri sunt interzise. Masurile vor ramane in vigoare cel putin patru saptamani. Masurile anterioare, cum ar fi purtarea mastilor in transportul public, in magazine si alte locuri interioare, vor continua sa se aplice. Scolile, salile de sport, piscinele si saunele vor ramane deschise, iar copiii cu varsta sub 18 ani pot continua sa joace sporturi amatori.

Cehia
Parlamentul din Republica Ceha a prelungit vineri starea de urgenta pana la data de 20 noiembrie, iar ministrul de Interne Jan Hamacek a avertizat ca restrictiile ar putea dura pana la Craciun. A fost introdusa o interdictie de circulatie pe timpul noptii si s-a decis inchiderea scolilor, restaurantelor si a majoritatii afacerilor. Tara a trecut prin primul val de coronavirus din primavara relativ nevatamata, dar de atunci se lupta cu o crestere rapida a ratei de infectie, din septembrie. Revenirea la normalitate nu este o chestiune de zile, ci mai degraba de saptamani si luni, daca ne referim la timpul necesar pentru ca numarul de noi infectii zilnice sa revina la sute, a declarat Jan Hamacek pentru postul ceh de televiziune CT.

Irlanda a revenit la cele mai dure restrictii pe 22 octombrie. Masurile antipandemie au fost impuse pentru o perioada de sase ptamani, dar vor fi reevaluate dupa patru. Oamenii au fost rugati sa ramana acasa, iar cei care pot lucra de acasa trebuie sa o faca. Nu sunt permise intalnirile sociale sau familiale in case sau gradini, dar oamenii se pot intalni in aer liber entru a face miscare. Magazine neesentiale si saloane de coafura au fost inchise, iar barurile si restaurantele vor putea oferi doar servicii de tip takeaway. Nuntile si inmormantarile vor fi limitate la 25 si respectiv 10 persoane.

Cu toate acestea, scolile si cresele vor ramane deschise, iar sportul si constructiile de elita vor continua.

Sursa: