Lituania ia în considerare lansarea producției de drone maritime și alte arme în cadrul schemei „1+1” - una pentru sine și una pentru Ucraina, scrie digi24.ro.

„Magura, în opinia mea, este un produs militar excelent”, citează Militarnyi declarația ministrului lituanian al apărării, Dovilė Šakalienė. Publicația notează că aceste drone Magura s-au dovedit deja pe câmpul de luptă din Marea Neagră și au forțat Flota rusă din Marea Neagră să rămână în porturi. 

Magura V7 este o versiune îmbunătățită a precedentei Magura V5, care a fost utilizată pentru a ataca navele inamice. Are o lungime de aproximativ 8 metri și un design îmbunătățit pentru operațiuni maritime în condiții meteorologice dificile, scrie European Pravda. 

1+1 

Pe lângă dronele ucrainene de atac de suprafață, Ministerul lituanian al Apărării este interesat și de dronele cu rachete și de alte arme.

Ministerul ia în considerare lansarea producției în comun a anumitor tipuri de arme în Lituania pe o bază 1+1. Lituania va plăti pentru producție și va transfera jumătate din arme Ucrainei. 

„Adică, noi plătim pentru producția a două arme, dintre care una este transferată Ucrainei, iar cealaltă rămâne în Lituania, dar noi plătim pentru ambele”, a explicat ministrul. 

„Credem că cooperarea în anumite domenii legate de dronele cu rachete, dronele maritime și alte tehnologii este într-adevăr foarte promițătoare”, a spus Dovilė. 

Lituania a alocat recent 20 de milioane de euro pentru finanțarea anumitor proiecte din industria de apărare ucraineană. 

Recent, în apropierea portului Novorossiysk, o dronă de suprafață ucraineană Magura a doborât un avion de vânătoare rusesc Su-30. Lovitura a fost efectuată cu o rachetă de către soldații unității speciale a Grupului 13 al Serviciului de informații al apărării din Ucraina. Aceasta este prima dată în istorie când o dronă de suprafață a doborât cu succes un avion de luptă.