Polonezii isi aleg duminica parlamentarii. Scrutinul are o importanta majora atat pentru societate, cat si pentru Europa. Alegerile ar putea oferi actualei guvernari, Lege si Justitie (PiS), un al treilea mandat fara precedent sau ar putea oferi opozitiei sansa de a schimba puterea la Varsovia. Actualul guvern (de dreapta, nationalist, populist si criticat de UE) are mai multe actiuni de infringement la activ pentru ca indeparteaza tara de la standardele democratice. Intr-un al treilea scenariu, alegerile se pot incheia cu un rezultat incert, iar niciunul dintre partide nu va putea forma o coalitie, fapt care ar destabiliza politic unul dintre principalii aliati ai Ucrainei in razboi, scrie g4media.ro.

UPDATE Ora 22:50 Un membru al Seim (Camera Inferioara a Parlamentului), din partea Platformei Civice (de opozitie), a declarat, citat de Onet.pl.

„Polonezii au aratat ca vor schimbarea. Democratia si libertatea au castigat, nu Polonia lui Kaczynski. Nu vreau sa cred ca presedintele ar putea ignora o astfel de victorie a opozitiei. In zilele urmatoare, vom prezenta o majoritate compusa, vom prezenta un candidat la prim-ministru, iar domnule presedinte, daca respecta rezultatele alegerilor, trebuie sa accepte indicatia acestei majoritati”, spune Borys Budka intr-un interviu acordat unui jurnalist Onet. Budka nu a vrut sa inainteze numele unui posibil premier.

UPDATE Ora 22:40 Alegeri Polonia: Partidul Lege si Justitie (PiS) pe primul loc, dar fara majoritate/ Opozitia ar putea fi majoritara in Seim, Camera inferioara a Parlamentului. Analiza G4Media, aici.

UPDATE Ora 22:30 Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS:

„Finala sub forma unei continuari a programului nostru si a ceea ce am facut pentru Polonia, aceasta finala va fi in cele din urma victoria noastra, dar si a Poloniei”, a spus Kaczynski.

„Nu vom permite Poloniei sa piarda ceea ce este mai valoros, adica independenta si dreptul de a decide despre propria sa soarta. Cu siguranta o vom face”, spune liderul PiS.

„Indiferent daca suntem la putere sau in opozitie, vom implementa proiectul si nu vom permite Poloniei sa fie tradata”, a mai spus el.

„Indiferent cum va fi pana la urma, care va fi repartizarea voturilor, pentru ca nu stim, vom face totul si vom castiga”, a mai spus liderul PiS.

UPDATE Ora 22:15 Este cea mai mare prezenta la alegerile parlamentare din istoria postcomunista a Poloniei, conform Comisiei Electorale, 72,9%.

„Nu-mi amintesc o asemenea prezenta la vot. Cel mai mare a fost in 1989, a fost de 63%. In 2019, a fost aproape sa-l bata, dar ceea ce se intampla astazi depaseste imaginatia”.

UPDATE Ora 22:07 Primul exit-poll, citat de Onet.pl:

Exit-poll – PiS 36,8%, Platforma Civica 31,6%, Confederatia 6,2%

UPDATE Ora 22:03 Donald Tusk, liderul opozitiei din Polonia, primele declaratii, conform Onet.pl:

„Democratia a castigat! I-am scos de la putere. Nu a mers atatia ani. Totul indica faptul ca acest rezultat poate fi si mai bun. Dar astazi putem spune: acesta este sfarsitul vremurilor rele! Acesta este sfarsitul PiS!”

UPDATE Ora 22:00 Urnele s-au inchis in Polonia. La alegerile parlamentare din 2023 a votat un numar record de polonezi, mai mare chiar si decat la ultimul scrutin prezidential, la care se inregistrase oricum un alt record, conform Comisiei Electorale Nationale.

UPDATE Ora 21:50 Seful Comisiei Electorale Nationale a vorbit despre recordul prezentei la vot, citata de publicatia poloneza Onet.pl:

„Nu-mi amintesc o asemenea prezenta la vot. Cel mai mare a fost in 1989, a fost de 63%. In 2019, a fost aproape sa-l bata, dar ceea ce se intampla astazi depaseste imaginatia”.

UPDATE Ora 21:26 Potrivit informatiilor Comisiei Nationale Electorale, citate de publicatia poloneza poloneze Rzeczpospolita, pana la ora 17:00 (ora 18:00 a Romaniei), in ceea ce priveste voievodatele, cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in Voievodatul Mazovia – 60,67 la suta. Pe locul doi se afla Voievodatul Polonia Mica (58,9%), iar pe locul trei se afla Voievodatul Lodz (58,57%). Cea mai mica prezenta la vot a fost inregistrata in Voievodatul Opole – 52,28%. Pe locul doi de jos s-a situat Voievodatul Varmia-Masuria – 54,86 la suta, iar pe locul trei – Voievodatul Podkarpackie (55,23 la suta).

UPDATE Ora 21:09 Publicatia Onet.pl anunta ca prezenta la vot este extrem de mare in unele comitate si depaseste 90%. Un intreg sistem logistic a fost implementat pentru a furniza buletine de vot suplimentare acestor comitate:

„Totusi, pana acum nu am avut o singura situatie in care sa vina un alegator si sa nu poata vota pentru ca nu ar fi legitimatii, ii spune lui Onet Tomasz Czapiewski, comisar electoral la Szczecin”.

UPDATE Ora 20:30 Prezenta la urne pe regiuni (ora 17:00 a Poloniei, 18:00 a Romaniei), intr-o harta realizata de publicatia poloneza Onet.pl:

UPDATE Ora 20:30 Prezenta la urne pe regiuni (ora 17:00 a Poloniei, 18:00 a Romaniei), intr-o harta realizata de publicatia poloneza Onet.pl:

UPDATE Ora 19:30 Prezenta la urne la ora 17:00 (ora Poloniei si ora 18:00 a Romaniei) este de 57,54%, mai mare si decat la ultimele alegeri prezidentiale unde s-a inregistrat un record, noteaza publicatia poloneza Onet.pl, care citeaza Comisia Electorala Nationala, condusa de Sylwester Marciniak: ”In ultimele ore s-a inregistrat o accelerare semnificativa a voturilor”, a transmis acesta.

UPDATE Ora 18:47 Va iesi Confederatia de dreapta radicala invingatoare dupa alegerile din Polonia din acest an? Sondajele de opinie sugereaza ca niciunul dintre cele doua blocuri politice principale nu are sanse sa obtina o majoritate dupa alegerile parlamentare din toamna poloneza si ca un partid de dreapta radicala ar putea detine balanta puterii, transmite notesfrompoland.com.

Acest lucru creeaza dileme strategice pre- si post-electorale atat pentru gruparea adversa, cat si pentru actualele tabere de guvernare si opozitie. In pofida tensiunilor aparente dintre partile sale componente, gruparea a rezistat si, la alegerile prezidentiale din iunie-iulie 2020, candidatul sau, politicianul nationalist articulat si relativ tanar Krzysztof Bosak, a terminat pe locul al patrulea, tot cu 6,8%, mai arata publicatia citata.

Succesul Confederatiei a sugerat ca a existat o baza sociala pentru brandul sau politic, cuprinzand un segment de alegatori de dreapta care au simtit ca sprijinul important din partea statului si programele de asistenta sociala care au fost cheia succesului electoral al gruparii de dreapta Lege si Justitie (PiS), partidul de guvernamant al Poloniei din toamna anului 2015, nu au raspuns preocuparilor lor.

Confederatia se bucura de niveluri deosebit de ridicate de sprijin in randul barbatilor mai tineri care locuiesc in orasele mici si in zonele rurale. De exemplu, un sondaj realizat in martie 2023 de agentia Ipsos pentru portalul OKO.press a constatat ca 27% dintre persoanele sub 40 de ani au sustinut Confederatia (11% in randul tuturor alegatorilor), ajungand la 37% in randul barbatilor mai tineri (11% in randul femeilor mai tinere).

Acesti alegatori au simtit adesea ca au avut sanse limitate de avansare profesionala si in cariera, s-au simtit frustrati de aparentul „plafon de sticla” al intereselor si retelelor corupte care le inabusa oportunitatile si nu au considerat ca sprijinul statului este solutia la problemele lor.

Vara trecuta, Confederatia a inregistrat o scadere a sprijinului. Desi s-a opus invaziei rusesti in Ucraina, a fost singura mare grupare politica poloneza care a criticat guvernul PiS pentru ca s-a implicat prea activ in razboi. Argumentand ca interesele Poloniei nu au fost intotdeauna identice cu cele ale Ucrainei, partidul a fost sceptic in legatura cu ajutorul foarte generos oferit de Varsovia guvernului ucrainean, mai arata analiza publicatiei poloneze.

UPDATE Ora 18:15 Calculele estimative ale publicatiei Onet, bazate pe cele mai recente date ale Comisiei Electorale Nationale, arata ca prezenta finala la vot in aceste alegeri ar putea fi de aproximativ 65-70%. Acesta ar fi un record in alegerile parlamentare din Polonia. La scara judetelor, nu exista niciunul in care prezenta la vot sa fie mai mica fata de 2019.

UPDATE Ora 17:30 In diferite parti ale Poloniei sunt raportate cazuri de intrebari ale comisiei cu privire la cardul pentru referendum, a declarat Marcin Chmielnicki, purtator de cuvant al Comisiei Electorale Nationale, transmite wiadomosci.onet.pl.

Amploarea totala a fenomenului va fi cunoscuta doar dupa alegeri si referendum, a subliniat el. Khmelnytsky a subliniat ca alegatorii ar trebui sa raporteze neregulile la comisiile electorale de circumscriptie, iar acestia pot cere presedintilor comisiilor electorale de circumscriptie sa le noteze in procesele verbale.

UPDATE Ora 16:30 Duminica, in presa au aparut informatii potrivit carora alegatorii au fost intrebati de catre membrii comisiilor electorale de circumscriptie daca doresc sa primeasca un buletin de vot la referendum, transmite wiadomosci.onet.pl.

In replica, Comisia Electorala Nationala a declarat ca aceste comisii nu au un astfel de drept si ca ar trebui sa elibereze automat toate cartile de vot. Reteaua a fost inundata de comentarii, iar premierul Mateusz Morawiecki a luat cuvantul pe aceasta tema. La randul sau , jurnalistul Kamil Dziubka de la Onet a declarat ca „era suficient sa se construiasca legea in asa fel incat referendumul si alegerile din aceeasi zi sa fie desfasurate de comisii separate”.

UPDATE Ora 15:45  Presedintele Andrzej Duda a votat duminica la comisia electorala de la Complexul Scolar si Gradinita nr. 2 din str. Porzeczkowa din Cracovia. El a fost insotit de sotia sa, Agata Kornhauser-Duda, transmite wiadomosci.onet.pl.

”Pana acum, informatiile despre prezenta la vot sunt foarte optimiste, ma bucur foarte mult, a declarat duminica, la Cracovia, presedintele Andrzej Duda. Prezenta ridicata la vot arata ca avem o abordare responsabila in ceea ce priveste guvernarea tarii noastre si a viitorului nostru”, a precizat el.

UPDATE Ora 15:00 Calculele estimative ale publicatiei Onet.pl, bazate pe cele mai recente date ale Comisiei Electorale Nationale, arata ca prezenta finala la vot in aceste alegeri ar putea fi de aproximativ 65-70%. Rezultatul de astazi la ora 12:00 este mai bun decat cel de la precedentele alegeri parlamentare din 2019 si foarte apropiat de rezultatul din turul doi al alegerilor prezidentiale din 2020.

UPDATE Ora 14.30
Comisia Electorala Nationala pe baza datelor primite de la 29.000 de comisii regionale informeaza ca la alegerile pentru Sejm si Senat, prezenta la vot a fost de 22,59 la suta la ora 12.00, a declarat seful institutiei, Sylwester Marciniak, intr-o conferinta de presa, citat de Onet.pl. La alegerile din 2019, prezenta la vot la ora 12.00 a fost de 18%. La alegerile prezidentiale din 2020, prezenta la vot a fost de 24% in primul tur si de aproape 25% in turul doi. – Fara indoiala, prezenta la vot este mai mare decat acum patru ani – a spus Sylwester Marciniak.

UPDATE Ora 14.20. Datele privind prezenta la vot sunt raportate de comisiile electorale regionale, primele informatii facute publice arata o prezenta mult peste cea din 2019. In Szczecin prezenta la ora 12.00 a fost de 25%, fata de 18,57% in 2019 – potrivit unor corespondenti locali. In Gdansk prezenta a fost de 17:53% fata de 13,6% in 2019.

UPDATE ora 14:00 Au fost inregistrate in total trei infractiuni si 144 de cazuri de contraventii. Alte recorduri de cetateni din diaspora inregistrati la vot – in Italia, Suedia, Marea Britanie, Spania si Letonia. Au fost cozi lungi la comisiile de votare, inclusiv in SUA si Olanda.

UPDATE Ora 13:50 Sunt cozi la vot pentru unele sectii din Varsovia.

Au fost fotografiati la vot liderul opozitiei, Donald Tusk, purtatorul de cuvant al Senatului, Tomasz Grodzki si purtatorul de cuvant al Guvernului, Piotr Muller.

UPDATE Ora 13:20 Un barbat in varsta de 66 de ani a murit in fata unei sectii de votare din Starogard Gdanski (voievodatul Pomerania). Politia are deja constatari preliminare in acest caz. Dupa cum a aflat Onet, primul ajutor a fost acordat de doi membri ai comisiei electorale.

UPDATE Ora 13:10 Comisia Electorala Nationala informeaza intr-un comunicat ca comisiile electorale din sectii ar trebui sa fie informate ca alegatorul are dreptul de a refuza sa accepte oricare dintre buletinele de vot.

UPDATE Ora 13:00 Prim ministrul Mateusz Morawiecki a votat impreuna cu familia in districtul Mokotow din Varsovia.

UPDATE Ora 12:10 Confuzie privind buletinele de vot pentru referendum. Autoritatile explica: „Este nepotrivit ca un membru al comisiei sa intrebe daca un alegator doreste un buletin de vot pentru un referendum, pentru Sejm sau pentru Senat. Daca un alegator se prezinta la sectia de votare, el sau ea doreste sa voteze. Doar daca refuza in mod expres sa accepte vreunul dintre carduri, comisia va include astfel de informatii in comentariile sale, a declarat Sylwester Marciniak, seful Comisiei Electorale Nationale, citat de Onet.pl.

UPDATE Ora 12.00 Blogul live al Onet.pl prezinta imagini de pe social media ce arata cozi la unele sectii de votare din strainatate, precum consulatul Poloniei din Bruxelles dar si in Barcelona si ambasada Poloniei din Georgia. Politicienii care au fost forografiati la vot pana in acest moment: Michal Urbaniak de la Konfederacja (extrema dreapta); Lukasz Kohut – Noua stanga, Tomasz Trela – Stanga.

UPDATE Ora 11:15 Seful Comisiei Electorale Nationale Sylwester Marciniak, citat de Onet, spune ca primul anunt privind prezenta la vot se va transmite la ora 12.00 (ora 13.00 la Bucuresti) si ca, din peste 30 de mii de comisii electorale de circumscriptie unde activeaza ca membri 260 de mii de persoane, nu exista la acest moment evenimente neobisnuite.

UPDATE Ora 11:00 S-au incheiat primele trei ore din scrutinul pentru parlamentare. Pana in prezent, alegerile se desfasoara fara probleme, a declarat comisarul adjunct. Malgorzata Wersocka de la Politia din Varsovia, intrebata despre situatia din Varsovia in ziua alegerilor, transmite wiadomosci.onet.pl.

Onet.pl il citeaza pe Wojciech Sych, membru al Comisiei Electorale Nationale care spune ca au fost inregistrate 13 cazuri de stergere si deteriorare a reclamelor si un caz de scris indecent dar nu au fost inregistrate infractiuni in temeiul Codului Electoral sau ale Legii privind referendumul national.

UPDATE Ora 10:51 Polonezii care locuiesc in Ucraina nu pot vota, deoarece organizarea de alegeri in aceasta tara a fost abandonata din cauza razboiului, transmite wiadomosci.onet.pl. Din acest motiv, unii cetateni polonezi au decis sa mearga sa voteze in tara lor natala. „A fost imposibil sa se organizeze alegeri in Ucraina din cauza legii martiale in vigoare”, a declarat ambasadorul polonez la Kiev, Bartosz Cichocki, care va vota duminica in Polonia.

UPDATE Ora 10:48 Este „sigur” ca unele sectii de votare din strainatate nu vor putea numara voturile la alegerile parlamentare de duminica aceasta inainte de termenul limita pentru depunerea lor, a recunoscut purtatorul de cuvant al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina. Acest lucru ar duce la invalidarea voturilor, transmite Notes from Poland. 

Comentariile lui Jasina le contrazic pe cele ale ministrului de externe de la inceputul acestei saptamani, care a declarat ca departamentul sau era „spectaculos de bine pregatit” pentru supravegherea votului in strainatate, in ciuda numarului record de polonezi din strainatate care s-au inregistrat pentru a vota.

La scurt timp dupa ce Jasina a facut comentariile sale de astazi, el a anuntat ca isi paraseste postul. Ulterior, ministerul de externe a confirmat ca acesta a fost concediat pentru ca a raspandit „informatii false” despre pregatirea pentru alegeri.

UPDATE Ora 10:30 VIDEO Ce spun tinerii polonezi despre alegerile de astazi/ „Votez cu cine va legaliza marijuana” ; „Inca ma decid”; „Daca nu este un robot, merita o sansa”.

UPDATE Ora 10:00 S-au incheiat primele doua ore de vot.

UPDATE Ora 09:55 Polonezii voteaza duminica, de asemenea, si in cadrul unui referendum care cuprinde intrebari despre admiterea imigrantilor, cresterea varstei de pensionare sau vanzarea activelor nationale catre entitati straine.

In cadrul referendumului, polonezii trebuie sa raspunda la patru intrebari, conform publicatiei poloneze Rzeczpospolita.
1. Sustineti vanzarea activelor statului catre entitati straine, ceea ce duce la pierderea controlului asupra sectoarelor strategice ale economiei?;
2. Sustineti cresterea varstei de pensionare, inclusiv restabilirea varstei de pensionare majorata la 67 de ani pentru femei si barbati?;
3. Sustineti eliminarea barierei de la granita dintre Republica Polona si Republica Belarus?;
4. Sustineti acceptarea a mii de imigranti ilegali din Orientul Mijlociu si Africa in cadrul mecanismului de relocare fortata impus de birocratia europeana?

UPDATE Ora 09:47 Polonezii aleg duminica, pentru un mandat de patru ani, 460 de membri ai Seimului (Sejm, Camera inferioara a Parlamentului) prin sistemul de reprezentare proportionala pe liste de partid in 41 de circumscriptii electorale si 100 de membri ai Senatului (Camera superioara) prin sistemul uninominal majoritar in 100 de circumscriptii electorale, explica Reuters. 

De asemenea, polonezii pot vota simultan la un referendum care cuprinde intrebari de la admiterea imigrantilor la cresterea varstei de pensionare si vanzarea activelor nationale catre entitati straine.

UPDATE Ora 09:40 Una dintre cele mai solide relatii diplomatice ale Ucrainei in timpul razboiului, cea cu Polonia, s-a deteriorat brusc si rasunator in mai putin de doua luni, pe fondul crizei cerealelor de la Kiev si al campaniei electorale cruciale de la Varsovia.

G4Media a prezentat un timeline despre escaladarea conflictului polono-ucrainean care s-a sprijinit in doua puncte nevralgice: Interdictiile impuse cerealelor ieftine ucrainene pe pietele locale europene si campania electorala din Polonia, cruciala pentru directia pe care o va urma tara.

UPDATE Ora 09:33 Pe de alta parte, PiS prezinta scrutinul drept o alegere intre o opozitie care este indatorata intereselor straine, in special cele ale Germaniei, si docila in ceea ce priveste migratia, si un guvern care va apara suveranitatea si granitele Poloniei:

Fur Deutschland, adica pentru Germania. El a repetat aceste cuvinte foarte des”, a declarat liderul PiS Jaroslaw Kaczynski la un miting de campanie, insistand asupra mesajului partidului sau, acela ca Tusk este un lacheu al Germaniei.
„Cu siguranta nu ne-ar fi protejat de potopul de cereale ucrainene, pentru ca pentru asta trebuia sa ai curaj – sa te opui Germaniei, sa te opui Uniunii Europene”, a continuat atacul liderul conservator.

UPDATE Ora 09:20 Opozitia afirma ca votul ar putea fi ultima sansa de a opri ceea ce considera ca este indepartarea Poloniei de curentul european si trecerea la un sistem semi-autoritar:

„Stiu ca ei planuiesc sistematic, cu sange rece, sa scoata Polonia din Uniunea Europeana”, a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari aliante de opozitie, Coalitia Civica (KO). PiS neaga un astfel de plan, transmite News.ro.

UPDATE Ora 09:08 Procesul de votare din Polonia, tara cu 38 de milioane de locuitori si membra a UE si a NATO, se va incheia la ora 19:00 GMT (ora 22:00 a Romaniei si 21:00 a Poloniei), primele sondaje la iesirea de la vot fiind asteptate la scurt timp dupa aceea, transmite Agerpres.ro.

UPDATE Ora 08:52 Conform sondajului exclusiv pentru platforma media Onet realizat de Institutul de Cercetari Sociale si de Piata (IBRiS) previziunile privind participarea la alegeri anunta rezultate record fata de anii precedenti.

UPDATE Ora 08:42 Un sondaj exclusiv pentru platforma media Onet realizat de Institutul de Cercetari Sociale si de Piata (IBRiS) arata ca partidul lui Jaroslaw Kaczynski, Lege si Justitie (PIS) – actualul partid nationalist aflat la guvernare isi pastreaza un avantaj clar fata de Coalitia Civica, al carei lider este Donald Tusk, fost prim-ministru si fost presedinte al Consiliului European. Opozitia are sanse minime de a obtine majoritatea in Parlament, arata analiza Onet. Detalii, aici. 

UPDATE Ora 08:33 UE a sanctionat Polonia in mai multe randuri din cauza nerespectarii standardelor democratice. Cateva exemple:

Comisia Europeana a anuntat in iunie ca lanseaza o actiune in justitie impotriva Poloniei din cauza crearii de catre aceasta a unui organism controversat care investigheaza „influenta rusa” si care este considerat ca vizand opozitia politica. Detalii, aici.

Comisia Europeana a lansat, de asemenea, o procedura de infringement impotriva Poloniei in decembrie 2021 din cauza ca nu a recunoscut suprematia dreptului UE in fata celui national. In replica, actualul guvern polonez a sesizat propriul Tribunal Constitutional in privinta mecanismului comunitar care conditioneaza fondurile europene de respectarea statului de drept. Detalii, aici si aici.

Si in aprilie 2019, CE a lansat o procedura de infringement impotriva Poloniei in legatura cu noul regim disciplinar al judecatorilor. Potrivit CE, acesta submineaza independenta judecatorilor din Polonia, inclusiv inamovibilitatea magistratilor.si pentru ca nu ofera garantiile necesare protejarii acestora de control politic, asa cum solicita Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Detalii, aici. 

UPDATE Ora 08:24 VIDEO si EXPLICATII: Alegerile din Polonia, pe intelesul tinerilor, in 90 de secunde/ Principalii competitori, mizele

UPDATE Ora 08:17 De ce alegerile parlamentare de duminica, din Polonia, prezinta un interes mai mare decat de obicei? O analiza, aici.

UPDATE Ora 08:15 Peste 607.000 de persoane si-au exprimat disponibilitatea de a vota in afara tarii. Sunt aproape de doua ori mai multe decat in alegerile de acum patru ani si cu 200.000 mai mult decat la alegerile prezidentiale din 2020 – potrivit publicatiei poloneze Onet.

UPDATE Ora 08:13 „Tacerea electorala” impusa de legislatia poloneza: De vineri noapte si pana la inchiderea urnelor presa nu mai publica nicio informatie legata de alegeri, doar despre prezenta la vot, riscand sanctiuni dure. 

UPDATE Ora 08:00 Urnele s-au deschis. Polonezii isi aleg noul Parlament. Peste 29 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota, transmite Reuters.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.