Lumea se pregătește de o nouă eră Donald Trump la Casa Albă. Nimeni nu știe însă cu certitudine ce ne așteaptă. Statele Unite, sub conducerea lui Trump, vor încerca să pună capăt războiului din Ucraina, scrie Associated Press, deși acesta nu a exprimat niciodată o modalitate de a pune capăt conflictului. Wall Street Journal scrie că echipa lui Trump i-a oferit deja diferite versiuni ale unui plan de încheiere a războiului, inclusiv înghețarea acestuia.

Publicat:07.11.2024, 20:34

Donald Trump, care a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, a făcut din războiul din Ucraina una dintre temele centrale ale campaniei sale electorale. El l-a acuzat pe Biden că a târât Statele Unite în al treilea război mondial, a declarat că sub el Putin nu ar fi atacat Ucrainași a promis că va pune capăt războiului în 24 de ore.

Michal PIEKOS, EDITORIALIST: “Nimeni nu știe ce înseamnă asta, dar sună înfricoșător deoarece sună de parcă el va încerca să forțeze Ucraina către un anumit acord de pace.”

Consilierii lui Trump au schițat un plan specific pentru modul în care Trump ar putea pune capăt războiului, scrie Wall Street Journal. Acesta include crearea unei zone demilitarizate pe actuala linie a frontului,  înghețarea conflictului, lăsând aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei Rusiei și refuzul Ucrainei de a adera la NATO pentru cel puțin încă 20 de ani în schimbul aprovizionării continue cu arme.

Sergiy KUDEILA, PROFESOR ÎN ȘTIINȚE POLITICE: “Există desigur dezbateri majore despre cum exact va răspunde Trump în următoarele săptămâni și luni, în special  după ce va deveni președinte și cel mai probabil, din ceea ce am auzit de la el și de la cercul lui de apropiați, el va căuta să lanseze un proces de negocieri între Rusia și Ucraina și este puțin probabil că se va solda cu un succes rapid.”

Analiștii cred că dacă Statele Unite vor să pună capăt războiului din Ucraina de-a lungul liniei frontului, 80 la sută cu siguranță asta se va întâmpla. Nici autoritățile ucrainene, nici Europa nu vor putea rezista, deoarece Kievul este total dependent de ajutorul Washingtonului și nu este în măsură să insiste asupra unor condiții imposibile.

Lord  RICKETTS, FOST CONSILIER PENTRU SECURITATE NAȚIONALĂ: “Cred că îl va forța pe președintele Zelenski, spunându-i, dacă nu accepți acordul îți tai livrarea de armament și ajutorul economic.”

După victoria de ieri, lumea se află acum la picioarele lui Trump, scrie The Economist, precizând ca el ar putea într-adevăr să ajungă la un acord cu Vladimir Putin asupra Ucrainei. Cert este că imprevizibilitatea lui va impune costuri aliaților Americii, în special în Europa.

Lord RICKETTS, FOST CONSILIER PENTRU SECURITATE NAȚIONALĂ: “Cel mai previzibil lucru despre el este impreviziblitatea și nu putem ști exact ce va face.”

Financial Times scrie că Trump va continua cu mari schimbări în politica americană externă și angajamentul SUA cu diferite națiuni. Astfel, mulți dintre aliații occidentali sunt îngrijorați de revenirea republicanului la Casa Albă.

Jakub JANDA, DIRECTORUL CENTRULUI EUROPEAN PENTRU POLITICI DE SECURITATE: “Pentru regiunea noastră, centrul Europei și țările din Europa de Est cea mai importantă este securitatea și agenda strategică de supraviețuire a Ucrainei. Dacă ucrainenii vor pierde sau vor fi forțați să se predea, atunci vor exista implicații majore petru toată regiunea. ”

Având în vedere ostilitatea republicanilor față de ajutorul militar pentru Ucraina propus de administrația lui Biden, pare puțin probabil ca o Cameră a Reprezentanților condusă de republicani să aprobe un alt ajutor. Dar o abandonare bruscă a Ucrainei l-ar încuraja pe Vladimir Putin și ar crește riscul pe care îl prezintă vecinilor săi, spun analiștii.  

Ben HODGES, FOST COMANDANT AL TRUPELOR ÎN EUROPA: “Nu există niciun rezultat pozitiv de la oricare angajament negociat sau de la faptul că Statele Unite își vor întoarce spatele. Va fi un test real pentru Europa.”  

În primul mandat Trump a avut relații controversate cu mulți lideri europeni și și-a exprimat disprețul față de UE, Națiunile Unite, NATO și alte instituții. În același timp, el a încercat să construiască relații bune cu liderii adversarilor americani, inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și liderul nord-coreean Kim Jong-un. 

Atât aliaţii, cât şi criticii săi spun că a doua sa preşedinţie nu va semăna deloc cu prima, scrie CNN. Cei care lucrează pentru Trump de această dată îi împărtăşesc opiniile şi sunt hotărâţi să susţină promisiunile extreme pe care le-a făcut în calitate de candidat, fără să se preocupe de norme, tradiţii sau legi pe care consilierii anteriori au încercat să le menţină, consideră CNN. Toate acestea fac ca următorii patru ani să fie incerţi şi să nu poată fi prezişi cu uşurinţă.