Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri din țară, joi, și a vorbit despre modalitatea în care poate fi protejată economia națională în contextul taxelor vamale pe care le-a anunțat omologul său american, Donald Trump, transmite hotnews.ro.

În deschiderea discursului, liderul francez a descris decizia președintelui SUA de a introduce tarife vamale drept „brutală și nefondată” și a spus că este îngrijorat de impactul „masiv” pe care l-ar putea avea asupra Franței și a Europei în ansamblu.

Macron a semnalat că va trebui să existe un răspuns la măsurile americane. Totodată, el a solicitat suspendarea investițiilor franceze din SUA până la clarificarea situației.

Președintele Franței i-a îndemnat pe europeni „să rămână uniți” și să nu se lase seduși de tentația de a acționa „singuri”.

Donald Trump a anunțat taxe vamale de 20% pentru produsele din UE, miercuri, 2 aprilie 2025, pe care a descris-o ca fiind „una dintre cele mai importante zile din istoria Statelor Unite”. Liderul american a prezentat noile tarife, care ajung până la 49%, cum se întâmplă în cazul Cambodgiei, drept un act de reciprocitate.

„Contribuabilii noștri au fost jefuiți timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus președintele Trump.

UE a refuzat să comenteze detaliile ripostei pe care ar putea să o dea, explicând că mai întâi trebuie să analizeze impactul, dar susține că toate opțiunile sunt pe masă.

Blocul comunitar este vizat de trei tipuri de tarife americane – cele pentru aluminiu și oțel pe care Trump le-a anunțat luna trecută, cele de 25% pentru mașini, care au intrat în vigoare astăzi, și cele generale de 20%.

Până acum UE a creionat un răspuns în privința tarifelor care vizează aluminiul și oțelul, iar acesta va fi supus votului miercurea viitoare. Se crede că analizele referitoare la celelalte două tipuri de taxe vor dura câteva săptămâni.

New York Times a explicat că sectorul serviciilor reprezintă cea mai mare parte a economiei americane, iar asta oferă partenerilor comerciali precum Uniunea Europeană o anumită influență în cadrul negocierilor comerciale.