Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a semnalat diferenta de taxe pentru viza de munca in Regatul Unit atat partii britanice, cat si la nivel european si "a transmis argumentele pertinente care sa fundamenteze continuarea dialogului pe aceasta tema", arata un comunicat de presa. Autoritatile britanice au redus cu 55 de lire taxa aplicata solicitarilor din anumite tari pentru viza care permite munca in Regatul Unit, insa Romania nu beneficiaza de scutire.
Potrivit MAE, respectiva reducere este "o masura adoptata de autoritatile britanice in aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt parti", explica ministerul roman.
MAE aminteste ca in 1996 a fost adoptata Carta Sociala Europeana revizuita, care modernizeaza documentul juridic din 1961, Romania devenind parte, in mod firesc, doar la acest din urma tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte si la varianta revizuita, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplica masura vizata (reducerea de 55 de lire) numai in raport cu acele state care sunt parti la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).
MAE subliniaza ca aceasta masura nu vizeaza in mod direct lucratorii romani, in aceeasi situatie juridica regasindu-se si cetatenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.
Incepand cu acest an, cetatenii Uniunii Europene care doresc sa lucreze in Marea Britanie trebuie sa solicite o viza in acest sens si sa indeplineasca o serie de conditii speciale, intrate in vigoare dupa ce Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma Guvernului britanic, gov.uk, potrivit Agerpres.