Pe 12 iulie, Kremlinul a publicat pe site-ul oficial al presedintiei un articol de opinie al presedintelui Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorica a rusilor si ucrainenilor”, care fusese anuntat pe 30 iunie 2021, in timpul celei de-a 18-a conferinta anuala cu cetatenii. Continutul articolului, care se concentreaza pe analiza istoriei relatiilor ruso-ucrainene, este dominat de afirmatia ca ucrainenii sunt o parte straveche, inseparabila a „natiunii ruse triune” (poporul multinational al Federatiei Ruse). Majoritatea articolului este dedicat tezei conform careia rusii, ucrainenii, dar si bielorusii sunt acelasi popor, insa Vladimir Putin face trimitere si la Basarabia si Bucovina de Nord, despre care spune ca  „au fost ocupate" de catre Romania in 1918, la finalul Primului Razboi Mondial.

Publicat:20.07.2021, 08:21

Vladimir Putin sustine ca aceasta comunitate (referindu-se la comunitatea ucraineana) se bazeaza pe o istorie comuna cu Rusia, care se intinde pe o mie de ani si care tine de limba, identitatea etnica „rusa”, sfera culturala comuna si religia ortodoxa. Legatura ucrainienilor cu statul rus este speciala si organica, sustine liderul de la Moscova, precizand ca orice incercare de a rupe sau slabi aceasta legatura, care ar putea fi inspirata si influentata doar de actori externi, va duce inevitabil la prabusirea statalitatii Ucrainei.

„Rusia jefuita”  

In textul sau de 5.000 de cuvinte, Vladimir Putin pleaca de la o idee mai veche a sa, conform careia distrugerea Uniunii Sovietice a fost o catastrofa geopolitica, cea mai mare din secolul XX. Astfel, propune o incursiune in istorie, care incepe din zorii poporului rus, atunci cand se vorbea o limba rusa veche, potrivit lui Putin, iar cnezatele rusesti erau rasfirate si subjugate de mongolii Hoardei de Aur. Vladimir Putin spune ca o parte din teritoriul baltic a fost rus. Zona Galitiei din centrul Europei a fost, de asemenea, populata de rusi, precum si zone din Ucraina, Polonia si Ungaria.

Liderul de la Kremlin pune la indoiala in mod deschis legitimitatea granitelor actuale ale Ucrainei si sustine ca o mare parte din Ucraina moderna ocupa tinuturi istorice rusesti, precizand in acelasi timp ca „Rusia a fost jefuita” de teritorii de-a lungul timpului. Totodata, Vladimir Putin sugereaza o posibila noua anexare a teritoriului ucrainean, sustinand: „Devin din ce in ce mai convins de un lucru: Kievul pur si simplu nu are nevoie de Donbas”.

In ceea ce priveste Romania, presedintele Putin sustine ca „in 1940, in Ucraina Sovietica a intrat o parte din Basarabia, dar si regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de Romania in 1918”. De asemenea, in 1948 a fost incorporat si teritoriul insulei Serpilor din Marea Neagra. In acceptiunea presedintelui rus, granitele dintre fostele republici care faceau partea din Uniunea Sovietica erau simbolice. Vladimir Putin spune ca „tarile care au facut parte din URSS ar trebui sa revina acum la granitele pe care le aveau in momentul in care au intrat in Uniune”.

NATO ramane cel mai mare dusman al Rusiei lui Putin

Presedintele rus este in mod clar preocupat de activitatea sporita a NATO in regiunea Marii Negre si de cooperarea activa a Ucrainei cu Alianta politico-militara a Atlanticului de Nord. Vladimir Putin sustine ca Occidentul „guverneaza” Ucraina, precizand in acelasi timp ca Ucraina se confrunta la momentul actual cu  „crearea unui climat de frica in toata societatea ucraineana, o retorica agresiva, prezenta curentului neonazist si militarizarea tarii”.

„Asistam nu doar la o dependenta completa, ci si la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autoritatilor ucrainene, a serviciilor de securitate si a fortelor armate de catre consilieri straini”, spune Vladimir Putin, care sublinieaza si „dezvoltarea“ militara a teritoriului Ucrainei, dar si desfasurarea infrastructurii NATO, facand trimitere la exercitiile la scara larga ale NATO in Ucraina.

Ca de fiecare data, Vladimir Putin adopta pozitia „sfatuitorului care vrea binele Ucrainei”, apeland la un joc de propaganda care sa-i sperie pe ucraineni si sa-i faca sa inteleaga ca Occidentul „nu este cel mai bun partener”.

„Desfasurarea infrastructurii NATO in Ucraina este doar o deghizare pentru preluarea restului economiei ucrainene si exploatarea resurselor sale naturale. Vanzarea terenurilor agricole va fi urmatorul pas si este evident cine se va ocupa de acest lucru. Da, din cand in cand, Ucrainei i se ofera intr-adevar resurse financiare si imprumuturi, dar i se impune conditii specifice, urmarindu-se numai propriul interes al companiilor occidentale. Cine va plati aceste datorii inapoi? Se pare ca acest lucru va trebui facut nu numai de generatia de astazi a ucrainenilor, ci si de copiii, nepotii si, probabil, stranepotii lor”, puncteaza Vladimir Putin in manifestul sau. 

Occidentul si proiectul anti-Rusia

Vladimir Putin spune ca autorii occidentali ai „proiectului anti-Rusia” au influentat sistemul politic ucrainean in asa fel incat presedintii, membrii parlamentului si ministrii sa se schimbe, insa „atitudinea de separare si dusmanie fata de Rusia sa ramana in continuare”.

„Pacea”, sustine Putin, a fost principalul slogan electoral al presedintelui in exercitiu, facand referire la presedintele Volodimir Zelenski, dar fara sa-i pronunte numele.

„El a preluat puterea in urma unor promisiuni care s-au dovedit a fi minciuni, pentru ca nimic nu a fost schimbat. Din contra, in anumite privinte, situatia din Ucraina si din jurul regiunii Donbas a degenerat si mai mult”, remarca Vladimir Putin, care mai spune ca „in proiectul anti-Rusia nu exista loc nici pentru o Ucraina suverana, nici pentru fortele politice care incearca sa-si apere adevarata independenta. Cei care vorbesc despre reconciliere in societatea ucraineana, despre dialog, despre gasirea unei iesiri din impasul actual sunt etichetati ca agenti pro-rusi”. Numai cei care urasc Rusia sunt considerati „genul potrivit de patrioti”, conform logicii lui Putin. „Acest lucru inseamna ca statalitatea ucraineana se construieste pe ura, ceea ce reprezinta un fundament foarte subred pentru suveranitate, care e impovarat de un risc imens de insecuritate”, mai spune acesta.

Cele mai importante puncte din manifestul propagandistic al lui Vladimir Putin, care fac referire la istoria relatiei dintre Ucraina si Rusia:

Vladimir Putin sustine ca „nu exista argumente istorice care sa justifice afirmatia ca o natiune ucraineana separata exista inainte de perioada sovietica. Proclamarea natiunii ucrainene a reprezentat doar o miscare prin care Imperiul austro-ungar sa isi urmareasca interesele de mare putere. Dupa primul razboi mondial, dupa ce si-a rupt legatura cu Rusia, statul ucrainean a avut o durata scurta de timp, care s-a sfarsit prin cedarea controlului deplin al Ucrainei catre fortele externe, mai intai catre Germania, apoi catre Polonia”, e de parere presedintele rus. Acesta spune ca toti cei care au predat recent controlul tarii „fortelor externe” ar trebui sa-si aminteasca acest lucru. Cultura malorusiana (numele dat unei parti a teritoriului Ucrainei zilelor noastre pana la sfarsitul secolului al XIX-lea) si cultura ucraineana au inflorit datorita politicilor Imperiul Rus si ulterior ale imperiului Imperiul Sovietic, sustine Putin.

Rusia vede existenta natiunii ucrainene „cu respect”. Cu toate acestea, Ucraina actuala isi datoreaza forma teritoriala perioadei sovietice, remarca Vladimir Putin. Liderul de la Moscova spune ca Ucraina a beneficiat de „recapatarea” vechilor tinuturi rusesti in detrimentul Poloniei, Romaniei si Cehoslovaciei, si a obtinut teritorii care au fost luate de la “Rusia istorica”. In consecinta, daca Ucraina este hotarata sa isi conserve relatiile de prietenie cu Rusia, adica mostenitorul URSS, aceasta ar trebui sa revina la granitele sale din 1922. 

„Rusia a facut mult pentru a ajuta statul ucrainean sa prospere dupa 1991, oferindu-i asistenta economica semnificativa”, sustine Putin. Acesta e de parere ca ruptura legaturilor dintre cele doua tari a dus la degradarea economica a Ucrainei. In prezent, Ucraina este „cea mai saraca tara din Europa”, noteaza presedintele rus, care mai sustine ca autoritatile ucrainene au „irosit si spulberat realizarile multor generatii”, chiar daca cele doua natiuni au inca „o mare afectiune” una pentru cealalta.

„Ucraina este afectata de o slabiciune persistenta a institutiilor sale de stat si a devenit un ostatic al vointei geopolitice a altcuiva”, a declarat Vladimir Putin, care a acuzat in acelasi timp autoritatile de la Kiev ca acestea „mitologizeaza si rescriu istoria”, o acuzatie des folosita de Moscova  impotriva acelor state invecinate care lucreaza la combaterea propagandei istorice rusesti. In acceptiunea lui Vladimir Putin, „tragedia comuna a colectivizarii” din anii ‘30 este prezentata in mod fals ca un genocid al poporului ucrainean.

Putin a criticat, de asemenea, politica lingvistica a guvernului de la Kiev si legea cu privire la popoarele indigene din Ucraina. Potrivit interpretarii sale, „asimilarea fortata” a etnicilor rusi este in curs de desfasurare si tot acest proces conduce la „formarea unui stat ucrainean pur din punct de vedere etnic si agresiv fata de Rusia”. Consecintele acestei abordari sunt  comparabile cu „utilizarea armelor de distrugere in masa” impotriva Rusiei, sustine Vladimir Putin. In plus, acesta a criticat independenta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, vazand acest lucru ca pe o lovitura data unitatii spirituale a celor doua natiuni si ca rezultat al interventiei flagrante a autoritatilor seculare in viata bisericeasca.

Potrivit manifestului propagandistic al lui Vladimir Putin despre unitatea istorica a rusilor si ucrainenilor, Occidentul intentioneaza sa transforme Ucraina intr-o natiune „anti-rusa”, care sa reprezinte o bariera intre Rusia si Europa. Acest lucru reflecta planurile concepute in trecut de „ideologii polono-austrieci” care intentionau sa creeze astfel de proiecte anti-rusesti, sustine liderul de la Kremlin. Vladimir Putin mai spune ca transformarea Ucrainei intr-o bariera contravine intereselor natiunii ucrainene, care a fost exploatata in trecut de Polonia, Austria-Ungaria si Germania nazista.

Vladimir Putin a reiterat, totodata, unele dintre argumentele sale exprimate anterior cu privire la cauzele destabilizarii Ucrainei dupa 2014. Proiectul „anti-rus” a fost respins de milioane de ucraineni, sustine liderul rus, facand referire la scrutinul electoral din Crimeea. De asemenea, intr-o incercare de a justifica razboiul din Ucraina, Putin a sustinut ca separatistii din estul Ucrainei au pus mana pe arme pentru a preveni, de fapt, curatarea etnica.

Moscova nu va permite niciodata ca „teritoriile sale istorice”, cu tot cu oamenii care locuiesc acolo, sa fie utilizate impotriva Rusiei. Cei care intreprind o astfel de incercare isi vor distruge propria tara, a accentuat Putin. Acesta a mai facut referire si la cooperarea intre statele vecine, dand drept exemplu modelul relatiilor germano-austriece si americano-canadiene, in care statele similare din punct de vedere etnic, care vorbesc aceeasi limba, sunt strans integrate, ramanand insa suverane.

In textul sau, Vladimir Putin vede Polonia ca pe un imperiu care concureaza cu Rusia, desi are capacitati mai reduse. Politica sa fata de Ucraina s-a bazat intotdeauna pe polonizarea fortata si catolicizarea populatiei locale, sustine presedintele rus, care mai subliniaza ca incorporarea unei portiuni din Ucraina in Rusia in secolul al XVII-lea a fost un act de vointa democratica de ambele parti. Anexarile ulterioare ale tarilor poloneze, in secolul al XVIII-lea si mai tarziu sunt, consdera Putin, au facut parte dintr-un procesul de recuperare si reunificare a vechilor tari rusesti.

Articolul semnat de presedintele Vladimir Putin a starnit un val de reactii, atat in Occident, cat si in Rusia, dar mai ales in Ucraina. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a raspuns initial cu o declaratie ironica la articolul lui Vladimir Putin, spunandu-le jurnalistilor ca este „invidios” pe faptul ca Vladimir Putin are suficient timp liber pentru a cerceta istoria popoarelor lor, conform Radio Free Europe

Amplul articolul de opinie semnat de Vladimir Putin intr-un mod atat de formal a alimentat inevitabil speculatiile privind faptul ca Moscova ar putea pregati terenul pentru o escaladare majora a ostilitatilor in zona de est a Ucrainei. Drept urmare, Atlantic Council, un think-tank american care se ocupa cu domeniul afacerilor internationale, a invitat mai multi de comentatori ucraineni si internationali sa-si impartaseasca gandurile cu privire la ceea ce poate insemna textul lui Putin pentru viitoarea politica a Rusiei fata de Ucraina.

Anders Aslund, cercetator in cadrul think-tank-ului Stockholm Free World Forum, a denumit articolul lui Putin drept „un curs de dezinformare” si „inca un pas facut inaintea unei declaratii de razboi”.

Intre timp, ziarul rus Moskovsky Komsomolets a sustinut ca eseul presedintelui rus reprezinta un „ultimatum al Kremlinului pentru Ucraina”.

Melinda Haring, director adjunct al Centrul Eurasia din cadrul Atlantic Council, a declarat ca articolul „delirant si periculos” al lui Putin dezvaluie ceea ce stiam deja: ca Moscova nu poate renunta la influenta si dorinta de stapanire a Ucrainei.

„Textul lui Putin ar trebui sa inspire Occidentul sa-si dubleze eforturile pentru a consolida capacitatea Kievului de a-si alege propriul viitor”, a spus Haring.

Danylo Lubkivsky, director al  Kiev Security Forum, a spus ca Vladimir Putin intelege faptul ca statalitatea ucraineana si nationalismul ucrainean reprezinta o amenintare la adresa imperialismului rus.

„Multi dintre sfatuitorii lui sustin utilizarea fortei in Ucraina, dar deocamdata liderul rus nu are solutii. In schimb, a scris un articol de propaganda, care e conceput sa ofere adeptilor ideologiei sale „Lumea Rusa” subiecte de dezbatere. Argumentele lui Putin sunt slabe, iar acesta repeta pur si simplu ceea ce spun rusii anti-ucraineni de zeci de ani. Concret, eseul lui Putin nu este decat o expresie a agoniei imperiale”, remarca Danylo Lubkivsky. 

La randul sau, Alexander Motyl, profesor de stiinte politice la Universitatea Rutgers din SUA, sustine ca nu exista nimic in articol care sa nu fi fost deja spus in istoriografia sau propaganda imperiala, sovietica sau post-sovietica rusa.

„Intrucat articolul nu spune nimic nou, nu prezice nimic nou in politica lui Putin fata de Ucraina. La fel ca in cazul tuturor politicilor lui Putin fata de Ucraina, acest eseu se va intoarce impotriva lui, pentru ca ucrainenii se vor supara pe faptul ca li se tin din nou lectii cu privire la identitatea lor”, sustine profesorul Motyl. 

Brian Whitmore, cercetator coordonator in cadrul Atlantic Council, considera ca afirmatiile inexacte si denaturate ale lui Vladimir Putin nu sunt nici noi, nici surprinzatoare.

„Ideile scrise de Putin nu fac altceva decat sa reporneasca niste discutii care sa-i serveasca presedintelui rus in actiunile de propaganda privind imperialismul rusesc. La urma urmei, Putin este omul care i-a spus presedintelui american George W. Bush, in timpul unui schimb de replici la summitul NATO din 2008 organizat la  Bucuresti, ca Ucraina nu era o tara adevarata. Afirmatia lui Putin conform careia adevarata suveranitate a Ucrainei este posibila doar in parteneriat cu Rusia este falsa, pentru ca pentru Ucraina, parteneriatul cu Rusia a insemnat in principal subjugare fata de Moscova”, sustine Brian Whitmore.

Eseul liderului rus dezvaluie mai multe despre el decat despre Ucraina. Il arata ca fiind un conducator care este pregatit sa construiasca naratiuni istorice false pentru a-si justifica visele imperiale, mai puncteaza Brian Whitmore.

Oleksiy Goncharenko, deputat in Parlamentul de la Kiev din partea partidului Solidaritate Europeana, a declarat ca articolul lui Vladimir Putin este despre viitor si nu despre trecut.

„Ucraina detine cheia viselor lui Putin de a restabili statutul de mare putere pentru Rusia. El este constient de faptul ca, fara Ucraina, acest lucru va fi imposibil. Articolul lui Putin ajuta, de asemenea, la clarificarea faptului ca actualul conflict nu tine de controlul asupra Crimeei sau regiunii Donbas din estul Ucrainei, ci este un razboi pentru intregul teritoriu al Ucrainei”, sustine Oleksiy Goncharenko, care mai spune ca scopul lui Putin este de a mentine Ucraina in sfera de influenta rusa si de a preveni integrarea euroatlantica a acesteia.

„Ar trebui sa ne asteptam sa vedem noi tendinte care sa apara in urmatoarele luni. Este probabil ca Moscova sa se concentreze pe utilizarea de oameni si platforme care nu par a fi in mod evident pro-ruse, pentru a raspandi mesajele cheie ale Kremlinului despre cum Ucraina este un „stat esuat”, care se afla sub „controlul occidental”. Avand in vedere acest lucru, autoritatile ucrainene ar trebui sa intensifice eforturile de consolidare a securitatii informationale a tarii”, mai puncteaza deputatul ucrainean.

Nota editoriala: Din primavara anului 2014, Ucraina si Rusia sunt parte dintr-un conflict armat in partea de est a Ucrainei, care a produs pana in prezent peste 14.000 de victime in randul populatiei ucrainiene si a condus la stramutarea a milioane de persoane. Kremlinul continua sa ocupe peninsula Crimeea si o mare parte din regiunea industriala Donbas din estul Ucrainei. La inceputul acestui an, Moscova a adunat peste 100.000 de soldati in apropierea granitei cu Ucraina, in ceea ce unii observatori militari au descris ca fiind o repetitie generala pentru o ofensiva rusa de anvergura asupra statului ucrainean. 

Sursa: