Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, l-a lăudat pe președintele american Donald Trump, numindu-l „negociatorul suprem” și a declarat că liderul de la Casa Albă „își pierde răbdarea” cu Rusia din cauza războiului din Ucraina. Declarațiile au fost făcute într-un interviu televizat acordat postului Fox News, citat de Kyiv Independent, potrivit digi24.ro.

Afirmațiile lui Rubio vin la aproape două săptămâni după ce Trump a dat Rusiei un ultimatum de 50 de zile pentru a ajunge la un acord de pace, amenințând cu tarife „severe” în caz contrar. Cu toate acestea, de la anunțul președintelui, Moscova și-a intensificat atacurile asupra orașelor ucrainene și a continuat ofensiva pe linia frontului. 

Rubio a subliniat că Trump dorește să pună capăt cât mai repede conflictului pe care l-a „moștenit” de la administrația Biden și a vorbit despre frustrarea tot mai mare a președintelui american față de omologul său rus, Vladimir Putin. 

„Chiar dacă discuțiile telefonice dintre Trump și Putin au fost, în general, bune, ele nu au dus niciodată la rezultate concrete,” a spus Rubio. „A venit momentul pentru acțiune”. 

Cu toate acestea, voci critice din domeniu susțin că termenul de 50 de zile oferit de Trump oferă Kremlinului un răgaz periculos, permițându-i să continue bombardamentele asupra Ucrainei. În plus, tarifele propuse, de aproximativ 100%, sunt sub nivelul de 500% prevăzut într-un proiect de lege bipartizan din Senatul american, care vizează țările ce achiziționează petrol rusesc. 

Rubio acuză China 

În interviu, Rubio a vorbit și despre rolul tot mai important al Chinei în prelungirea războiului, acuzând Beijingul că sprijină economia și efortul militar al Rusiei. 

„China oferă Rusiei tot ajutorul pe care îl poate acorda fără a atrage atenția,” a declarat oficialul american. „Putin nu ar fi putut susține acest război fără sprijinul economic venit din partea Chinei, în special prin achiziționarea de petrol.” 

Rubio a evidențiat și alianța geopolitică tot mai strânsă dintre Rusia, China și Iran, sugerând că Beijingul are interesul să mențină conflictul cât mai mult, pentru a distrage atenția Statelor Unite. 

La începutul lunii iulie, în urma unei întâlniri la Beijing cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, președintele chinez Xi Jinping a promis consolidarea cooperării strategice cu Moscova, numind parteneriatul un „model pentru un nou tip de relații internaționale”. 

Deși China susține în mod repetat că este neutră în conflictul din Ucraina, sprijinul economic și tehnologic acordat Rusiei o transformă într-un aliat esențial pentru Kremlin. Oficialii ucraineni au raportat prezența unor componente chineze în dronele de atac rusești, iar informații din serviciile de informații indică faptul că Beijingul ar ajuta Moscova să ocolească sancțiunile pentru a accelera producția de drone.