Regatul Unit a expus 18 spioni ruși și unitățile acestora, responsabile pentru atacuri cibernetice în Marea Britanie, a anunțat vineri ministrul de externe britanic David Lammy, citat de The Guardian. Unul dintre cei vizați de atacuri este Iulia Skripal, care a fost otrăvită în urmă cu cinci ani de agenți ruși pe teritoriul Angliei, scrie hotnews.ro.

Anunțând sancțiuni individuale, Lammy a spus că Rusia a vizat în ultimii ani mass-media, furnizori de telecomunicații, instituții politice și democratice, precum și infrastructura energetică din Marea Britanie.

El a adăugat că doi dintre spioni au fost implicați în instalarea unui program spyware numit X-Agent pe un dispozitiv folosit de Iulia Skripal, fiica fostului spion Serghei Skripal, cu cinci ani înainte ca aceștia să fie otrăviți cu novichok la Salisbury, în 2018.

Skripal și fiica sa au supraviețuit, dar o femeie, Dawn Sturgess, a murit după ce a deschis accidental o sticluță de parfum în care era ascunsă otrava.

Programul X-Agent are legături cu grupul de hackeri Fancy Bear, care este afiliat unității 26165 a serviciului militar de informații GRU al Rusiei – unitate asupra căreia s-au impus sancțiuni.

Guvernul de la Londra a declarat că unii dintre agenții acestei unități au fost implicați și în atacul asupra teatrului din Mariupol, Ucraina, unde au fost uciși sute de civili, inclusiv copii, precum și în desfășurarea altor operațiuni cibernetice menite să sprijine regimul președintelui rus Vladimir Putin.

„Amenințările hibride și agresiunea lui Putin nu ne vor slăbi niciodată”

Lammy a spus că Regatul Unit îi expune pe spionii și hackerii ruși pentru a crește securitatea. „Spionii GRU derulează o campanie pentru a destabiliza Europa, a submina suveranitatea Ucrainei și a amenința siguranța cetățenilor britanici”, a declarat el.

„Kremlinul nu trebuie să aibă nicio îndoială. Vedem ce încearcă să facă din umbră și nu vom tolera. De aceea luăm măsuri decisive prin sancțiuni împotriva spionilor ruși”, a continuat Lammy. „Amenințările hibride și agresiunea lui Putin nu ne vor slăbi niciodată. Sprijinul Regatului Unit și al aliaților noștri pentru Ucraina și securitatea Europei este de neclintit.”

Numele persoane sancționate au fost publicate online. Sancțiunile presupun, în general, înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

Guvernul a mai anunțat impunerea de sancțiuni asupra unei entități numite „Inițiativa Africană”, care, potrivit autorităților, a fost responsabilă pentru răspândirea dezinformării privind sănătatea în Africa de Vest.

Decizie fără precedent

Decizia de a sancționa direct spioni reprezintă o escaladare a strategiei Regatului Unit, care anterior s-a concentrat mai mult pe politicieni, instituții financiare și lideri militari.

În luna mai, Marea Britanie a anunțat că noi sancțiuni vor viza zeci de entități care „sprijină mașinăria militară a Rusiei, exporturile energetice și războiul informațional, precum și instituțiile financiare care contribuie la finanțarea invaziei lui Putin în Ucraina”.

La acea vreme, Ministerul de Externe a declarat că „Putin nu a implementat încă încetarea completă și necondiționată a focului cerută de președintele Trump și susținută de președintele Zelenski în urmă cu peste două luni.”

Ministerul de Externe estima în iunie că sancțiunile împotriva Rusiei au privat statul rus de cel puțin 450 de miliarde de dolari în fonduri de război între februarie 2022 și iunie 2025.

De la preluarea mandatului anul trecut, David Lammy a adoptat o poziție fermă față de Rusia, afirmând că era post-Război Rece este „cu adevărat încheiată” și susținând că menținerea în siguranță a poporului britanic înseamnă să te opui „statului mafiot al lui Putin”.