Guvernul britanic a introdus o interdicție temporară pentru turiștii care aduc brânză și produse din carne din Uniunea Europeană, încercând, astfel, să prevină răspândirea febrei aftoase, anunță BBC. Restricțiile se aplică indiferent dacă mărfurile sunt ambalate industrial sau cumpărate din magazinele „duty free”, scrie digi24.ro.

Călătorilor nu li se mai permite să aducă pe teritoriul Marii Britanii produse precum carnea conservată sau brânza, inclusiv cele din sandvișuri, în urma epidemiei de febră afoasă, în creștere pe bătrânul continent. Măsura a fost aplicată în urma unei interdicții anterioare de a aduce produse similare din Germania, Ungaria, Slovacia și Austria, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire în rândul bovinelor din țările respective. 

Febra aftoasă este un virus extrem de infecțios, care provoacă leziuni pe corpul animalelor, ducând la șchiopătat sau probleme de hrănire. Nu prezintă însă niciun risc de răspândire la oameni și până, în prezent, nu există cazuri de febră aftoasă consemnate în Regatul Unit. 

Cu toate acestea, sunt temeri că, în cazul în care produsele contaminate intră pe teritoriul britanic, chiar dacă sunt destinate consumului uman, există posibilitatea ca ele să fie consumate de animale. Dacă produsele din carne sunt parțial gătite sau afumate, sau dacă produsele lactate nu au fost pasteurizate corespunzător, virusul ar putea supraviețui. 

Restricțiile se aplică, așadar, persoanelor care sosesc în Marea Britanie, nu însă și în Irlanda de Nord, Jersey, Guernsey sau Insula Man. 

Lista produselor restricționate include: 

- carne de porc 

- carne de vită 

- carne de miel 

- carne de oaie 

- carne de capră 

- carne de vânat 

- alte produse fabricate din aceste tipuri de carne, de exemplu cârnați 

- lapte și produse lactate precum unt, brânză și iaurt 

Produsele vor fi confiscate și distruse în cazul în care turiștii încearcă să le introducă în țară. Aceștia riscă amenzi de până la 5.000 de lire sterline (n.r. aproape 6.000 de euro). 

Turiștii pot aduce însă până la 2 kilograme, de persoană, de lapte praf pentru sugari, alimente pentru sugari sau alimente speciale, necesare din motive medicale.

Ultimul focar de febră aftoasă în Regatul Unit a fost în 2001. Deși au existat doar 2.000 de cazuri confirmate, au fost sacrificate mai mult de șase milioane de oi, vite și porci. 

„În timp ce sursa febrei aftoase rămâne neidentificată în unele părți ale Europei, controale mai stricte la frontieră sunt esențiale”, a spus Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, pentru BBC. „Este imperativ să avem un plan cuprinzător de biosecuritate la nivel guvernamental, cu investițiile necesare, care ar plasa aceste restricții pe o bază legislativă permanentă.” 

Guild of Fine Food, care reprezintă comercianții cu amănuntul de produse alimentare și băuturi, a declarat că interdicția privind „bunătățile de vacanță” a fost una ușor „grăbită”, dar a adăugat că aceasta a adus politica guvernului britanic pentru turiști mai aproape de restricțiile impuse deja micilor întreprinderi. „Industria alimentară și a băuturilor susține în totalitate faptul că trebuie să ne protejăm fermierii și că biosecuritatea este primordială”, a declarat John Farrand, directorul general al Guild of Fine Food.