Lidera extremei drepte franceze și colegii ei de partid au fost acuzați de procurori că au folosit banii Parlamentului European pentru a plăti salariile membrilor de partid din Franța. Judecătorii trebuie să stabilească acum pedeapsa lui Le Pen, care i-ar putea interzice să ocupe funcții publice pe o perioadă de cinci ani, scriu AFP și Reuters, scrie hotnews.ro

Marine Le Pen și opt eurodeputați ai partidului său, Adunarea Națională (RN), au fost găsiți vinovați luni de deturnare de fonduri publice.

Judecătorul nu a pronunțat încă o sentință, după ce anul trecut, procurorii au cerut instanței să impună o pedeapsă de cinci ani de închisoare și o interdicție de cinci ani de a ocupa funcții publice.

Le Pen, RN și mai mulți politicieni din partid au fost acuzați că au deturnat peste 3 milioane de euro din fondurile Parlamentului European pentru a plăti personalul de partid din Franța, care nu a lucrat niciodată la Bruxelles sau Strasbourg.

Inculpații au susținut că banii au fost folosiți în mod legitim, iar acuzațiile procurorilor definesc prea restrictiv atribuțiile unui asistent parlamentar.

Problema pentru Le Pen este mai mare. Procurorii au cerut ca politiciana să fie condamnată la o interdicție imediată de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de cinci ani, folosind o așa-numită măsură de „executare provizorie” – ceea ce ar putea însemna ratarea candidaturii la alegerile prezidențiale din 2027.

„Executarea provizorie” presupune că dreptul lui Le Pen de a ocupa o funcție publică rămâne suspendat, chiar dacă ea va face apel la sentință.

Judecătorii pot adopta, modifica sau ignora cererea procurorilor.

Asistenți europarlamentari care nu au pus piciorul în clădirea parlamentului

Parlamentul European a estimat prejudiciul în cazul care o vizează pe Le Pen la 3,5 milioane de euro, a declarat avocatul instituției, Patrick Maisonneuve. RN a rambursat deja 1 milion de euro – ceea ce a insistat că nu este o recunoaștere a vinovăției.

Parlamentarilor europeni li se alocă fonduri pentru acoperirea cheltuielilor, inclusiv ale asistenților lor, dar ei nu trebuie să le folosească pentru finanțarea încrucișată a activităților de partid.

Oficialii RN au susținut că problema este că, spre deosebire de Parlamentul European, partidul francez înțelege în mod diferit rolul de asistent.

Potrivit procurorilor, situația este însă mai complicată. Anchetatorii au susținut că asistenții lucrau de fapt exclusiv pentru partid, în afara parlamentului.

Procurorii au mai spus că mulți dintre acești asistenți nu au fost în măsură să își descrie activitatea zilnică, iar unii nu și-au întâlnit niciodată presupusul șef europarlamentar și nici nu au pus piciorul în clădirea parlamentului.

O gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un designer grafic ar fi fost printre cei angajați sub pretexte false.

Dovezi la dosar

Ancheta a conținut și mesaje potențial incriminatoare, potrivit AFP.

„Aș putea veni mâine la Strasbourg pentru a vedea cum funcționează o sesiune și pentru a o cunoaște pe Mylène Troszczynski, căreia îi sunt subordonată?” i-a scris Odoul lui Marine Le Pen în 2015 – la patru luni după ce și-a început contractul de asistent parlamentar al lui Troszczynski.

„Da, desigur”, a răspuns ea.

Mai multe persoane au depus mărturie cu privire la o reuniune din 2014 în cadrul căreia s-ar fi discutat despre o structură clară de înființare a unor „locuri de muncă false”.

Dovezile împotriva partidului includ contracte pentru perioade de doar o singură zi, cu scopul de a exploata indemnizațiile de cheltuieli.

Un mesaj al trezorierului partidului, Wallerand de Saint-Just, avertiza cu privire la finanțele dezastruoase, scriind: „Nu vom ieși din asta fără să facem economii semnificative datorită Parlamentului European”.