Marturii dramatice si lacrimi de tristete, joi, la Tribunalul Bucuresti, unde a avut loc un nou termen in dosarul Colectiv.

Supravietuitori ai tragediei din 30 octombrie 2015 si parintii ai caror copii au murit in club sau in spitale au ajuns in fata judecatorului pentru a povesti dramele prin care trec inclusiv acum, dupa 4 ani de la acea noapte care a ingrozit o tara intreaga.

Parintii isi stapanesc cu greu lacrimile, insa ochii le sunt incetosati atunci cand ii povestesc judecatorului ce copii buni aveau, studenti cu note bune sau chiar proaspat casatoriti, care isi faceau planuri de viitor.

Ane Mari Golu este mama lui Tudor Golu, fostul chitarist al trupei Axial Lead, care a murit la varsta de 28 de ani, intr-un spital. Baiatul sau a fost artist grafic, animator 2D si 3D, si tot el a fost cel care a conceput grafica videoclipulului melodiei “The day we die”, a trupei Goodbye to Gravity.

”Aveam sperante foarte mari pentru el”, spune cu voce sugrumata mama. ”Eram destul de apropiati, inca locuia cu noi si ne intelegeam foarte bine”, incearca doamna Golu sa-i explice judecatorului drama pe care inca o traieste dupa moartea copilului.

Acum, femeia spune ca atunci cand vede oameni pe strada care seamana cu Tudor este lovita de o tristete ingrozitoare. De altfel, dupa tragedia din Colectiv, doamna Golu s-a imbolnavit: are puseuri mari de tensiune si ... nu mai are memoria ca inainte. Aproape 2 ani s-a dus doar la magazinele unde erau case de marcat, pentru ca nu mai putea sa socoteasca.

Ane Mari Golu isi incheie declaratia in fata judecatorului izbucnind in plans, in timp ce barbatul incearca sa o linisteasca spunandu-i sa treaca deoparte, ca sa se calmeze.

In tot acest timp, in spatele salii de judecata s-au aflat Cristian Alban si Radu Damian, fostii prieteni si colegi de trupa ai lui Tudor, ascultand in tacere marturiile dramatice ale femeii. Si ei au fost in Colectiv in acea noapte si au fost raniti, ajungand la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Judecatorul pofteste in fata sa mai intai femeile, astfel ca incepe sa vorbeasca Laura Cristina, fosta iubita a lui Daniel Ciobanu.

Daniel a murit pe 7 noiembrie 2015 la varsta de 39 de ani.

Era chitarist intr-o trupa de rock, iar in acea noapte din Colectiv filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Laura si Daniel nu erau casatoriti, dar se iubeau deja de 7 ani.

Si Laura a fost in acel club-mormant pe 30 octombrie, iar acum are arsuri pe ambele maini. Spune ca nu intelege cum a reusit sa scape de acolo printre ultimii, tinand camera de filmat in mana.

„Dupa Colectiv, nu stiu cine mai sunt! Dupa o chestie de genul asta te gandesti care este sensul? Nu exista un sens la viata in general”, ii spune femeia judecatorului, care a intrebat-o cum a fost afectata de moartea lui Daniel.

„Unde e justitia, cand el era un om din punctul meu de vedere mai bun decat mine?”, intreaba, retoric, Laura, care recunoaste ca, de la moartea lui, simte „o senzatie puternica de vinovatie”, pentru ca nu a fost „capabila” sa aiba grija de el, „sa iesim impreuna din club”.

Cel mai crunt era dimineata. Deschideam ochii si aveam impresia ca vine tavanul peste mine”, spune cu o voce sfasiata Laura.

Si ea a fost internata in Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost tratata pentru arsuri de gradul 3.

In sala de judecata se afla si Alex Penescu, acoperit pe crestet si pe maini, ca sa nu se vada arsurile pe care le-a suferit. Pe cap poarta un batic special, care ii acopera toata fruntea si ajunge pana pe spate, pe toata ceafa. Si mainile sunt acoperite de manusi speciale, groase, chiar daca in sala de judecata este o caldura de nesuportat. Locul este mic, iar usa sta deschisa, precum si un geam, intr-o incercare disperata de a prova un curent de aer care sa mai aeriseasca locul.

Alex Penescu este de profesie avocat si e pasionat de muzica. Era si pianist in Orchestra Medicilor atunci cand s-a decis sa se duca sa vada concertul de lansare al albumului ”Mantras of war” pe 30 octombrie 2015.

„Diagnosticul a fost de arsuri gradele III si IV, pe 45 % din suprafata corpului. Fruntea mea a fost cea mai afectata, a fost reconstruita chirurgical cu piele de pe picior. Nasul, fata, ambele maini si urechea imi sunt afectate. Mai sunt arsuri ale cailor respiratorii si pulmonare. Mi s-a spus ca de 3 ori era sa mor pe masa cand eram in coma”, i-a spus Alex judecatorului.

Am fost foarte aproape de cedarea rinichilor. Psihologic vorbind, dupa 4 ani s-au mai estompat unele chinuri. Dar unele raman foarte adanci si puternice. Primul soc l-am avut cand m-am privit in oglinda. Auzeam, pana sa vad, doctorii spuneau cat de bine arata fata. Eu credeam ca, practic, nu am nimic. Cand m-am vazut, m-am ingrozit si am tradus atunci ce auzeam inainte la medici ca pe o forma de a spune … ce fata ai, zi mersi ca mai traiesti»”, a mai spus Alex Penescu.

Ranitul din Colectiv a mai marturisit ca trece cu greu peste momentele de anxietate.

„Aproape doi ani, de la o persoana foarte sociala, nu am vrut sa ma intalnesc cu absolut nimeni. Sunt momente grele de anxietate, pe care le depasesc foarte greu. Tot timpul trebuie sa port baticul medical pe cap. Am fost refuzat in unele locatii, unde mi s-a cerut sa o dau jos. Am refuzat.”, spune el cu o voce guturala, aproape ragusita de emotie.

Alex Penescu a stat in coma o luna si cateva zile. Si a iesit din spital cu multe infectii nosocomiale, la fel ca si alti raniti. Acum ... nu-si mai poate folosi mainile EXACT asa cum o facea inainte de 30.10.2015, dar .. nu vrea sa se dea batut! Isi forteaza degetele si incearca sa ignore durerile care apar atunci cand nici nu te astepti!

De ce? Pentru ca: „The day we give in is the day we die”.


In dosarul Colectiv au fost trimisi in judecata patronii clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu; Daniela Nita - patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Nita (director) si Viorel Zaharia (pirotehnist), precum si firmele SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

De asemenea, au fost trimisi in judecata fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, 3 angajati din cadrul primariei: Aurelia Iofciu - sef al Serviciului autorizari comerciale, Larisa Luminita Ganea - consilier superior, Ramona Sandra Motoc - referent superior, ambele in cadrul aceluiasi serviciu, dar si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

In rechizitoriul intocmit de Parchetul General se arata ca patronii de la Colectiv “au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului situat pe strada Tabacarilor nr. 7, sector 4, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, spuma poliuretanica neignifugata), cu consecinta producerii unui incendiu in seara de 30.10.2015”.

65 de oameni au murit in urma tragicului eveniment din 30 octombrie 2015, dupa ce la clubul bucurestean Colectiv a izbucnit un incendiu. In club, trupa Goodbye to Gravity sustinea un concert de lansare a noului album ”Mantras of War”.

Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse in timpul concertului.

Autor: Cristian Matei ”Mumu”.

  

Sursa: