Printre pacientii infectati cu coronavirus se numara si un bebelus de numai 5 luni.

Copilul a fost internat mai multe zile impreuna cu mama sala Spitalul Judetean din Suceava, cel mai mare focar de infectie cu COVID-19 din tara.

De aici au fost transferati vineri seara la Iasi. In sectia de Boli Infectioase din Suceava sunt acum peste 200 de pacienti. Zeci dintre ei sunt chiar medici si asistente care, pana de curand, lucrau in spital.

Femeia si copilul ei au fost internati miercuri la sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Suceava. Vineri, mama a aflat oficial ca cel mic a fost testat pozitiv cu COVID, iar vineri seara au fost dusi cu o ambulanta la Iasi. Potrivit femeii, acum urmeaza sa fie testati din nou, atat ea, cat si copilul.

Mama copilului: „Mi-a zis ca are covid. Sper sa nu avem boala. Aici medicii sunt ok fata de la Suceava cand am ajuns prima data. Baiatul...incepe sa-si revie, febra inca face, daca avem boala am luat-o de la Suceava din spital. Cand avem nevoie de medici, medicii sunt bolnavi si ei. Trebuie sa fiu puternica ca am un ingeras de 5 luni.”

Mama copilului: „Toti fug de noi, stau si ma rog sa vina medici sa mi-l consulte, a venit un medic, nepediatru, el atat a zis, ca el doar atata poate: sa vina sa mi-l consulte si sa plece.”

Femeia a fost internata initial cu bebelusul de pe 18 martie pana pe 23 martie, la Pediatrie, copilul fiind diagnosticat cu pneumonie.

Pe 23 au fost externati, dar starea celui mic s-a agravat si au ajuns din nou la Spitalul din Suceava. Intr-un final, a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

Mama copilului: „Le transmit tuturor mamelor ca nu e o gluma. Sa stea acasa, sa protejeze copiii, pe ei, pe altii.”

Imagini de cosmar in sectiile din spital

La randul sau, unul dintre oamenii implicati in ajutorarea pacientilor cu COVID-19 descrie imagini de cosmar, din sectii.

Asistent: „Nu vrea nimeni sa se angajeze acolo. Exista un asistent pe o sectie intreaga, depasit de tot ce se intampla, care sta o zi intreaga intr-un costum din acela, in care transpira, nu poate sa mearga sa isi faca nevoile, nu poate sa bea apa, sa manance. Este depasit total. Un om se uita la mine, se uita la mine trist si am aflat a doua zi ca nu mai era. Acolo se descarca saci negri si sicrie.”

Unitatea de Primiri Urgente a fost redeschisa la Suceava

Tot la Suceava, Unitatea de Primiri Urgente ramasa fara personal medical dupa ce toti angajatii s-au imbolnavit ori sunt suspecti de COVID 19, a fost redeschisa.

La inceputul acestei saptamani a fost inchisa toata institutia pentru decontaminare. Iar personalul a ajuns ori la infectioase, ori in izolare.

UPU de la Spitalul Judetean Suceava va functiona cu medici, asistente, infirmiere si voluntari veniti din restul judetului, dar si de la lasi.

Diana Cimpoiesu, medic coordonator UPU-SMURD Iasi: „Functioneaza separat de spital, doar ca UPU care triaza, diagnosticheaza, lucreaza acolo 8 medici din UPU SMURD iasi, 8 asistenti si infirmieri din UPU Iasi. Suportul este asigurat de asistenti si infirmieri din spitalul Falticeni si asistenti din cabinetele de medicina scolara.”

Alexandru Moldovan, prefectul judetului Suceava: „In acest moment se face o investigatie epidemiologica accelerata ca sa avem o oglinda clara a personalului medical care este disponibili. Vor fi testati toti.Inteleg ca sunt si niste nemultumiri cauzate de lipsa de personal, dar am vorbit cu managerul si spunea ca pentru pacientii in stare grava aveau 5 medici, iar in cazul celor asimptomatici a fost detasat un singur cadru medical. Fac apel pe aceasta cale catre toti medicii din Spitalul din Suceava sa nu isi uite juramantul si sa lupte alaturi de colegii lor.”

Cazurile grave ajunse la UPU Suceava vor fi redirectionate catre Falticeni sau Radauti, iar cazurile cu simptome respiratorii spre sectia de boli infectioase.

Sursa: