Mastile realizate din materiale textile ofera cea mai mica protectie impotriva COVID-19. Potrivit epidemiologilor, acestea nu pot impiedica inhalarea particulele mici de virus. Iar cele mai sigure sunt considerate a fi mastile chirurgicale sau cele prevazute cu respiratoare. Gradul de protectie al unei masti pote fi verificat in conditii de casa.

Mastile de protectie reprezinta una dintre cele mai eficiente masuri impotriva virusului. Insa, nu toate mastile din comert ne protejeaza cu adevarat. Epidemiologul Stefan Surdu spune ca mastile textile, des utilizate de moldoveni, ofera cea mai mica protectie.

Stefan SURDU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP:  “Mastile textile au o capacitate de filtrare mai joasa de 80 la suta si evident ca in institutiile medicale nu sunt recomandate si nu se folosesc."

In schimb, mastile de protectie chirurgicale sau cele prevazute cu respiratoare ofera o protectie de la 90 pana la 99 la suta. Asta pentru ca au proprietatea de a stopa inhalarea particulelor de virus prin absorbtia acestora.

Stefan SURDU, MEDIC EPIDEMIOLOG ANSP: “Toate mastile medicale au aceasta capacitate de a opri particulele. Sunt confectionate din asa materiale care au capacitatea de a absorbi in ele aceste particule si a le retine. Partea posterioara nu permite inhalarea lor in interior, iar partea interioara nu permite exhalarea lor in timpul expiratiei. Ele raman in continutul mastii.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Mastile de protectie sunt necesare pentru a ne proteja, in special in spatiile aglomerate. Un simplu experiment cu o lumanare ne poate arata cat de eficiente sunt acestea cand este vorba de eliminarea si inhalarea particulelor de virus. Pentru experiment vom folosi o masca textila, chirurgicala si ffp2, dar si o esarfa.”

Observam ca esarfa nu ofera nicio protectie, pentru ca lumanarea s-a stins imediat. Iar masca textila intr-adevar, dupa cum mentioneaza si specialistii, nu ofera o protectie suficienta. Drept dovada este schimbarea pozitiei flacarei in timp ce suflam spre lumanare. 

Intre timp, o buna parte din moldoveni prefera anume mastile din panza.

 “- Eu mi-am cusut-o personal, ca sa pot respira mai bine. 

- Din ce ati facut-o?

- Din material simplu.

 - Credeti ca protejeaza?

- Bineinteles ca protejeaza, ea este dubla, microbii patogeni se opresc aici.”

Unii le poarta sub barba sau chiar in buzunar si le schimba foarte rar, desi specialistii spun ca mastile pot fi purtate maxim 4 ore.

 “- Mastile protejeaza. 

- Cat de des trebuie schimbate?

- In fiecare zi, pentru ca este sanatos asa. Eu o schimb o data la doua-trei zile.”

 “- Sunt povesti populare.

- Dumneavoastra purtati masca.

- O purtam sa nu ne amendeze, dar ea nu are nicio importanta.”

Autoritatile indeamna oamenii sa poarte orice tip de masca, doar pentru a fi protejati si a-i proteja pe cei din jur.

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: “Cu regret, noi in Republica Moldova nu ne putem permite obligativitatea purtarii mastilor ffp2, cum introduc alte tari. Dar vom incuraja permanent cetatenii sa poarte masti obisnuite chirurgicale sau chiar textile, pentru noi este foarte important ca cetatenii sa poarte masca in spatiile publice.”

Intre timp, autoritatile din Romania au interzis de saptamana trecuta mastile textile si cele din plastic.