Victoria Rose, un chirurg plastician britanic, a mers să lucreze în Gaza din partea unui organizații caritabile britanice care trimite medici în țări aflate în crize umanitare. După ce a încheiat misiunea umanitară, ea spune pentru New York Times că a văzut un sistem de sănătate supus unei presiuni extreme din cauza unui flux neîncetat de persoane cu leziuni traumatice, transmite hotnews.ro.

Imediat cum a sosit în Gaza, ea a fost dusă la camera de urgență a Spitalului Nasser, ultimul spital important care mai funcționează în sudul enclavei.

„Veneau ambulanțe care aduceau oameni morți, iar apoi erau căruțe trase de măgari care aduceau oameni morți”, și-a amintit ea într-un interviu acordat la Londra, întrucât Israel a blocat accesul jurnaliștilor străini în Gaza. „În jurul orei 10 (n.r. ajunsese la spital la 8), aveam aproximativ 20 de cadavre și apoi, cel puțin o sută de răniți prin împușcare”.

Timp de 21 de luni de când Israel a declanșat războiul împotriva Hamas, civilii din Gaza s-au confruntat cu una dintre cele mai intense bombardamente din războaiele moderne.

După 1 iunie, peste 700 de palestinieni au fost uciși și aproximativ 5.000 răniți în împușcături aproape zilnice în apropierea punctelor de distribuție a alimentelor, operate sub un nou sistem de ajutor susținut de Israel și Statele Unite, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Pierderile masive de vieți omenești au compromis grav această inițiativă umanitară, cunoscută sub numele de Fundația Umanitară Gaza (G.H.F.), care angajează în mare parte contractori privați americani de securitate, sprijiniți de trupe israeliene staționate în apropiere. Zeci de organizații de ajutor umanitar au cerut oprirea acestui program.

Oficialii israelieni și reprezentanții G.H.F. au declarat că cifrele oferite de ministerul sănătății din Gaza sunt inexacte, însă nu au furnizat o altă statistică.

Toți pacienții tratați de Victoria Rose pe 1 iunie au spus că au fost împușcați de oamenii care păzeau punctul de distribuție a alimentelor. Mai multe persoane, precizează ea, i-au spus că au fost împușcate de „controlul mulțimii” în timp ce fugeau, deși nu este clar la ce se referea această expresie. Relatările lor au fost în concordanță cu rănile de glonț pe care ea le-a tratat la partea din spate a picioarelor oamenilor, a spus ea, precum și la trunchi și abdomen.

„Ne aflăm în acel punct în care oamenii au fost reduși la un asemenea nivel de deprivare încât sunt pregătiți să moară pentru o pungă plină cu orez și câteva paste”, a spus ea.

Fundația umanitară din Gaza a negat existența vreunui incident „la sau în imediata vecinătate a unui loc de distribuție G.H.F.” pe 1 iunie. Fundația a negat, de asemenea, că ar fi existat răniți sau decese în timpul operațiunilor sale de la demararea inițiativei la 26 mai. Aceasta a adăugat: „Gaza este o zonă de război activă, iar G.H.F. nu controlează zona din afara locurilor noastre de distribuție”.

Numeroși copii printre victime

Rose a postat în mod regulat videoclipuri pe Instagram în care arată ce face în Gaza. Unele sunt grafice și dureroase, arătând pacienți cu răni grave. „Am crezut că oamenii trebuie să vadă ceea ce văd eu”, a spus ea. Într-o postare din 23 mai, ea prezintă un copil de 3 ani, Hatem. El este aproape în întregime înfășurat în bandaje. „Are o arsură de 35 la sută”, spune ea în videoclip. „Aceasta este o arsură masivă pentru un băiețel”.

Rose a venit pentru prima dată în Gaza în 2019. În calitate de chirurg principal pentru traume de chirurgie plastică la King’s College Hospital din Londra, ea l-a întâlnit pe Dr. Graeme Groom. El a inspirat-o să facă voluntariat pentru organizația caritabilă Ideals, care pregătește chirurgi în teritoriu. Când a început campania de bombardamente a Israelului, după atacurile din 7 octombrie, ea era încă în contact cu un medic pe care l-a ajutat în formarea sa, Ahmed El Mokhallalati.

El Mokhallalati trimitea de obicei mesaje în care cerea sfaturi despre pacienții bolnavi de cancer, a spus ea, dar a început să trimită „poză după poză cu copii cărora le lipsea jumătate din picior”, întrebându-l dacă ar trebui să le amputeze sau să încerce să le salveze membrele.

Rose a decis astfel să se întoarcă să ajute și a călătorit în Gaza în martie 2024, din nou în august și cel mai recent în luna mai a acestui an. În medie, a tratat 10 pacienți pe zi în ultima sa călătorie și a estimat că aproximativ 60 % dintre aceștia aveau sub 15 ani.

Potrivit acesteia, condițiile sanitare precare și malnutriția generalizată au înrăutățit ratele lor de supraviețuire. Organizația Națiunilor Unite a avertizat cu privire la „o probabilitate din ce în ce mai mare de foamete” în iunie, după blocada de două luni impusă de Israel asupra ajutoarelor, care a luat sfârșit atunci când Fundația Umanitară Gaza a început să funcționeze. Oficialii israelieni au declarat că blocada a fost necesară pentru a face presiuni asupra Hamas în vederea unui compromis în cadrul negocierilor.

Ea a părăsit enclava pe 3 iunie. Întrebată cum se simte să se întoarcă la Londra, ea a spus: „Sunt un pic ”, apoi după o pauză de gândire: „Nu sunt șocată. Totuși, sunt încă în ea”.

Oficiali din Israel și Hamas au purtat discuții la Doha, pentru a pune capăt războiului, dar nu s-au înțeles cu privire la termenii unui acord care ar prevedea eliberarea ostaticilor din Gaza în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni.

După atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 251 luate ostatice, peste 57.000 de persoane au fost ucise ca urmare a ofensivei Israelului în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Acest număr nu face distincție între civili și combatanți, dar include mii de copii.