Mihail Gorbaciov, care a incheiat Razboiul Rece fara varsare de sange, dar nu a reusit sa previna prabusirea Uniunii Sovietice, a murit la varsta de 91 de ani, au relatat marti agentiile de presa ruse, citand oficiali ai spitalului, relateaza Reuters si AFP.

„Mihail Sergheevici Gorbaciov a murit in aceasta seara dupa o boala grava si lunga”, a informat Spitalul Clinic Central, potrivit Interfax.

Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte sovietic,a incheiat acorduri de reducere a inarmarii cu Statele Unite si parteneriate cu puterile occidentale pentru indepartarea Cortinei de Fier care a divizat Europa Europa de la al Doilea Razboi Mondial, ducand la reunificarea Germaniei.

Cand protestele pro-democratie au cuprins natiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunista in 1989, el s-a abtinut de la folosirea fortei - spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimisesera tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria in 1956 si Cehoslovacia in 1968.

Dar protestele au alimentat aspiratiile pentru autonomie in cele 15 republici ale Uniunii Sovietice, care s-au dezintegrat in urmatorii doi ani intr-o maniera haotica.

Gorbaciov s-a luptat in zadar sa previna acel colaps.

Devenind secretar general al Partidului Comunist Sovietic in 1985, la 54 de ani, el si-a propus sa revitalizeze sistemul introducand libertati politice si economice limitate, dar reformele sale au scapat de sub control.

Gorbaciov declara atunci ca sistemul economic sovietic era osificat si ca reorganizarea lui era imediat necesara. La inceput, reformele lui au fost cunoscute ca "uskorenie" (accelerare), dar, mai apoi, termenul "perestroika" (reconstructie) a devenit mult mai popular.

Politica sa de „glasnost” – libertatea de exprimare – a permis critici pana atunci de neconceput la adresa partidului si a statului, dar i-a incurajat si pe nationalistii care au inceput sa faca presiuni pentru independenta in republicile baltice din Letonia, Lituania, Estonia si din alte parti.

Multi rusi nu l-au iertat niciodata pe Gorbaciov pentru turbulentele declansate de reformele sale, considerand ca scaderea ulterioara a nivelului lor de trai este un pret prea mare de platit pentru democratie.

Dupa ce l-a vizitat pe Gorbaciov in spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat publicatiei de stiri ale fortelor armate Zvezda: „Ne-a dat tuturor libertatea – dar nu stim ce sa facem cu ea”.

Sustinator al unei politici de apropiere de Occident, a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1990.

Gorbaciov va fi inmormantat in cimitirul Novodevichy din Moscova, alaturi de sotia sa Raisa, care a murit in 1999, a scris agentia de presa Tass, citand o sursa familiarizata cu dorintele familiei.

Ce spunea Gorbaciov in 2021 despre tensiunile dintre Rusia si Occident

Ultimul lider sovietic spunea in decembrie 2021 ca criza ruso-occidentala isi are originea in "aroganta" americana dupa destramarea Uniunii Sovietice, in timp ce SUA si UE au acuzat, inainte de inceputul razboiului, ca Moscova a comasat trupe la frontiera Ucrainei.

"Aceasta li s-a urcat la cap, aroganta, autosatisfactia, ei (americanii) s-au proclamat castigatori in Razboiul Rece, in conditiile in care impreuna am salvat lumea de la confruntare", a declarat Gorbaciov.

"Cum se poate spera la relatii de echitate cu SUA, cu Occidentul in aceasta situatie?", a continuat Mihail Gorbaciov, intr-un interviu pentru agentia de presa RIA Novosti, denuntand "triumfalismul" Washingtonului.

Fostul lider sovietic spunea ca tabara occidentala dorea "sa construiasca un nou imperiu, astfel s-a nascut ideea extinderii NATO".

Intr-un interviu din ianuarie 2021, intrebat ce asteptari are de la presedintia Biden, Gorbaciov a raspuns ca „trebuie facut ceva [...] pentru a se normaliza relatiile”, pentru ca acestea sunt „ingrijoratoare”.

Pe 26 februarie 2022 Fundatia Gorbaciov a spus despre razboiul din Ucraina:

„In legatura cu operatiunea militara a Rusiei in Ucraina, inceputa pe 24 februarie, afirmam necesitatea incetarii timpurii a ostilitatilor si a inceperii imediate a negocierilor de pace. Nu exista nimic mai pretios in lume decat vietile umane”.

Sursa: