Mii de persoane au manifestat duminică în Germania pentru interzicerea AfD, în timp ce acest partid anti-imigrație contestă o decizie a serviciilor de informații interne de a-l clasifica drept „extremist” de dreapta, relatează agențiile AFP și Agerpres, potrivit hotnews.ro.
Protestatarii s-au adunat în peste 60 de orașe, de la Koln la Hamburg, trecând prin Berlin, la apelul rețelei asociative „Zusammen gegen Rechts” („Împreună împotriva dreptei”).
„AfD nu este un partid normal și nu trebuie tratat ca atare. Acum este timpul să examinăm serios interzicerea partidului”, se afirmă pe site-ul rețelei.
La Berlin, mitingul de la emblematica Poartă Brandenburg a atras în cursul după-amiezii peste 7.000 de oameni, conform organizatorilor, sau 3.000, conform poliției.
Ei au scandat „toți împreună împotriva fascismului”, afișând steaguri în culorile curcubeului și pancarte împotriva partidului, care a obținut 20% din voturi la ultimele alegeri legislative.
Cu câteva zile înainte de învestirea noului cancelar conservator Friedrich Merz, serviciile de informații interne au clasificat AfD ca fiind „extremist” de dreapta, ceea ce înseamnă că poate reprezenta un pericol pentru ordinea democratică.
Joi, serviciile de informații interne germane au suspendat temporar această hotărâre așteptând ca justiția, sesizată cu un recurs de partid, să își anunțe decizia.
Hotărârea a provocat deja tensiuni politice acute, în special în relațiile cu administrația Trump, care a luat partea AfD.
De asemenea, hotărârea a revigorat dezbaterea despre interzicerea sa, un subiect delicat pentru Friedrich Merz, responsabil cu limitarea ascensiunii formațiunii, care a ajuns pe locul al doilea în alegerile legislative din februarie.
„CDU trebuie, în cel mai scurt timp, să facă față pericolelor reprezentate de AfD și să se poziționeze clar”, a cerut în acest weekend Britta Hasselmann, șefa fracțiunii ecologiste din Bundestag, într-un interviu pentru RND.
Până acum, conservatorii și-au exprimat opoziția, pentru a nu întări AfD în presupusul său rol de victimă.