Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins insinuările privind un presupus amestec al Rusiei în alegerile din România, scrie adevarul.ro.
Într-o postare pe Telegram, Maria Zaharova preia o parte din comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României în care se spunea că: „În turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost detectate semne de interferenţă rusească”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a comentat în mod sarcastic comunicatul emis de MAE. „În primul rând, v-aş ruga să nu numiţi asta alegeri”, a spus aceasta, potrivit agenției ruse TASS, citată de News.ro.
„În al doilea rând, este imposibil să intervii în aşa ceva, doar pentru ca să ai probleme”, a adăugat Zaharova.
Ştirea a fost publicată pe site-ul TASS, care anterior informase că exit-pollurile îl dau pe Nicuşor Dan câştigător al alegerilor prezidențiale din România.
„Aşa că să nu mânjească pe alţii cu de-ale electoralei lor. Spălaţi-vă pe voi înşivă!”, mai spune în finalul postării, Maria Zaharova.
Duminică seara, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis cǎ este în derulare o campanie de știri false pe Telegram și alte rețele sociale.
„În timpul alegerilor prezidențiale din România, încă o dată vedem semnele distinctive ale interferenței rusești. O campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media are scopul de a influența procesul electoral. Acest lucru era de așteptat și autoritățile române dezmint știrile false”, a transmis MAE pe platforma X.
Situația a plecat de la Pavel Durov, fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, care a declarat duminică că a respins o solicitare venită din partea unui guvern occidental, pe care nu l-a numit, „de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, în contextul turului doi al alegerilor prezidenţiale.
Ulterior, în urma mai multor acuzații făcute pe rețelele de socializare, ministerul de externe al Franței a respins acuzaţiile privind presupusa ingerinţă a Franţei în alegerile prezidenţiale din România, despre care spune că reprezintă „o tactică de diversiune în faţa ameninţărilor reale de ingerinţă care vizează România”.