Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat sambata ca ii va primi pe oligarhii rusi sanctionati in tara sa, atat ca turisti, cat si ca investitori, atata timp cat oricare relatii de afaceri sunt mentinute in sfera dreptului international, transmite CNBC.

Publicat:27.03.2022, 10:37

Turcia a fost in centrul atentiei saptamana aceasta, dupa ce doua super-yachturi, care costa sute de milioane de dolari, apartinand, se pare, oligarhului rus Roman Abramovici, au sosit in apele sale de coasta, ocolind literalmente sanctiunile occidentale.

Fiecare dintre yahturi valorand aproximativ 600 de milioane de dolari sau mai mult, Abramovici plaseaza practic 1,2 miliarde de dolari in Turcia, tara non-UE, incercand sa-si mute bunurile in afara razei de actiune a guvernelor din SUA, Regatul Unit si UE, care vizeaza cu sanctiuni elita bogata a Rusiei.

Turcia a spus ca este o miscare legitima – atata timp cat iahturile raman in afara apelor teritoriale ale tarilor care sanctioneaza, care se extind pe 12 mile marine de coasta.

Vorbind cu Hadley Gamble de la CNBC la Forumul de la Doha, Qatar, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus ca orice activitate trebuie sa fie legala.

”Implementam sanctiuni aprobate de ONU, asa ca daca cetatenii rusi doresc sa viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum rusii vin sa viziteze Turcia, asta nu este nicio problema”, a spus el.

Intrebat daca acest lucru se extinde la investitii si afaceri, Cavusoglu a raspuns: ”Deci, daca vrei sa spui ca acesti oligarhi pot face orice afacere in Turcia, atunci, desigur, daca este legal si nu este impotriva dreptului international, voi lua in considerare”.

”Daca este impotriva dreptului international, atunci aceasta este o alta poveste”, a adaugat el.

Turcia a criticat ferm invazia neprovocata a Rusiei in Ucraina, dar se opune, in principiu, sanctiunilor impuse de aliatii sai din NATO.

Avand in vedere legaturile sale diplomatice si economice cu Rusia, in special in ceea ce priveste importurile de gaze rusesti, si relatia sa uneori volatila cu partenerii occidentali, este putin probabil ca atitudinea Turciei sa se schimbe in curand.

Turcia s-a pozitionat ca un mediator neutru si apreciat in discutiile dintre Rusia si Ucraina, premierul olandez Mark Rutte laudand recent tara pentru ca ”a facut tot ce poate face”.

Aceasta a facut-o o destinatie pentru rusii care doresc sa-si pastreze bogatia si sa faca investitii pe o piata globala din ce in ce mai neprietenoasa.

Cavusoglu a fost prezent cand ministrii de Externe ai Rusiei si Ucrainei, Serghei Lavrov si Dmitro Kuleba, s-au intalnit in statiunea turca Antalya, la inceputul lunii martie.

Discutiile respective nu au reusit sa produca niciun rezultat clar.

Cavusoglu a calatorit, de asemenea, atat in ​​Rusia, cat si in Ucraina, mai recent, pentru discutii atat cu Lavrov, cat si cu Kuleba, spunand reporterilor ca a avut loc ”o apropiere in pozitiile ambelor parti pe subiecte importante”.

Turcia a creat legaturi stranse cu Rusia de-a lungul anilor in domenii precum aparare, energie si comert si se bazeaza, de asemenea, pe turistii rusi. Dar Ankara a vandut si drone Kievului, ceea ce a infuriat Moscova.

In 2020, administratia Donald Trump a impus sanctiuni Turciei pentru achizitia unui sistem rusesc de rachete, S-400, in valoare de mai multe miliarde de dolari.

Sambata, Cavusoglu a spus ca tara sa are nevoie de mai multe sisteme de aparare aeriana si a refuzat sa excluda sa cumpere mai multe de la Moscova.

”Preferam sa le cumparam din Statele Unite si de la aliatii nostri. Iar daca nu putem cumpara de la aliatii nostri, atunci trebuie sa gasim o alta sursa”, a spus el pentru CNBC, exprimandu-si regretul fata de durata unui acord intre Turcia si vecinii sai europeni.

”Regiunea noastra nu este un refugiu sigur… asa ca in acest caz inca lucram la alternative”, a spus el. ”Tara mea este o tara suverana si trebuie sa-mi protejez tara si trebuie sa cumpar ceea ce avem nevoie din orice tara posibila”, a adaugat el.

Sursa: