Cel putin opt rechini mari albi au fost gasiti sfasiati, cu ficatul mancat si cu inimile smulse, in zona de coasta Gansbaai, Africa de Sud. Fenomenul, pus in legatura cu disparitia speciei din zona, a fost legat de prezenta de cinci ani de zile a doua balene ucigase, scrie Live Science.
Astfel de manifestari nu sunt neobisnuite pentru orci, care au fost observate ucigand de la pesti mici, la rechini, lei de mare si chiar balene albastre, dar este rar ca doua balene sa aiba un impact atat de puternic asupra habitatului, ca in acest caz, scrie Live Science.
Rechini albi morti au inceput sa apara din 2017. Oamenii de stiinta au gasit pe plajele din apropiere rechinii cu ficatul smuls si cu inimile lipsa.
Spre deosebire de pestii ososi, rechinii au un ficat foarte mare, gras, care ar putea oferi multa energie si nutritie atacatorilor, scrie Live Science.
Fenomenul a facut obiectul unui studiu publicat in aceasta saptamana in African Journal of Marine Science.
Cercetatorii au vazut ca numarul rechinilor albi in zona a scazut dramatic de cand cele doua cetacee au aparut acum cinci ani. Dupa observatii pe termen lung, cercetatorii au constatat ca zeci de rechini au inceput sa evite coasta Gansbaai atunci cand orcile sunt in apropiere. Ei au disparut chiar pentru luni de zile, abandonand regiunea pe care au dominat-o pana acum si care datorita lor devenise o atractie turistica.
In sase luni de la descoperirea primul rechin mort, numarul celor observati zilnic in zona a scazut de la sase la doar unul. In zona nu au mai ramas nici rechinii care aveau emitatoare electronice, ei fiind detectati la sute de mile distanta de Gansbaai la cateva zile distanta de atacul unei balene ucigase.
Orcile au fost usor de identificat dupa cicatricile dobandite in lupta, avand inotatoarele dorsale indoite.
„Cu cat orcile frecventeaza mai mult aceste locuri, cu atat marii rechini albi stau departe”, a spus biologul Alison Towner.
Atingand pana la 4,9 metri lungime si avand mai multe randuri de pana la 300 de dinti zimtati, rechinii albi se numara printre cei mai puternici pradatori. Aceasta migratie in masa a rechinilor a avut efecte asupra ecosistemului local, au spus cercetatorii. Plecarea rechinilor albi a facut loc venirii rechinilor cu dinti ingusti, de culoarea cuprului, altadata vanati de rechinii albi. Aceasta schimbare ar putea afecta intregul lant trofic, punand presiune asupra intregului ecosistem, spun cercetatorii.
Principala intrebare este ce motiveaza balenele ucigase, care, oricat ar fi de feroce, nu omoara de obicei marii rechini albi. Cercetatorii au observat o specie rara de balena ucigasa cu dinti plati in Africa de Sud, care pare sa se specializeze in vanatoarea de rechini, iar biologii cred ca cele doua orci ar apartine acestei specii.
Ei spun ca sunt necesare observatii suplimentare ale balenelor si rechinilor din Gansbaai pentru a rezolva pe deplin acest mister al crimei oceanului.