Cercetatorii spun ca au inceput sa elucideze misterul celebrelor manuscrise de la Marea Moarta cu ajutorul inteligetei artificiale. Prima concluzie la care au ajuns a fost ca doi scribi diferiti au scris o parte din texte, insa deosebirea dintre cele doua scrieri nu a fost vizibila pana acum, relateaza BBC.
Testele au fost efectuate pe cel mai lung text, cunoscut sub numele de Marea Carte al lui Isaia. S-a constatat ca, cel mai probabil, doua persoane diferite au copiat cuvintele folosind o scriere de mana aproape identica.
Pergamentele, care includ cea mai veche versiune cunoscuta a Bibliei, au fost o sursa de fascinatie de la descoperirea lor cu aproximativ 70 de ani in urma. Primele seturi au fost gasite de un beduin intr-o pestera de la Qumran, langa Marea Moarta, in ceea ce este acum Cisiordania.
Pergamentele si papirusurile contin manuscrise, majoritatea scrise in ebraica, dar si in aramaica si greaca, si sunt vechi de peste 2000 de ani.
Cartea lui Isaia este unul dintre cele 950 de texte descoperite in anii 1940 si 1950. Ceea ce o face diferita de alte pergamente este faptul ca cele 54 de coloane sunt impartite in jumatati, scrise intr-un stil aproape uniform.
Cercetatorii de la Universitatea din Groningen, Olanda au examinat Cartea lui Isaia folosind un software de recunoastere „de ultima ora”. Au analizat o singura litera ebraica, aleph, care apare de peste 5.000 de ori in pergament.
Cercetatorii Mladen Popovic, Maruf Dhali si Lambert Schomaker spun ca „au reusit sa extraga urmele vechi de cerneala asa cum apar pe imaginile digitale”.

„Urmele de cerneala sunt legate direct de miscarea muschilor persoanei care scrie si sunt specifice fiecarei persoane”, au spus ei. Cercetatorii spun ca, folosind aceasta tehnica, au obtinut dovezi ca cel putin 2 persoane au participat la scrierea textului.
„Scenariul probabil este ca au fost doi scribi diferiti care au colaborat si au incercat sa pastreze acelasi stil de scriere, dezvaluindu-se totusi, individualitatea”, spun cercetatorii intr-o lucrare publicata recent.
Ei au adaugat ca asemanarea scrisului ar sugera ca cei doi scribi au avut o pregatire similara intr-o scoala sau in familie, dand exemplul „unui tata care si-a invatat fiul sa scrie”.
Cercetatorii mai spun ca abilitatea scribilor de a „imita” scrisul celuilalt era atat de buna, incat pana acum oamenii de stiinta moderni nu au reusit sa faca o diferenta intre ei.
Sursa: Digi24.ro