Vizita lui Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, o critica vehementa a politicii Beijingului, la Taipei a intensificat conflictul din zona.

SUA au transmis ca daca presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, ar vizita Taiwanul atunci China ar putea trage cu rachete in apropierea insulei. China a avertizat ca Statele Unite ale Americii vor fi ''raspunzatoare'' pentru aceasta vizita si ca ele vor trebui sa ''plateasca pretul''.

China considera Taiwanul o provincie separatista care, in cele din urma, va fi din nou sub controlul Beijingului. Presedintele Chinei, Xi Jinping, a transmis ca “reunificarea” cu Taiwan “trebuie indeplinita” si nu a exclus posibila utilizare a fortei pentru a realiza acest lucru.

Pe de alta parte, Taiwanul se considera o tara independenta, cu propria constitutie si lideri alesi in mod democratic.
De unde a pornit totul?

Unde se afla Taiwanul?

Taiwan este o insula aflata la aproximativ 160 de km de coasta sud-estica a Chinei. Se afla in asa-numitul „prim lant de insule”, care include o lista de teritorii prietenoase cu America, care sunt cruciale pentru politica externa a SUA.

Unii experti occidentali sugereaza ca in cazul in care China ar prelua Taiwanul, aceasta si-ar intari puterea in regiunea de vest a Pacificului si ar putea chiar sa ameninte bazele americane din Guam sau Hawaii.

Insa China insita ca intentiile sale sunt pasnice.

Ce istorie impart China si Taiwan

Sursele istorice sugereaza ca Taiwanul a intrat pentru prima data sub controlul deplin al Chinei in secolul al XVII-lea, cand dinastia Qing a inceput sa o administreze. Apoi, in 1895, au cedat insula Japoniei dupa ce au pierdut Primul Razboi Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula in 1945, dupa ce Japonia a pierdul Al Doilea Razboi Mondial. Apoi, a izbucnit un razboi civil in China continentala intre fortele guvernamentale nationaliste conduse de Chiang Kai-shek si Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comunistii au castigat in 1949 si au preluat controlul la Beijing.

Chiang Kai-shek si ceea ce a mai ramas din partidul nationalist - cunoscut sub numele de Kuomintang - au fugit in Taiwan, unde au condus in urmatoarele decenii.

China se foloseste de aceste date din istorie pentru a sustine ca Taiwanul a fost initial o provincie chineza. Dar, la randul lor, taiwanezii indica aceeasi istorie pentru a sustine ca nu au facut niciodata parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima data dupa revolutia din 1911 - sau din Republica Populara Chineza care a fost infiintata sub Mao in 1949.

Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan - conducand insula pentru o parte semnificativa a istoriei sale.

Acum, doar 13 tari (plus Vaticanul) recunosc Taiwanul ca tara suverana. China face presiuni diplomatice asupra altor tari pentru a nu recunoaste Taiwanul sau pentru a face ceva care implica recunoastere.

Ministrul Apararii din Taiwan a declarat ca relatiile cu China sunt cele mai proaste din ultimii 40 de ani.

Se poate apara Taiwanul in caz de conflict?

China ar putea incerca sa realizeze „reunificarea” prin mijloace non-militare, cum ar fi consolidarea legaturilor economice. Dar in orice confruntare militara, fortele armate ale Chinei le-ar depasi pe cele din Taiwan.

Conform BBC, China cheltuieste mai mult decat orice tara, cu exceptia SUA, pentru aparare si s-ar putea baza pe o gama larga de unelte, de la puterea navala la tehnologia rachetelor, avioane si atacuri cibernetice.

Fortele Chinei vs. Fortele din Taiwan

China:

Forte active in total: 2.035.000
Militari forte terestre: 965.000
Militari forte navale: 260.000
Piloti: 395.000
Militari in rezerva: 510.000
Tancuri: 5.400
Avioane: 3227+
Submarine: 59
Nave: 86
Artilerie: 9.834+

Taiwan:

Forte active in total: 169.000
Militari forte terestre: 94.000
Militari forte navale: 40.000
Piloti: 35.000
Militari in rezerva: 1.657.000
Tancuri: 650
Avioane: 504+
Submarine: 4
Nave: 26
Artilerie: 2.093

Expertii occidentali considera ca in cazul unul conflict direct, Taiwanul ar putea, in cel mai bun caz, sa incetineasca atacul chinez, sa previna debarcarile amfibie din partea Chinei si sa organizeze lovituri de gherila in asteptarea ajutorului extern.

Iar acest ajutor ar putea veni din partea Americii, care vinde arme Taiwanului. Pana acum, politica de „ambiguitate strategica” a Washingtonului a insemnat ca SUA au fost intentionat neclare in privinta modului in care ar apara Taiwanul in cazul unui atac.

Din punct de vedere diplomatic, SUA are in prezent politica "One-China", care recunoaste un singur guvern chinez – la Beijing – si are legaturi formale cu China, mai degraba decat cu Taiwanul.

Insa in luna mai, presedintele american, Joe Biden, parea sa intareasca pozitia Washingtonului. Intrebat daca SUA ar apara militar Taiwanul, Biden a raspuns: „Da”. Casa Alba a insistat ca Washingtonul nu si-a schimbat pozitia.

S-a inrautatit situatia?

In 2021, China a parut sa intensifice presiunea trimitand avioane militare in Zona de Aparare Aeriana din Taiwan, o zona autodeclarata in care aeronavele straine sunt identificate, monitorizate si controlate in interesul securitatii nationale.

Taiwanul a facut publice datele despre incursiunile avioanelor. Numarul de aeronave raportate a atins varful in octombrie 2021, cu 56 de incursiuni intr-o singura zi.

De ce este Taiwanul important pentru restul lumii

Economia Taiwanului este extrem de importanta. O mare parte dintre echipamentele electronice din lume - de la telefoane la laptopuri, ceasuri si console de jocuri - sunt asamblate cu cipuri  fabricate in Taiwan. O singura companie din Taiwan - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company sau TSMC - detine peste jumatate din piata mondiala.

Anul trecut, Taiwanul producea cea mai mare parte dintre cipurile si semiconductorii din intreaga lume, devenind astfel indispensabil pentru industrie.

In aceste conditii, preluarea Taiwanului de catre China si castigarea controlului asupra fabricilor de cipuri din acest teritoriu ar putea oferi Beijingului control asupra uneia dintre cele mai importante industrii din lume, o lovitura directa pentru puterea militara a SUA.

Cu toate acestea, oamenii din Taiwan nu sunt ingrijorati. In octombrie 2021, Fundatia de Opinie Publica din Taiwan a intrebat oamenii daca se asteapta ca pana la urma sa fie razboi cu China, iar 64,3% dintre respondenti au raspuns ca nu.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: