În timp ce președintele american Donald Trump și alți lideri mondiali sunt concentrați pe războiul din Ucraina, tot mai mulți europeni devin alarmați de acțiunile mai discrete ale armatei ruse de-a lungul altor părți ale graniței europene, relatează The Wall Street Journal, scrie libertatea.ro.

În orașul Petrozavodsk, situat la aproximativ 160 kilometri de frontiera cu Finlanda, inginerii militari ruși extind bazele armatei, unde Kremlinul intenționează să stabilească un nou cartier general ce va supraveghea zeci de mii de trupe în următorii ani.

Mulți dintre acești soldați luptă acum în Ucraina, dar sunt văzuți ca viitoarea coloană vertebrală a unei armate pregătite să se confrunte cu NATO, potrivit oficialilor occidentali din domeniul militar și al informațiilor.

Finlanda întărește granița NATO 

În paralel, Kremlinul accelerează recrutarea militară, crește producția de arme și modernizează liniile de cale ferată din regiunile de frontieră. Finlanda, care a cedat teritorii Uniunii Sovietice în 1940 și a căutat să evite confruntările cu Moscova decenii întregi, își întărește acum granița NATO prin instalarea de protecție electronică și garduri de sârmă ghimpată. 

Trump, care a încercat să intermedieze o încetare a focului în Ucraina și să reconstruiască relațiile cu Kremlinul, consideră îngrijorările privind ambițiile extinse ale Rusiei ca fiind exagerate. 

Într-un interviu din februarie, a respins avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Rusia ar putea ataca NATO dacă sprijinul SUA pentru alianță scade: „Nu sunt de acord cu asta, nici măcar puțin”, a declarat Donald Trump.

Totuși, analiștii militari ruși consideră consolidarea de-a lungul graniței finlandeze ca parte a pregătirii pentru un posibil conflict cu NATO. 

„Când trupele se vor întoarce din Ucraina, vor privi spre o țară pe care o consideră un adversar. Logica ultimilor ani sugerează că ne așteptăm la un conflict cu NATO”, a explicat Ruslan Pukhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova.

Rusia crește producția militară 

În discursurile oficialilor ruși persistă semnale contradictorii: ministrul Apărării, Andrei Belousov, a afirmat că armata trebuie să fie pregătită pentru un conflict cu NATO, în timp ce Vladimir Putin a acuzat NATO că exagerează amenințarea rusă pentru a-și alarma propriile populații.

Rusia se pregătește să-și întărească prezența militară de-a lungul flancului estic al NATO, iar Putin a ordonat extinderea efectivelor armatei la 1,5 milioane de soldați, față de aproximativ un milion înainte de invadarea Ucrainei. 

Cheltuielile militare au crescut la peste 6% din PIB-ul Rusiei în acest an – aproape dublu față de nivelul de dinaintea războiului. Spre comparație, SUA alocă 3,4% din PIB pentru apărare, iar media țărilor UE este de 2,1%.

Această creștere a investițiilor a stimulat producția industrială militară: fabricile de armament operează la capacitate maximă, extinzând liniile de producție și construind noi facilități. 

Dacă în 2021 Rusia producea aproximativ 40 de tancuri T-90M pe an, acum fabrica aproape 300 anual. Cu toate acestea, majoritatea noilor tancuri nu sunt trimise în Ucraina, ci sunt păstrate pentru utilizări viitoare.

Producția de artilerie și muniție a crescut cu aproximativ 20%, iar calitatea dronelor s-a îmbunătățit semnificativ. Generalul Christopher Cavoli, comandantul forțelor americane în Europa, a declarat recent că armata rusă este astăzi mai mare decât era la începutul războiului. 

Danemarca avertizează că Rusia ar putea ataca Europa în cinci ani 

Un raport al serviciului de informații danez avertizează că Rusia ar putea lansa un conflict la scară largă în Europa în cinci ani, mai ales dacă NATO va părea vulnerabilă. O încetare a focului în Ucraina ar accelera această reconstrucție militară, potrivit oficialilor occidentali.

În consecință, unele state NATO și-au consolidat granițele cu tranșee, obstacole antitanc („dinți de dragon”) și au renunțat la tratate ce interzic minele antipersonal. Ministrul Apărării din Polonia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a subliniat urgența: „Nu avem prea mult timp. Trebuie să construim o alianță puternică și forțe bine echipate”.

În plus, operațiunile sub acoperire atribuite Rusiei – precum tentative de sabotaj sau asasinate – indică o dorință de a destabiliza Occidentul. Un oficial european a sugerat că Rusia ar putea încerca să testeze coeziunea NATO printr-o incursiune într-un stat mic, cum ar fi Estonia.

Capacitatea Rusiei de a confrunta NATO va depinde de cât de rapid își reconstruiește forțele după conflictul din Ucraina. Michael Kofman, expert la Carnegie Endowment, a estimat că Rusia ar putea fi pregătită pentru operațiuni limitate în 2–3 ani și pentru un război larg împotriva NATO în 7–10 ani. 

Rusia a reorganizat armata 

Timp de secole, armata rusă a fost un pilon al puterii europene, învingând atât pe Napoleon, cât și pe Hitler. Putin folosește această moștenire pentru a justifica războiul din Ucraina și ambiția de a readuce Rusia ca forță dominantă în Europa.

Kremlinul speră că o expansiune militară la granițele NATO va forța Occidentul să reia dialogul cu Moscova. 

În vederea concentrării forțelor spre Vest, Rusia a reorganizat structura militară internă, creând noi districte în jurul Moscovei și Sankt Petersburgului și integrând logistica militară cu Belarusul. Extinderea majoră va avea loc în districtul militar Leningrad, orientat către Estonia, Letonia și Finlanda, unde brigăzile vor fi extinse în divizii de circa 10.000 de soldați. 

„Pentru ruși, mărimea contează”, a subliniat generalul-major Sami Nurmi din armata finlandeză. Rusia investește în noi barăci, centre de antrenament, arsenale și infrastructură feroviară pentru a susține această creștere.

În paralel, recruterile masive, susținute de prime consistente de până la 20.000 de dolari, au impulsionat semnificativ efectivele armatei, cu aproximativ 30.000–40.000 de recruți noi lunar. Recrutarea este sprijinită de extinderea beneficiilor pentru veterani și oportunități politice pentru militari, contribuind la transformarea armatei într-o nouă elită socială. 

Noile trupe vor primi echipamente moderne, în timp ce armele vechi, renovate din perioada sovietică, sunt trimise pe frontul ucrainean. Exercițiile strategice „Zapad” de anul acesta vor antrena trupele rusești în regiunile de frontieră cu NATO, într-un efort de a demonstra forța militară a Rusiei și de a descuraja Europa de la escaladarea tensiunilor. 

„Dacă privim istoria Rusiei, de la Petru cel Mare până în prezent, înțelegem de ce consideră că merită un loc la masa marilor puteri. Au fost la Paris după înfrângerea lui Napoleon, la Berlin după înfrângerea naziștilor. Nu sunt de acord cu viziunea lor, dar înțeleg logica lor”, a concluzionat maiorul Juha Kukkola din Finlanda.