Moneda euro implineste 25 de ani, pentru ca a fost lansata in circulatie la 1 ianuarie 1999. Euro este moneda unica adoptata de 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, scrie stirileprotv.ro.
Moneda euro implineste 25 de ani, dar istoria monedei euro incepe la 1 iulie 1990, cand a debutat prima faza a uniunii economice si monetare (UEM). La data de 1 ianuarie 1993, a fost definitivata Piata Unica, pentru ca la 1 ianuarie 1994 sa inceapa faza preparatorie a uniunii economice si monetare. In ziua de 1 noiembrie 1993, a fost stabilita compozitia monedei ECU.
Cea de-a doua faza a UEM a inceput prin infiintarea Institutului Monetar European, la 1 ianuarie 1994. Statele membre au actionat pentru combaterea deficitelor bugetare si pentru atingerea convergentei economice. La 15 si 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ''euro'' pentru moneda unica. A fost stabilit calendarul trecerii la euro. Decizia cu privire la intrarea irevocabila in cea de-a treia etapa a UEM a fost luata in 1996, iar la 2 mai 1998, la summit-ul de la Bruxelles, liderii UE au aprobat lista celor 11 tari participante la primul val: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. Au optat pentru amanarea participarii la euro: Marea Britanie, Danemarca si Suedia.
Politica monetara este aceeasi pentru toata zona euro si este hotarata de Banca Centrala Europeana, care si-a inceput activitatea in iulie 1998, la Frankfurt.
Euro este a doua moneda a lumii
In prezent, euro este moneda unica adoptata de 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ele formand zona euro. Acestea sunt: Austria, Belgia, Cipru, Croatia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Tarile de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Tara care a aderat cel mai recent la zona euro este Croatia, care a introdus moneda comuna la 1 ianuarie 2023.
Pe langa tarile din zona euro, Principatul Monaco, Republica San Marino si Cetatea Vaticanului emit, de asemenea, monede euro, arata ecb.europa.eu. In total, euro este folosit de aproximativ 334 milioane de cetateni europeni.
Avand in vedere aceste cifre, nu este surprinzator ca moneda euro a devenit a doua moneda internationala, ca importanta, dupa dolar.
Un euro este divizat in 100 de centi. Monedele euro au urmatoarele opt valori: 1 cent, 2 centi, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi, 1 euro si 2 euro. La randul lor, bancnotele de euro au valorile: 5 euro, 10 euro, 20 euro, 50 euro, 100 euro, 200 euro si 500 euro.
Alaturi de alte sase tari, Romania se inscrie in randul statelor membre ale UE care au obligatia adoptarii monedei euro, ceea ce inseamna practic participarea cu drepturi depline la Uniunea Economica si Monetara, odata cu indeplinirea tuturor conditiilor necesare, respectiv a criteriilor de convergenta nominala (stabilitatea preturilor, finantele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobanzilor pe termen lung), juridica si reala (indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc), noteaza site-ul Bancii Nationale a Romaniei, www.bnr.ro.
La data elaborarii Raportului de Convergenta al Bancii Centrale Europene din 2020, Romania indeplinea doar o parte din criteriile de convergenta nominala si din cele de convergenta juridica.
In cuprinsul Programului de Convergenta 2021-2024, Romania isi mentine angajamentul de aderare la zona euro, insa eforturile Guvernului se concentreaza pe minimizarea efectelor sociale si economice negative ale pandemiei COVID-19, noteaza www.bnr.ro.
La nivel national, coordonarea pregatirilor pentru adoptarea euro se realizeaza de catre Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro, condus de premier, din care fac parte ministrul finantelor publice, guvernatorul BNR, conducatori sau persoanele desemnate de catre acestia la nivel de conducere ai altor autoritati si institutii publice, precum si reprezentanti ai asociatiilor patronale si sindicale. Comitetul interministerial a fost infiintat in luna mai 2011. In luna decembrie 2016, a fost adoptata Hotararea Guvernului nr. 931/2016 care stabileste structura, organizarea si principalele atributii ale acestuia.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2018, a fost infiintata Comisia Nationala de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro, in vederea identificarii actiunilor si a promovarii reformelor necesare modernizarii economiei romanesti pentru trecerea la moneda euro. Comisia Nationala este condusa de prim-ministru si de presedintele Academiei Romane, in calitate de copresedinti, respectiv de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si un viceprim-ministru desemnat de prim-ministru, prin decizie, in calitate de vicepresedinti. Comisia Nationala a elaborat Raportul de fundamentare al Planului national de adoptare a monedei euro si Planul national de adoptare a monedei euro, documente strategice care au fost aprobate de Guvernul Romaniei in data de 30 ianuarie 2019, potrivit www.bnr.ro.
De asemenea, in cadrul BNR functioneaza, incepand din luna februarie 2010, Comitetul de pregatire a trecerii la euro, ce reprezinta un forum de dezbatere a problematicilor legate de convergenta nominala si reala, menit sa sustina demersurile bancii centrale in ceea ce priveste participarea Romaniei, cu drepturi depline, la Uniunea Economica si Monetara.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.