Europa critică mereu Rusia, încercând să îi spună cum ar trebui să arate democrația, dar aceste „lecții” sunt inutile din cauză că „vin de la ipocriți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat miercuri, 23 aprilie, revistei franceze Le Point, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS. Peskov s-a referit inclusiv la alegerile prezidențiale din România, din 24 noiembrie anul trecut, anulate între timp, scrutin despre care a spus că „un candidat l-a câștigat, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței lui de a dialoga cu Rusia”, transmite hotnews.ro.
„Europenii au vrut să ne învețe despre democrație și au început să-l critice constant pe (președintele rus) Vladimir Putin”, a declarat Peskov. „Nu avem nevoie să auzim aceste lecții (despre democrație, n.r.) de la europeni. Nu vrem ca acești ipocriți să ne dea lecții”, a insistat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
El a invocat exemplul retragerii candidaturii bancherului Dominique Strauss-Kahn în cadrul alegerilor prezidențiale franceze din 2012, pe baza unor „acuzații inventate”, ca exemplu al acestei „ipocrizii” a Europei.
„Cine a dat lecțiile? România, Franța, (Republica) Moldova! Vă amintiți candidatul la alegerile din Franța, bancherul care a fost prins într-un hotel din Washington cu o femeie?”, a afirmat Peskov, referindu-se la scandalul sexual în care a fost implicat Dominique Strauss-Kahn.
„Și acum am scăpat de Marine Le Pen, care, potrivit sondajelor, era destul de populară”, a subliniat secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin. „După aceea, ea nu a mai participat la alegerile prezidențiale, nu-i așa?”, a arătat el, în interviu.
Peskov a adăugat că „în România, un candidat a câștigat alegerile, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței lui de a dialoga cu Rusia”.
Secretarul de presă al președintelui Putin nu l-a numit, totuși, pe Călin Georgescu, deși în mod evident s-a referit la el.
„Cine a condamnat România pentru asta?”, s-a întrebat, retoric, reprezentantul Kremlinului.
„Este simplu: nu mai vrem să primim lecții de la europeni! Nu vrem să primim lecții de la cineva care se comportă într-un mod ipocrit!”, a susținut Peskov.
În același interviu acordat publicației franceze, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a mai declarat că războiul din Ucraina s-ar încheia „instant” dacă autoritățile de la Kiev ar fi de acord să se retragă de pe teritoriile pe care le controlează în prezent și să renunțe la ambițiile de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO).
Peskov a reluat, astfel, cerințele Moscovei pentru încetarea focului, inclusiv recunoașterea deplină a pretențiilor Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene pe care armata rusă le ocupă parțial, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, statutul de neutralitate pentru Ucraina și încetarea oricărui sprijin militar occidental.
„Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare vor înceta instantaneu”, a spus Peskov. „Aceste patru regiuni sunt înscrise în constituția noastră ca parte integrantă a Rusiei”, a insistat reprezentantul Kremlinului.
Întrebat dacă Rusia ia în considerare extinderea militară dincolo de Ucraina, Peskov a respins ideea. El a insistat că Rusia nu are „nicio problemă sau pretenție teritorială” față de statele baltice sau nordice. Dar Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina chiar înainte de începutul „operațiunii militare speciale”, care a fost demarată în februarie 2022, a remarcat The Kyiv Independent, într-o relatare a afirmațiilor făcute de Peskov în interviul acordat Le Point.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului l-a lăudat, de asemenea, pe președintele american Donald Trump ca fiind un „lider puternic” dispus să se angajeze în dialog, sugerând că acest lucru îl diferențiază pe republican de precedenta administrație americană, condusă de Joe Biden. „Putin apreciază oamenii puternici”, a arătat Peskov.