Dronele ucrainene au atacat Moscova în noaptea de luni spre marți, pentru a doua noapte consecutiv, au anunțat oficialii ruși, în timp ce capitala Rusiei se pregătește să găzduiască parada militară anuală de Ziua Victoriei, la care se așteaptă să participe mai mulți lideri mondiali, inclusiv Xi Jinping din China, relatează CNN, scrie hotnews.ro
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat marți într-o postare pe Telegram că cel puțin 19 drone ucrainene au fost distruse în apropierea capitalei peste noapte, la o zi după ce apărarea antiaeriană rusă a doborât patru drone în apropierea orașului.
Nu s-au raportat imediat pagube grave sau victime în urma atacului, dar resturi de la dronele doborâte au căzut pe o autostradă importantă, a spus Sobianin. Zborurile au fost suspendate ca măsură de siguranță pe patru dintre aeroporturile capitalei, potrivit autorităților aviatice ruse.
În total, 105 drone ucrainene au fost interceptate peste noapte în Rusia, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Ultimul atac ucrainean asupra Moscovei are loc înaintea sosirii lui Xi în capitala rusă, miercuri, pentru o vizită de stat de trei zile, în cadrul căreia liderul chinez va participa la celebrările de vineri, 9 mai, de Ziua Victoriei, a anunțat Kremlinul duminică.
Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, președintele Vietnamului, To Lam, și liderul belarus, Aleksandr Lukashenko, se numără printre alți lideri care sunt așteptați să participe.
Ziua Victoriei este cea mai importantă zi din calendarul președintelui rus Vladimir Putin, deoarece o folosește de mult timp pentru a mobiliza sprijinul public și a demonstra puterea militară a țării.
Mii de oameni sunt așteptați să se adune vineri pe străzile Pieței Roșii din Moscova într-o manifestare de patriotism care marchează rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste și comemorează cei peste 25 de milioane de soldați și civili sovietici căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Putin a anunțat luna trecută o încetare a focului unilaterală de trei zile în Ucraina, pentru a coincide cu sărbătorile de 9 mai, pe baza a ceea ce el a numit „considerații umanitare”.