Moscova, capitala Rusiei, este, desigur, un oras imens. Si se confrunta cu o imensa criza a gunoaielor. Aici se face foarte putina reciclare si gropile de gunoi dau, pur si simplu, pe dinafara. Prin urmare, autoritatile s-au gandit sa transporte problema intr-un loc pana acum virgin, la mai mult de 1.000 de kilometri de Moscova. Acesta era planul. Insa, intr-o neobisnuita demonstratie de activism la nivelul populatiei, localnicii au protestat cu mic, cu mare, spunand ca prevazuta groapa de gunoi ar fi o catastrofa ecologica. Urmariti un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 si Deutsche Welle. Emisiunea e difuzata vinerea la ora 23:00 si in reluare sambata de la ora 19:30.

Moscova, cu cei 20 de milioane de locuitori ai sai, e o metropola bogata, care produce un sfert din Produsul Intern Brut al Rusiei. Capitala Rusiei se lauda cu masini de lux si restaurante care satisfac toate gusturile. Reversul medaliei este acesta: gunoaiele. Foarte multe gunoaie. Majoritatea lor inca iau drumul gropii de gunoi. Deseurile capitalei nu se prea recicleaza.

Prin urmare, autoritatile locale ar dori sa foloseasca trenuri pentru a transporta deseurile la 1.200 de kilometri spre nord-est.

Shiyes: o micuta gara din taiga. Din intamplare, vanatorii de aici au dat peste acest santier, a carui prezenta i-a socat pe localnici. 

Localnicii protesteaza de teama substantelor toxice

„La inceput, au spus ca o sa taie 300 de hectare de padure, acum au devenit deja 3.000 de hectare. Ceea ce au ei de gand sa faca e incredibil. Vor, pur si simplu, sa distruga nordul Rusiei”, povesteste Ania Cekalova, localnica.

Activistii se tem ca acest teren mlastinos devine cea mai mare instalatie de eliminare a deseurilor din Europa. Ei cred ca substantele toxice se pot infiltra in rauri si apoi in mare. Nu s-a comandat, cu siguranta, niciun studiu de impact asupra mediului si nicio constructie n-a fost aprobata.

Ania Cekalova si alti localnici au inceput sa protesteze. Au blocat cisternele cu benzina, astfel incat combustibilul a trebuit adus cu elicopterul.

Ce ar avea de invatat Moscova

„Eram 35 de oameni la locul de aterizare pentru elicoptere, cand un grup de cel putin 60 de oameni de paza a venit spre noi. Au inceput sa ne bata si sa ne duca de-acolo”, povesteste femeia.

Lucrarile de constructie au fost intrerupte, dar atmosfera ramane incordata. Locul e pazit de personal de securitate mascat. Si echipa de televiziune este filmata, iar un politist isi face insemnari, pe telefon. Zi si noapte, activistii monitorizeaza locul, constienti ca lucrarile de constructie ar putea reincepe.

In loc sa se lupte cu ei, Moscova ar putea invata ceva de la ei. Oamenii de aici sunt specialisti in colectarea selectiva a gunoaielor. In Urdoma, orasul invecinat, cetatenii insisi au construit un punct central de colectare pentru materiale reciclabile. Ideea i-a venit Marinei Pahtusova. Aici, materialele reciclabile se separa in zece categorii diferite. Fiecare simbol reprezinta un material diferit si se regaseste pe ambalaj. Initiativa din Urdoma le-a adus si premii si i-a inspirat pe altii.

„Iti dai seama ca viata nu mai poate continua ca pana acum. Oamenii invata si inteleg prin puterea exemplului”, spune Marina Pahtusova, activista de mediu.

Vin ajutoare pentru protestatarii din Shiyes. Voluntari vin din toata regiunea. Unii dintre ei au mers 12 ore cu masina. Au infiintat o tabara si stau zi si noapte cu ochii pe santier. Guvernatorul le-a promis slujbe si investitii in infrastructura, scoli si spitale, cu conditia construirii gropii de gunoi. Activistii vor sa impiedice insa acest lucru cu orice pret.

La doar cativa metri distanta, compania care gestioneaza proiectul da informatii. Un angajat de la Relatii Publice explica faptul ca gunoiul de la Moscova e in cutii sudate, in siguranta. Mai mult, constructia de aici a fost doar o analiza preliminara.

Activistii fac apel la extinderea protestelor

„Cladirile provizorii, ca aceste rulote si aceasta zona de incarcare si descarcare, sunt infrastructura minima necesara pentru inceperea constructiei, pentru inceperea examinarilor”, spune Adas Hamadanov, purtator de cuvant al companiei care gestioneaza proiectul.

Activistii nu cred o vorba din ce spune. Au cerut extinderea protestelor in peste 20 de orase.

„Suntem impotriva gunoaielor/ Suntem impotriva razboiului./ Suntem impotriva violentei/ Si impotriva mizeriei./ Suntem impotriva faptului ca pamantul nostru sa fie si mai degradat” - asta spun, in cantece, activistii.

„Ne luam lucrurile si plecam bucurosi de indata ce autoritatile hotarasc sa renunte la planurile de constructie pentru aceasta groapa de gunoi. Pana nu se intampla asta, ramanem aici. Eu nu-i cred. Ei mint intotdeauna”, spune Ania Cekalova, de la Grupul de initiativa al cetatenilor din Shiyes.

Marina si sotul ei stau cu randul la postul de monitorizare al activistilor. Ei nu vor ca eforturile lor sa fie intelese gresit, ca un conflict intre „orase si zonele rurale”.

„Nu suntem impotriva cetatenilor”

„Nu suntem impotriva cetatenilor Moscovei, dar si ei si conducatorii lor trebuie sa inteleaga ca e timpul sa inceapa sa colecteze deseurile separat si sa renunte la plastic”, spune Marina Pahtusova.

Activistii subliniaza ca protestul lor e pasnic - dar ni se spune in mod repetat ca, la nevoie, ar putea incepe sa blocheze sinele de tren, daca incep sa soseasca deseuri de la Moscova.

Sursa: