Secretarul general adjunct al NATO, Radmila Şekerinska, a subliniat luni că Uniunea Europeană este un partener „cheie” pentru organizaţie şi a pledat pentru o coordonare mai strânsă între ambele părţi pentru a creşte producţia industrială de apărare, a spori rezilienţa infrastructurii critice şi a continua sprijinirea Ucrainei, informează agenția de știri EFE, citată de Agerpres, scrie g4media.ro
„Alianţa noastră strategică se întemeiază pe valorile noastre comune. (…) Suntem dedicaţi protejării păcii, libertăţii şi prosperităţii şi suntem hotărâţi să abordăm împreună provocările comune”, a declarat ea în timpul unei dezbateri în Parlamentul European, la Bruxelles, pe tema cooperării dintre NATO şi Uniunea Europeană (UE).
Întâlnirea s-a desfăşurat în cadrul celui de-al 107-lea Seminar Rose-Roth, care a abordat, printre alte teme, rolurile ambelor părţi în rezilienţa democratică, sprijinul pentru Ucraina şi promovarea integrării euro-atlantice.
Şekerinska a menţionat că, în primul rând, ambele părţi ar trebui să îşi unească eforturile pentru a creşte producţia industrială de apărare.
„Industria de apărare din Europa este în continuare prea mică, prea fragmentată şi uneori prea lentă (…) NATO îşi doreşte o apărare europeană mai puternică, mai interoperabilă şi mai complementară”, a declarat ea.
Politiciana nord-macedoneană a propus, de asemenea, o mai largă colaborare pentru protejarea infrastructurilor critice.
„Ambele organizaţii pot coopera mai strâns pentru a consolida rezilienţa şi protecţia infrastructurilor noastre critice. De asemenea, avem nevoie de reţele de transport civil care să poată sprijini mobilitatea militară”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.
De asemenea, Şekerinska a subliniat necesitatea unei cooperări sporite pentru a sprijini Ucraina din punct de vedere politic, militar şi financiar.
„Cu toţii dorim ca războiul brutal de agresiune al Rusiei să se încheie rapid cu o pace dreaptă şi durabilă (…) Atât NATO, cât şi UE au un palmares solid de cooperare cu Ucraina, care va continua şi în viitor”, a subliniat ea.
În acest sens, Şekerinska a subliniat pericolul pe care Rusia îl reprezintă pentru securitatea şi stabilitatea globale.
„(Rusia) s-a aliat cu Coreea de Nord, Iranul şi China pentru a remodela ordinea mondială şi, împreună, îşi extind forţele militare şi capacităţile. Nu suntem naivi şi nu ne putem permite să fim. Chiar şi atunci când războiul brutal împotriva Ucrainei se va încheia în cele din urmă, pericolul pe care Moscova îl reprezintă pentru securitatea europeană şi stabilitatea globale nu va dispărea, a avertizat ea.
La reuniune a fost prezentă şi comisarul european pentru extindere, Marta Kos, care a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să construiască o prezenţă europeană „mult mai puternică” în cadrul NATO pentru a-şi promova autonomia şi a putea apăra interesele europene într-o „lume fragmentată şi guvernată de forţa brută”.
Politiciana slovenă a apreciat că Europa trebuie „să îşi asume o responsabilitate mai mare” în materie de securitate pentru „a apăra” democraţia şi valorile europene într-un context fără precedent de la al Doilea Război Mondial.
De asemenea, Kos a atras atenţia că creşterea numărului de proiecte în domeniul apărării „nu se referă doar la creşterea bugetelor, ci la utilizarea mai eficientă a resurselor, la promovarea inovaţiei şi la consolidarea bazei noastre industriale”.