Ucrainenii pare sa fi lovit o nava ruseasca, departe de campul de lupta, langa Istanbul. Asta dupa ce ministerul rus al Apararii spunea ca a dejucat un atac asupra uneia dintre navele sale de recunoastere in Marea Neagra. Oficialii de la Kiev au publicat pe retelele de socializare o inregistrare, care ar surprinde momentul dinaintea impactului.

Publicat:26.05.2023, 21:52

Fortele ucrainene au publicat imagini cu atacul cu drone marine asupra unei nave rusesti de recunoastere „Ivan Khurs” in apele neutre ale Marii Negre. Filmarile sunt efectuate de pe o barca fara pilot care ar fi atacat nava si se intrerupe cand drona se apropie la cativa metri de aceasta. Imaginile nu arata insa si impactul, iar rusii sustin ca a fost vorba de o tentativa nereusita de a ataca nava.  

Igor KONASENKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS AL APARARII:Toate barcile inamice au fost distruse cu foc din armamentul standard al navei rusesti, la 140 de kilometri de stramtoarea Bosfor. Nava „Ivan Khurs” de la Marea Neagra continua sa-si indeplineasca misiunea.”  

Ministerul rus al Apararii a publicat un videoclip cu distrugerea uneia dintre cele trei barci care au atacat nava. 

Dar imaginile difuzate acum de ucraineni arata ca cel putin una dintre drone s-a apropiat pana langa corpul navei. 

Ivan JDANOV, ANALIST MILITAR UCRAINEAN:„Nu am nici o indoiala ca nava a fost avariata. Nu stim daca vor aparea imagini si cu a treia drona, dar imaginile cu a doua drona arata ca a fost atinsa.” 

Astazi presa rusa a publicat poze si video cu intoarcerea navei de recunoastere ruse „Ivan Hurs” la Sevastopol, precizand ca este intacta. 

„Este data de 26. Portul Sevastopol bineinteles si nava de recunoastere „Ivan Khurs”, care ar fi fost aruncata in aer de inamic. Dar iata  ca acosteaza in portul Sevastopol.”  

Nu este pentru prima data cand navale Flotei ruse din Marea Neagra sunt atacate, fiind utilizate drone navale: in octombrie a fost avariata Fregata Amiral Makarov, iar anterior a fost scufundat crucisatorul Moskva. Ucraina a anuntat anterior ca vrea sa-si faca propria flota de drone maritime kamikaze si din cate se pare una dintre ele a fost folosita pentru a ataca acum nava Ivan Khurs.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.