Nave de lupta ale marinei ruse au patrus la finalul lunii iulie in Marea Adriatica si ar fi incercat sa blocheze iesirea portavionului american „Harry Truman”. Vasele rusesti ar fi ajuns pana la Ancona.

Publicat:25.08.2022, 08:25

In urma cu trei saptamani s-a produs o asa-numita „aglomeratie” in Marea Adriatica. Concret, nave de razboi rusesti au intrat in Marea Adriatica si ar fi ajuns de-a lungul coastei italiene pana la Ancona, a dezvaluit amiralul Giuseppe Cavo Dragone, seful Statului Major Suprem al Apararii din Italia, intr-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, citat de croatii de la Index.

La Repubblica a notat ca, la 22 iulie, navele rusesti au blocat ruta de intrare-iesire din Marea Adriatica pentru a incerca sa impiedice deplasarea portavionului american „Harry Truman”. Acest lucru a dus la o crestere uriasa a tensiunilor si la o serie de manevre ale navelor NATO si rusesti in zona.

Crucisator rus, la mai putin de 100 de kilometri de unul american

La Repubblica scrie ca la miscarile rusesti din Marea Adriatica au reactionat imediat comandantii NATO, care au vrut sa arate ca nu vor renunta la controlul asupra pasajului de la Marea Ionica la Marea Adriatica. La sfarsitul lunii iulie, crucisatorul rus „Varyag” (foto articol) se afla la mai putin de 100 de kilometri de crucisatorul american „Forrest Sherman”, scriu italienii.

Aceste nave se aflau pe laturile Capului Santa Maria di Leuca, nava rusa pe partea Adriaticii, iar cea americana pe partea ionica. Putin mai la sud se afla portavionul „Harry Truman” cu escorta sa americana.

Imediat, portavionului american i s-au alaturat nave NATO din Turcia, Grecia, Italia, Spania si SUA. Toate acestea au format un patrat in jurul portavionului, pe 25 iulie.

Croatii de la Index a trimis o ancheta la Ministerul Apararii din tara lor pentru a afla daca este la curent cu activitatile navelor rusesti si NATO in Marea Adriatica.

"Croatia monitorizeaza si urmareste in permanenta situatia si este in contact cu aliatii si partenerii. Prin intermediul Centrului de operatiuni navale, Marina croata monitorizeaza situatia din Marea Adriatica, in principal in zona sa de responsabilitate. Aceasta se refera in primul rand la navigatia navelor marinei straine.

Pe baza celor de mai sus, Comandamentul MRH este la curent cu prezenta, adica cu navigarea navelor Federatiei Ruse in Marea Adriatica. Avand in vedere ca nu a fost observata nicio nava care sa intre in marea teritoriala a Republicii Croatia, nu a existat niciun motiv de reactie", a declarat Ministerul Apararii pentru Index.

"Daca ar fi tras o racheta, ar fi fost scufundati imediat"

"Nimeni nu a reusit vreodata sa blocheze un portavion, asa ca eu cred ca si colegii din Italia exagereaza", a declarat analistul militar Ivica Mandic pentru Dnevnik Nova TV .

"Nimic deosebit de neobisnuit ca navele de razboi sa vina si sa urmareasca exercitiile celeilalte parti, acest lucru este intr-un fel provocator in sensul ca se apropie atat de mult, dar nu este o amenintare, mai ales pentru grupul de atac al portavioanelor", a spus Mandic.

"Cred ca aceasta este o distragere a atentiei de la ceva important care se intampla chiar pe teren in Ucraina", a precizat el.

Mandic califica miscarea rusilor in Marea Adriatica drept o operatiune stupida.

"Aceste nave, daca ar fi tras o racheta de orice fel, ar fi fost scufundate toate in acel moment. Esti intr-o mare ingusta numita Adriatica si esti pur si simplu atacat de tarile membre NATO ale caror tarmuri sunt inconjurate de Marea Adriatica, esti intr-un sandvis", a spus Mandic.

El da asigurari ca Fortele Armate croate au o imagine clara atat a Adriaticii, cat si a navelor rusesti, precum si posibilitatea de aparare in cazul unei amenintari. El aminteste ca nici macar Truman pe Marea Adriatica nu este intamplator.

Actiunea rusilor nu este luata in serios

Expertul in securitate Gordan Akrap a declarat pentru HRT ca aceasta actiune nu trebuie luata prea in serios.

"Aceasta este o activitate obisnuita a fortelor armate ale Federatiei Ruse, indiferent daca sunt forte aeriene sau navale, care incearca sa intre in contact cu fortele NATO pentru a testa organizarea, eficienta, mobilitatea si sistemul de comanda, control si conducere a aliantei NATO si a tarilor membre ale aliantei NATO in situatii de criza", a declarat Akrap.

El a adaugat ca deseori vedem astfel de cazuri in Marea Baltica, adica in Marea Nordului, si in Norvegia, iar acum le vedem si in Marea Adriatica. El a subliniat ca aceasta mare este foarte bine protejata - este protejata de Croatia, partial de Albania si Italia.

Sursa: