Cele cinci tari membre ale Consiliului de Securitate – Rusia, SUA, China, Marea Britanie si Franta – s-au angajat luni „sa previna propagarea” armelor nucleare, intr-o declaratie comuna. In comunicat se mai specifica si ca nimeni nu ar castiga de pe urma unui razboi nuclear, care nu ar trebui niciodata declansat, scrie Reuters.
In plina negociere cu Iranul, suspectat ca vrea sa se doteze cu bomba atomica, cele cinci puteri nucleare isi subliniaza „vointa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care sa permita realizarea mai multor progrese in materie de dezarmare, avand drept obiectiv ultim o lume scutita de arme nucleare”, precizeaza presedintia franceza, care coordoneaza lucrarile acestor tari de doi ani.
Aceasta declaratie este publicata inainte de desfasurarea celei de-a zecea conferinte de examinare a implementarii Tratatului de Neproliferare Nucleara (NPT). Tratatul international a intrat in vigoare in anii 1970 pentru a impiedica propagarea armelor nucleare si a fost semnat de 191 de state-parti.
„Afirmam ca un razboi nuclear nu poate fi castigat si nu trebuie purtat niciodata”, afirma cele cinci tari semnatare, conform Agerpres.
Coreea de Nord denunta Tratatul de Neproliferare Nucleara
„Date fiind consecintele de mare amploare pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare, afirmam de asemenea ca acestea, atata timp cat ele exista, trebuie sa serveasca unor scopuri defensive, de descurajare si de prevenire a razboiului”, au adaugat semnatarii.
„Fiecare dintre noi intentioneaza sa mentina si sa intareasca si mai mult masurile nationale destinate sa impiedice utilizarea neautorizata sau neintentionata a armelor nucleare”, se mai mentioneaza in text.
Semnatarii sunt cele cinci state recunoscute juridic drept „dotate cu arma nucleara” de catre NPT. Alte trei tari despre care se crede ca au capacitati nucleare de razboi – India, Pakistan si Israel – sunt nesemnatare ale NPT. Coreea de Nord a denuntat acest tratat.
Rusia si-a exprimat luni speranta ca angajamentul luat impreuna cu Washingtonul, Beijingul, Londra si Parisul va ajuta la reducerea „tensiunilor”.
„Speram ca, in circumstantele actuale dificile pentru securitatea internationala, adoptarea unei astfel de declaratii politice va contribui la reducerea nivelului tensiunilor internationale”, a declarat intr-un comunicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Iranul, suspectat ca dezvolta capacitatea de a lansa rachete balistice cu raza lunga si incarcatura nucleara
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la randul sau agentiei RIA Novosti ca Moscova considera in continuare drept „necesar” un summit al puterilor nucleare.
Occidentalii suspecteaza Iranul ca incearca sa dezvolte, utilizand tehnologia de lansare a satelitilor, lansatoare balistice cu raza lunga de actiune capabile sa propulseze incarcaturi conventionale sau nucleare.
Negocierile s-au reluat in decembrie la Viena pentru a „reanima” acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, care a devenit muribund dupa retragerea SUA, in 2018.
Presedintele american Joe Biden i-a spus omologului sau rus, Vladimir Putin, ca o viitoare operatiune militara a Rusiei in Ucraina va atrage sanctiuni si o extindere a implicarii armatei americane in Europa, acolo unde tensiunile sunt la cote inalte din cauza intensificarii prezentei militare rusesti la granita cu Ucraina.