Pentru creștinii din toată lumea a fost acea noapte din an a speranței și bucuriei, când cu toții am primit vestea cea mare: Hristos a înviat.Milioane de oameni au luat Lumina Sfântă, care s-a aprins pentru ei la Ierusalim. Sărbătoarea Paştelui marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor.

În toată România oamenii au participat la slujbele ținute în cea mai frumoasă noapte a creștinismului. Au cântat într-un glas cu preoții și s-au rugat pentru sănătate și pace.

Aproape 3 mi de oameni au participat la slujba de Înviere, ținută la Catedrala Mitropolitană din Iași.

„Avem nevoie de ancore care să ne țină stabili atunci când marea este în furtună.”

„Am transmis un mesaj de bunătate. Să fim buni cu oamenii și să împărțim lumina.”

La Constanța, lumina sfântă a fost adusă, ca în fiecare an, cu barca pe mare, de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI: „Este sărbătoarea luminii celei apuse, în care Dumnezeu se vădește, prin care Dumnezeu ne poartă de grijă, ne luminează, ne apără și ne conduce spre locul cel mai sfânt și cel mai bun, spre viața cea veșnică.”

În bisericile din București au avut loc slujbe impresionante, care au fost ascultate cu emoție de enoriași.

Curtea Mănăstirii Antim din Capitală a fost neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să primească Lumina Sfântă.

La miezul nopții, lumina sfântă, care s-a aprins pentru la Ierusalim a fost împărțită cu mare bucurie și enoriașilor din Ucraina.

Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine a condus Sfântă Liturghie la mănăstirea Lavra Pecersk.

În Rusia cea mai mare slujbă de Paște a fost oficiată în Catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova. Ceremonia a fost condusă de Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al Kremlinului, care a sprijinit ferm războiul din Ucraina.

A fost prezent și Vladimir Putin, care alături de primarul Moscovei, Serghei Sobianin și-a făcut semnul crucii în repetate rânduri, în timp ce Kirill a rostit tradiționalul salut pascal: „Hristos a înviat”.

“Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”

Sărbătoarea Paştelui este celebrată în acest an pe 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici sau greco-catolici.Liturghii au fost oficiate și la Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului.

Mii de oameni s-au adunat azi la Vatican pentru a asculta slujba de Înviere.

“Mulțumim Papa Francisc și Paște fericit!”

Aşezat într-un scaun cu rotile și cu o voce slabă, Papa a apărut pentru binecuvântarea din Duminica Paştelui și a urat „Paşte fericit” miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.

“Dragi frați și surori Paște fericit.”

El a delegat unui asistent citirea binecuvântării sale tradiţionale „Urbi et Orbi”. Papa a urcat apoi la bordul papamobilului pentru a saluta mulţimea mai îndeaproape, binecuvântând mai mulţi bebeluşi în timp ce mergea.    

De astăzi, pentru credincioși începe Săptămâna Luminată.