Compania chineză TikTok susține într-un raport că atât Călin Georgescu, cât și partidul AUR au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală din România din noiembrie 2024. Raportul TikTok către Comisia Europeană, citat de Biziday, are un capitol distinct cu privire la scrutinul de la finalul anului trecut, anulate de Curtea Constituțională a României, scrie hotnews.ro

Rețeaua socială chineză afirmă că a eliminat șase rețele de operațiuni de influență acoperite (CIO), care vizau publicul din România. Aceste rețele, separate de cele asociate Sputnik, însă fără a putea preciza dacă au sau nu legătură cu Rusia, au vizat promovarea unor mesaje politice pe platformă, inclusiv pentru Călin Georgescu și partidul AUR.

Astfel, TikTok susține că a anulat, în noiembrie 2024, o rețea de 78 de conturi care îl promovau pe Călin Georgescu, candidat în scrutinul electoral anulat între timp. 

În plus, în decembrie 2024, când ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, compania chineză spune că a identificat o rețea de 27.217 conturi care încercau să promoveze partidul AUR și pe candidatul Călin Georgescu prin postarea de comentarii.

„Apreciem că această rețea a fost operată prin intermediul unui furnizor de fals de engagement și a vizat un public românesc. Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi neautentice pentru a promova partidul AUR și pe candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Campania s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raport. 

TikTok mai menționează că a eliminat, în noiembrie 2024, „o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană”.

TikTok a mai eliminat:

„În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.

În decembrie 2024: O rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat”.

Amintim că DIICOT a început să investigheze mai mulți influenceri de pe TikTok, inclusiv pe omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir, care ar fi cheltuit 4,4 milioane de lei pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.

În 6 decembrie, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale pe baza rapoartelor prezentate de serviciile secrete în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, justificând decizia și prin nevoia de a exclude „ingerința unor entități statale sau non-statale în realizarea unor campanii de propagandă sau dezinformare electorală”. Într-o conferință de presă din 18 decembrie, fostul președinte Klaus Iohannis a afirmat explicit că Rusia a fost statul implicat în prezidențialele românești.

Călin Georgescu a încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din mai 2025, însă Biroul Electoral Central și, apoi, Curtea Constituțională i-au interzis să se înscrie în cursă.