Începând cu 1 aprilie 2025, în Rusia vor intra în vigoare noi reguli pentru admiterea copiilor migranți în școli. Aceștia nu vor mai putea fi înscriși fără a trece un test de competență lingvistică în limba rusă. Dacă un copil nu promovează testul și nu începe cursurile de limbă obligatorii, părinții săi pot răspunde administrativ, iar acest lucru ar putea duce la expulzarea lor, relatează Novaia Gazeta Europe.
Potrivit presei ruse, Irina Iarovaia, autoarea inițiativei, consideră că legea „va proteja drepturile cetățenilor ruși la educație și va garanta accesibilitatea și calitatea acesteia”.
La sfârșitul lunii ianuarie 2025, Ministerul Educației și Științei a publicat un proiect care reglează procedura pentru viitoarele teste.
Conform acestuia, părinții străini pot fi trași la răspundere administrativă dacă copilul lor nu trece examenul de limbă rusă la intrarea în școală și nu începe cursurile obligatorii de limbă.
Cursul educațional de trei luni va trebui să fie plătit de părinți. Dacă nu se plătește, autoritățile de tutelă vor verifica condițiile de trai ale familiei și vor transmite informațiile Ministerului Afacerilor Interne și Comisiei pentru afaceri juvenile.
Ministerul Educației nu spune cine va ține cursurile și cât vor costa, dar, conform prețurilor de pe piață, un curs de trei luni ar putea costa aproximativ 40 000 de ruble (aproape 8 100 lei).
Experții și activiștii pentru drepturile omului spun că această reformă încalcă dreptul copiilor la educație și că familiile de migranți ar putea ascunde copiii din cauza fricii de inspecții.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.