Norvegia, o țară cu o rețea vastă de buncăre construite în perioada Războiului Rece, reintroduce în uz două dintre cele mai emblematice baze subterane ale sale, în contextul escaladării conflictului din Ucraina și al creșterii tensiunilor cu Rusia, transmite adevarul.ro.
Deși nordul Norvegiei este o destinație turistică populară, puțini vizitatori știu despre lumea ascunsă în subteran, unde se află avioane de luptă și submarine nucleare. În perioada de vârf a Războiului Rece, Norvegia deținea aproximativ 3.000 de facilități subterane, menite să asigure protecția forțelor armate și a aliaților săi în cazul unei invazii, relatează BBC.
Două astfel de baze – stația aeriană Bardufoss și baza navală Olavsvern – sunt acum readuse în uz. Aceste baze au fost construite pentru a rezista atacurilor și sunt protejate de sute de metri de rocă.
Bardufoss, o bază aeriană inaugurată în 1938, a fost folosită de Luftwaffe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi de Forțele Aeriene Norvegiene pentru a proteja avioanele de o posibilă ofensivă sovietică. În urmă cu aproximativ 40 de ani, baza a fost închisă, dar acum este reactivată pentru a proteja noile avioane de luptă F-35 Lightning II.
Unul dintre motivele readucerii bazei în uz este amenințarea dronelor kamikaze, folosite intens în conflictul din Ucraina. Aceste drone pot distruge avioane militare extrem de scumpe, evaluate la peste 80 de milioane de dolari.
Olavsvern, situată în apropierea Mării Barents, a fost construită pentru a contracara flota sovietică și a devenit un punct cheie al NATO. Construcția a început în anii '50 și a costat aproximativ 450 de milioane de dolari, mare parte din fonduri provenind de la NATO. În 2009, în ciuda avertismentelor privind amenințarea Rusiei, parlamentul norvegian a decis închiderea bazei, iar în 2013 aceasta a fost vândută unor investitori privați pentru doar 7 milioane de lire sterline.
Ulterior, baza a fost utilizată de nave rusești, inclusiv de presupuse nave de cercetare. În 2020, Olavsvern a fost readusă sub control norvegian, iar de atunci au fost efectuate reparații și îmbunătățiri. De asemenea, Marina Statelor Unite ia în considerare utilizarea bazei pentru submarinele sale nucleare.
Norvegia nu este singura țară care își reactualizează infrastructura din Războiul Rece. Suedia și-a repus în funcțiune baza navală subterană de pe insula Muskö. Alte state, precum China și Iran, au construit baze subterane moderne pentru submarine și armament.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.