Fondul suveran al Norvegiei, în valoare de 1,8 trilioane de dolari – cel mai mare din lume – ar trebui să investească mai mulți bani în sectoare care abordează provocările globale, precum schimbările climatice și sănătatea, și să accepte că aceste investiții ar putea aduce randamente mai mici, a recomandat marți un consiliu cetățenesc creat pentru consultări în acest sens, relatează Reuters, scrie hotnews.ro

Inițiativa, o consultare la nivel național privind modul în care țara ar trebui să gestioneze această avere, a fost ideea a șapte organizații neguvernamentale care au dorit să aducă în dezbaterea publică vocile din societate care sunt, de obicei, mai puțin auzite.

Cei 56 de norvegieni aleși pentru a reprezenta populația – pe baza vârstei, sexului, locului de reședință, nivelului de educație și atitudinii față de schimbările climatice – s-au întâlnit între lunile ianuarie și mai pentru a formula recomandări adresate legiuitorilor.

Ei au discutat cum ar trebui cheltuiți banii din fond, care adună veniturile statului din petrol și gaze naturale și are în prezent o valoare echivalentă cu 326.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Norvegia.

Norvegienii au cerut investiții durabile în dezvoltarea socială și economică

„Un procent specific din fondul petrolier ar trebui pus deoparte pentru investiții durabile, în care acceptăm un risc mai mare și randamente mai mici, pentru a promova dezvoltarea socială și economică în țările în curs de dezvoltare”, se arată în raportul consiliului, consultat de agenția Reuters.

Alte recomandări includ stabilirea unor linii directoare privind modul în care ar trebui cheltuit fondul în perioade de criză, cum ar fi pandemiile și războaiele, precum și noi orientări referitoare la utilizarea fondului în bugetul național.

În prezent, până la 3% din valoarea fondului poate fi folosită în bugetul de stat al Norvegiei, fără a se specifica exact pe ce anume trebuie cheltuită.

Consiliul cetățenesc a afirmat că această sumă ar trebui utilizată pentru „structuri sociale fundamentale”, cum ar fi educația, cercetarea și inovația, și nu pentru „cheltuieli administrative”.

Fondul suveran al Norvegiei, îndemnat să investească în alte țări în energia regenerabilă

Fondul ar trebui, de asemenea, să acționeze mai rapid în direcția investirii celor 2% din valoarea sa rezervată pentru participații directe în proiecte de energie regenerabilă din străinătate, cum ar fi parcuri eoliene și solare. Până acum, doar 0,1% din valoare a fost cheltuită în astfel de investiții.

„Ideea a fost că suntem oameni diferiți din diferite părți ale țării. Experiența mea este că împărtășim cu toții aceleași valori fundamentale”, a declarat pentru Reuters Lill Synnoeve Ludvigsen, o elevă de liceu de 17 ani, membră a consiliului cetățenesc, într-un interviu telefonic de la ea de acasă, din Trondheim, al treilea cel mai mare oraș al Norvegiei.

Concluziile consiliului vin într-un moment în care fondul suveran, care a înregistrat o pierdere uriașă în primele luni ale anului pe fondul turbulențelor de pe bursa americană, se retrage din companiile considerate în contradicție cu liniile sale directoare etice, adoptate de parlamentul norvegian.

Duminică, s-a retras din compania israeliană Paz Retail and Energy pentru că furniza combustibil coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, precum și din compania mexicană Pemex, pe care a considerat-o ca având un risc inacceptabil de corupție.