Noua tulpina de coronavirus depistata in Marea Britanie are mutatii majore. Expertii au confirmat ca virusul a fost gasit in numar mic in Scotia si Tara Galilor. Mutatia Covid ar fi aparut in Anglia si pare ca se raspandeste mai repede decat tulpina dominanta.

Mutatiile sau modificarile genetice apar in mod natural la toate virusurile. In cazul SARS-CoV-2, aceste mutatii se acumuleaza la o rata de aproximativ una pana la doua mutatii pe luna la nivel global, potrivit specialistilor britanici in genetica. 

Chris WHITTY, CONSILIER MEDICAL SEF AL GUVERNULUI BRITANIC: ”Vom evolua si situatia din alte tari. Vom vedea daca au avut o raspandire larga in anumite zone, poate inainte de Marea Britanie. Noi nu stim acum.”

Exista unele ingrijorari ca tulpina mutanta ar putea fi o forma care nu este bine recunoscuta de sistemul imunitar si ca vaccinurile ar putea sa nu fie la fel de eficiente. Consortiul din Marea Britanie Covid-19 a declarat ca investigheaza acest lucru.

Chris WHITTY, CONSILIER MEDICAL SEF AL GUVERNULUI BRITANIC: "Cat tine de simptome, nu exista date ca acestea nu sunt mai grave decat a altor variante de coronavirus. Sunt multe variante. Nu exista doar coronavirus si aceasta este o varianta. Sunt multe variante, doar ca aceasta are mai multe mutatii decat celelalte de asta o investigam mult mai serios.” 

Una dintre preocuparile legate de mutatie este ca anticorpii dezvoltati pentru o tulpina a virusului ar putea sa nu functioneze pe versiunea mutata, in cazul unor persoane care au avut virusul o data. Anticorpii pentru un virus nu vor functiona, in general, pentru altul si nici nu pot functiona pentru alte tulpini ale aceluiasi virus. Acesta este motivul pentru care oamenii nu devin imuni la gripa – deoarece virusurile gripale sufera mutatii foarte des.

Muhammad MUNNIR, VIRUSOLOG: ”Daca e sa luam variantele de virusuri care au circulat pana acum si sa le comparam cu originalul care a fost depistat in decembrie anul trecut in Wuhan, atunci avem sute de mutatii ale coronavirusului in jurul genomului vechi, dar aceste mutatii sunt foarte mici si aproape ca nu au niciun impact asupra gravitatii bolii ce tine de transmisie sau de eficienta vaccinului.”

Guvernul britanic a anuntat o crestere a noilor infectii, despre care a spus ca ar putea fi partial legata de noua varianta. Din aceasta cauza, de astazi, mai multe zone din Marea Britanie, inslusiv Londra, sunt in carantina. Tot de azi-noapte Germania este in lockdown pana dupa Craciun. La insistenta Germaniei, Agentia Europeana a Medicamentului a anuntat ca s-ar putea pronunta cu privire la autorizarea vaccinului impotriva covid-19 produs de Pfizer pe 21 decembrie - cu o saptamana mai devreme, deschizand calea unui posibil debut al vaccinarilor in UE inainte de finalul anului. Vaccinarea impotriva Covid-19 va fi lansata in aceeasi zi in toate statele europene. Regatul Unit a fost prima tara care a lansat, saptamana trecuta o campanie de vaccinare in masa cu serul Pfizer-BioNTech, urmat de Statele Unite si Canada.