Stransi la Bruxelles pentru summitul de primavara, sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene discuta despre cum pot ajuta Ucraina sa lanseze mai rapid o contra-ofensiva redutabila si decisiva, scrie stirileprotv.ro.

Pe de alta parte, in contextul in care rusii folosesc tancuri fabricate la sfarsitul anilor 40, Dmitri Medvedev anunta ca Rusia intentioneaza sa produca 1.500 de tancuri in 2023. Si ameninta Haga si Berlinul cu salve de rachete.

Responsabilul rus pentru amenintarile cu... apocalipsa a lansat o noua tirada impotriva Occidentului, intr-un interviu acordat presei de la Moscova.

Dmitri Medvedev, seful Consiliului de Securitate al Rusiei: „A disparut amenintarea unui conflict nuclear? Nu, nici vorba. De fapt, a crescut. In Ucraina ajung zilnic arme occidentale, iar asta aduce tot mai aproape apocalipsa nucleara.”

Noile amenintari ale lui Medvedev

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei are un nou pretext pentru asemenea declaratii: mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internationala impotriva lui Vladimir Putin. Mai intai, Medvedev i-a avertizat pe judecatorii CPI ca toti oamenii sunt „sub Dumnezeu si sub raza de actiune a rachetelor". Apoi, a mers mai departe.

Dmitri Medvedev, seful Consiliului de Securitate al Rusiei: „Unii natarai si neghiobi, ca minstrul german al justitiei, zic: „Daca Putin pune piciorul pe teritoriul nostru, il arestam”. Si asta e un om al legii? Intelege el ce spune? Evident, asa ceva nu se va intampla niciodata, dar sa presupunem, prin absurd, ca se intampla, ca seful unui stat nuclear intra, sa zicem, pe teritoriul Germaniei, si este arestat. Asta ar fi o declaratie de razboi impotriva Federatiei Ruse. Caz in care toate rachete noastre ar zbura catre Budenstag, cancelarie etc.”

O dezlantuire de furie de inteles, daca tinem seama de ultimele vesti de pe frontul din Ucraina. Institutul pentru Studiul Razboiului vede semne ca Rusia si-a incetinit operatiunile in Bahmut. Potrivit americanilor, fortele Moscovei au obtinut „progrese marginale" in unele zone, in timp ce in altele, Ucraina a lansat contraatacuri tactice.

Si respectatul general ucrainean Oleksandr Sirski, care a comandat toamna trecuta ofensiva-fulger din regiunea Harkov, observa ca atacurile rusesti din zona Bahmutului si-au pierdut din suflu. De luni de zile, mercenarii Wagner duc greul in zona, in pofida apelurilor repetate de a primi munitii si sustinerea trupelor regulate.

Asa se face ca, potrivit agentiei americane Bloomberg, fondatorul gruparii, Evgheni Prigojin, s-ar pregati sa incheie activitatile grupului paramilitar din Ucraina si „sa se concentreze din nou asupra Africii".

Pilotii rusi care au doborat drona au fost decorati

Intre timp, la Moscova, cei doi piloti rusi, care au provocat prabusirea in Marea Neagra a unei drone americane, au fost decorati de ministrul rus al Apararii cu „Ordinul pentru curaj".

John Kirby, Consiliul National de Securitate de la Casa Alba: „Nu cunosc nicio alta armata din lume care si-ar decora un pilot pentru ca s-a lovit de o drona. Cred ca rusii se ghideaza dupa o definitie a curajului cu totul diferita de a noastra. Nu am nici cea mai mica idee de ce (rusii) ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, in cel mai bun caz, s-a dovedit un idiot.”

Pe de alta parte, mai marii de la Kremlin rumega nervosi rezultatele vizitei facute de Xi Jinping la Moscova.

Profesorul Robert Service, expert in istoria rusa: „Nu cred deloc ca presedintele Xi isi doreste o Rusie din nou mareata. El tocmai incearca sa cladeasca un nou Drum al Matasii de-a lungul fostelor state sovietice sudice, ceea ce intra in conflict cu interesele Rusiei Mari. Ce fac chinezii este sa se foloseasca in relatiile internationale de acest lup salbatic care e Rusia, ca sa creeze probleme Aliantei NATO si Americii, fara ca ei sa ridice un deget.

Putin e acum la mana chinezilor. Inainte de sosirea lui Xi, Putin a publicat un ditamai editorialul in presa chineza in care se declara deschis unei reglementari diplomatice a crizei ucrainene. As zice ca avem semne ca Beijingul il impinge sa gaseasca o iesire din razboi.”

Cu atat mai sfidator este gestul facut, probabil de un localnic curajos din Crimeea, care a inaltat un steag ucrainean pe un releu de transmisiuni din sudul Peninsulei anexate de Moscova in 2014.