O planeta stancoasa, de 39 de ori mai mare decat Pamantul, a fost observata orbitand cu viteza ametitoare o stea indepartata, astronomii concluzionand ca ar putea fi nucleul ramas in urma unei planete mai mari decat Jupiter, care si-a pierdut atmosfera gazoasa, relateaza Reuters.
O echipa de cercetatori a anuntat miercuri ca aceasta este cea mai mare planeta stancoasa descoperita vreodata si totodata primul miez planetar observat, oferind o oportunitate unica pentru a intelege mai bine interiorul unor gazoase gigantice precum Jupiter, cea mai mare planeta din sistemul nostru solar.
Planeta, denumita TOI-849b, orbiteaza o stea putin mai mica si mai rece decat Soarele, situata la 730 de ani-lumina de Pamant. Un an-lumina este echivalent cu distanta strabatuta de lumina pe parcursul unui an - circa 9,5 trilioane de kilometri.
Planetele gigantice gazoase sunt compuse dintr-un miez solid, inconjurat de o atmosfera vasta, in mare parte compusa din hidrogen si heliu.
"Aceasta planeta ar fi putut fi o gazoasa gigantica precum Jupiter, care si-a pierdut ulterior invelisul exterior, printr-o evolutie violenta. Aceasta ar fi putut fi cauzata de coliziunea cu o alta planeta, spre sfarsitul formarii sale, sau mai tarziu s-a aventurat prea aproape de steaua sa gazda si a fost dezvelita de atmosfera ei", a declarat astronomul David Armstrong de la Universitatea Warwick din Anglia, autor principal al studiului publicat in jurnalul stiintific Nature.
Potrivit lui Armstrong, o teorie alternativa este aceea ca planeta "a ramas blocata" in procesul de formare, "construind un nucleu, dar nereusind sa colecteze gazul la care ne-am astepta in mod normal".
Diametrul sau, de 43.500 de kilometri, este putin mai mic decat cel al lui Neptun - cea mai mica dintre cele patru planete gazoase din sistemul nostru solar - dar cu mult mai mare decat cel al Pamantului, de 12.700 de kilometri.
Aceasta planeta orbiteaza steaua sa la o distanta extrem de mica - mult mai aproape in comparatie cu distanta dintre Mercur, cea mai apropiata de centrul sistemului nostru solar, si Soare - si se roteste de zece ori mai rapid decat Pamantul, realizand o orbita completa la fiecare 18 ore.
"TOI-849b in sine este mult mai masiva decat ne asteptam chiar si de la un nucleu de gigantica gazoasa", a spus Armstrong, "si acest lucru ar putea indica o noua formare planetara sau o cale evolutiva pe care inca nu o intelegem", a adaugat astronomul.
Sursa: Agerpres.ro