Numarul rusilor care regreta dezintegrarea Uniunii Sovietice, survenita in anul 1991, a ajuns la maximul ultimilor zece ani, potrivit unui sondaj realizat de centrul Levada.
Numarul rusilor care regreta dezintegrarea Uniunii Sovietice, survenita în anul 1991, a ajuns la maximul ultimilor zece ani, potrivit unui sondaj realizat de centrul Levada, în timp ce unii experti pun cresterea numarului nostalgicilor pe seama reformelor impopulare pe care le implementeaza actualul guvern de la Moscova, relateaza Agerpres, citând EFE.
Conform sondajului, difuzat miercuri de cotidianul Vedomosti, numarul cetatenilor rusi care deplâng caderea imperiului sovietic a crescut de la 58% în anul 2017 la 66% în 2018, în timp ce cu zece ani în urma acest procent era de circa 60%. Recordul absolut a fost înregistrat în anul 2000, atunci când 75% dintre cei chestionati au raspuns afirmativ la întrebarea daca regreta destramarea URSS.
Potrivit centrului Levada, dintre nostalgici majoritatea sunt persoane vârstnice (de peste 55 de ani), dar a crescut si procentul tinerilor (cu vârste între 18 si 24 de ani) care deplâng colapsul Uniunii Sovietice, desi ei nu au trait pe vremea comunismului.
În opinia politologului Aleksei Makarkin, unul dintre factorii cheie care au condus la cresterea numarului celor care tânjesc dupa fosta URSS este adoptarea anul acesta a unei reforme impopulare a sistemului de pensii, prin care vârsta de pensionare creste cu cinci ani.
″Din cauza acestei reforme, oamenii au început din nou sa idealizeze o tara unde cetatenii se pensioneaza devreme si pot trai din pensie″â£, afirma Aleksei Makarkin.
La rândul ei, socioloaga Karina Pipia a amintit ca rusii obisnuiesc sa-si explice nostalgia fata de URSS prin pareri ″irationale″⣠despre ″â£o economie puternica″⣠si uita lipsurile si alte probleme de atunci.