Numeroase media franceze ii indeamna pe alegatori sa-l voteze pe presedintele in exercitiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale care are loc duminica, transmite dpa.
Observatorii din toata lumea urmaresc indeaproape daca eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-si imbunatati imaginea si de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politica majora, ce ar fi resimtita in intreaga lume, noteaza Agerpres.
Cotidianul Le Parisien lanseaza intrebarea daca, in contextul razboiului din Ucraina, "este potrivit sa votezi pentru un candidat populist care, avand in vedere dorinta sa de a intoarce pagina trecutului, ar intensifica aceasta criza".
O victorie pentru Marine Le Pen ar insemna opusul unitatii nationale de care este nevoie acum, considera Le Parisien, adaugand ca acest lucru ar face din Franta un partener in care nu se poate avea incredere.
Ziarele conservatoare Le Monde si Le Figaro ii avertizeaza pe alegatori sa nu se complaca in fata avansului lui Macron. "Este un singur mod de a o impiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen sa vina la putere duminica: votati pentru adversarul ei, Emmanuel Macron", scrie Le Monde, mentionand ca acest indemn este aplicabil indiferent de greselile lui Macron si "responsabilitatea" acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice in Franta.
"Nici abtinerea de vot nu ar fi deloc utila pentru a salva tara de la ce poate fi mai rau", mai subliniaza Le Monde.
Tot Le Monde mai remarca ca Marine Le Pen, candidata Adunarii Nationale - Rassemblement National (RN) in runda finala a alegerilor prezidentiale franceze de duminica 24 aprilie, si-a indulcit mai mult ca niciodata imaginea de extremista, dar programul ei ramane contrar valorilor democratice si republicane.
Ea promite sa respecte legile si Constitutia, dar in realitate intentioneaza sa le schimbe pe amandoua de sus in jos. Politica primeaza in fata legii, considera Le Pen, cu ambitia de a implementa un plan care reduce drepturile fundamentale si libertatile individuale, fara de care democratia este doar puterea majoritatii, si nu respectul pentru toti, scrie Le Monde.
Candidata a si avertizat. Prima masura pe care o va lua daca va deveni presedinta va fi sa supuna la referendum un proiect de lege, deja redactat, privind imigratia si identitatea. Le Pen va goli astfel de continut o parte din preambulul Constitutiei din 1946 si va modifica cel putin sase articole din Constitutia din 1958, „fara a pune sub semnul intrebarii statul de drept”, asigura ea. „Un avantaj considerabil”, subliniaza Le Pen in proiectul sau, deoarece „Consiliul Constitutional nu poate examina o lege adoptata prin referendum. Prin urmare, este pe deplin aplicabila fara restrictii”.
Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce inseamna un absenteism de 26,31% dintre alegatori, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidentialelor dupa nivelul consemnat in 2002, de 28,4%.