Profesor la Universitatea din Chicago și cu doctorat la Harvard, Andrei Pop critică decizia administrației Trump de a revoca dreptul Universității Harvard, una dintre cele mai bune din lume, de a înscrie studenți străini, relatează adevarul.ro.

Decizia incredibilă luată de administrația Trump a fost motivată prin faptul că celebra universitate nu a acceptat să predea dovezi cu privire la implicarea studenților străini în protestele pro-palestiniene de anul trecut. Deocamdată, viitorul a aproape 6.800 studenți străini, inclusiv români, este într-o mare incertitudine. Aceștia reprezintă aproximativ 27% din totalul studenților. Harvard a dat în judecată administrația Trump pentru această decizie uluitoare. Vineri 23 mai, un judecător american a blocat temporar administrația Trump să revoce dreptul Universității Harvard de a înscrie studenți străini.

Profesor de istoria artei la Universitatea din Chicago din 2015 și cu doctorat la Harvard, acolo unde a primit și bursă, Andrei Pop critică argumentat halucinanta decizie a administrației Trump de a interzice înscrierea studenților străini la celebra universitate.

„E o mare tragedie ce se-ntâmplă cu Harvard. Și vă vorbesc din experiența mea: 10 inși am fost în clasa mea de doctoranzi, 4 americani, 2 mexicani, 1 japoneză, 1 coreană, 1 austriacă, 1 român, eu cel din urmă abia devenisem cetățean american. Toți colegi și prieteni, iar ideea că unul sau mai mulți om fi fost spioni sau ar fi vrut să destabilizeze SUA este o absurditate. Cei din țări comuniste au fost fericiți să scape de supraveghere, cum sunt și studenți mei chinezi la Chicago. Marele avantaj al sistemului universitar american este de fapt acest spirit cosmopolit, cu oameni vrednici și isteți din toată lumea. Trump se răzbună pe Harvard mai degrabă decât să facă “America sa fie mare”, și va face rău și universității, și țării, practic tuturor. Sperăm că manevra nu va dura”, este de părere profesorul Andrei Pop.

„În viziunea lui Trump, problemele economice și culturale ale Americii vin toate din afară”

Reputatul profesor a explicat și de ce vrea să erodeze Donald Trump acest spirit cosmopolit al sistemului universitar american.

„Aş spune că în viziunea sa, problemele economice și culturale ale Statelor Unite ale Americii vin toate din afară. Nu este lipsă de educație în cariere noi de vină dacă americanilor le lipsesc slujbe: sunt de vină muncitori străini. La fel cu puncte culturale, de exemplu sexualitatea sau drepturile femeilor. Este o și imagine simplă: dușmanii sunt toți exteriori, doar ‘noi’ suntem nevinovați. Din păcate nu funcționează acest mod de izolare, nici în America nici în Asia sau Europa de Est. Specific în cazul Harvard, poate ataca și un fel de “elită”, educație de elită, în timp ce super-bogații primesc tot felul de privilegii în măsura lui financiară. Destul de transparent, dar vom vedea dacă publicului îi plac asemenea inconsecvențe”, adaugă Andrei Pop.

Andrei Pop, profesor la Universitatea din Chicago FOTO arhiva personală

Andrei Pop a plecat din România la Los Angeles cu familia la scurt timp după Revoluția din decembrie 1989. În America a absolvit Liceul Van Nuys, iar apoi și-a luat licența în istoria artei la prestigioasa universitate Stanford, obținând ulterior și doctoratul în istoria artei la Harvard.

Înainte de a veni la Universitatea din Chicago, Andrei Pop a predat la universitățile din Viena și Basel.

Înființată în 1636, Universitatea Harvard a dat de-a lungul vremii foarte numeroși absolvenți de elită, printre aceștia numărându-se 8 președinți ai S.U.A., 24 de șefi de stat și nu mai puțin de 162 de laureați ai Premiului Nobel.