UE încă mai vrea să negocieze cu SUA, dar are deja o listă de produse pentru care intenționează să impună taxe vamale. Multe dintre ele sunt exportate din statele republicane, ceea ce înseamnă că războiul comercial va genera probleme bazei electorale a lui Donald Trump, scrie Politico, potrivit hotnews.ro.
Răspunsul UE la decizia președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 20% ar putea fi mai puțin agresiv decât ar fi așteptat unii, dar arată o strategie atentă a oficialilor europeni, care încearcă să lovească SUA acolo unde ar putea să doară cel mai mult.
Potrivit unui document intern consultat de Politico, Comisia Europeană ia în calcul să aplice taxe vamale de până la 25% unei game largi de importuri din SUA, în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro.
Lista cuprinde produse agricole și industriale obișnuite, cum ar fi soia, carnea, tutunul, fierul, oțelul și aluminiul – pentru a lovi sectoarele americane care se bazează cel mai mult pe exporturile transatlantice.
Politico observă că funcționarii UE au dat dovadă de o creativitate neobișnuită în alcătuirea listei, canalizând în același timp o doză de agresivitate pentru a provoca în mod special durere bazei electorale a lui Trump.
Taxele vamale europene vor intra în vigoare în trepte
Țările UE urmează să voteze miercuri cu privire la noile taxe, iar observatorii nu așteaptă o opoziție majoră.
Odată ce au aprobat lista (care, din punct de vedere tehnic, este alcătuită din mai multe liste), primul set de taxe pentru bunuri precum afinele sau sucul de portocale, pe care UE le-a impus inițial în 2018 în timpul primei președinții Trump, dar le-a suspendat în 2021, va intra în vigoare la 15 aprilie.
O taxă de 25% va intra apoi în vigoare de pe 16 mai pentru un al doilea lot de produse importate, cum ar fi oțelul, carnea, ciocolata albă și polietilena. În cele din urmă, o taxă de 25% pentru migdale și soia va intra în vigoare pe 1 decembrie.
În total, taxele UE vor afecta exporturi din statele republicane în valoare de 13,5 miliarde de dolari, conform analizei Politico a datelor comerciale din 2024.
Boabe de soia, carne de vită, piese auto, țigări
Boabele de soia sunt cel mai valoros produs de pe lista de sancțiuni a blocului, unul cu o importanță economică și simbolică pentru statele republicane.
Statele Unite sunt al doilea mare producător și exportator mondial de soia, iar taxele UE ar afecta un sector deja lovit de măsurile de retorsiune ale Chinei, de creșterea concurenței globale și de scăderea prețurilor.
Și asta nu este tot: 82,5% din exporturile americane de soia către UE provin din Louisiana, statul natal al președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.
Deloc surprinzător, producătorii americani de soia au criticat luna trecută războiul comercial al lui Trump și au îndemnat administrația să „reconsidere taxele (împotriva Canadei, Mexicului și Chinei) și potențialele taxe viitoare”. Cu toate acestea, până în prezent, președintele SUA a semnalat că „nu are în vedere” o pauză.
UE vizează, de asemenea, carnea de vită din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan, țigările din Florida și produsele din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama.
Înghețată, dar nu whisky
În timp ce Comisia a sfârșit prin a elimina whisky-ul american din ciorna finală după ce Franța, Italia și Irlanda au făcut lobby cu succes în acest sens, lista include alte produse de nișă menite să provoace cele mai mari dificultăți exportatorilor din statele republicane.
Acestea includ (dar nu sunt limitate la) înghețată din Arizona, pături electrice din Alabama, cravate și papioane din Florida (cu excepția cazului în care sunt din mătase, pe care statul democrat California va fi mai mult decât bucuros să le furnizeze) și mașini de spălat din Wisconsin.
Pastele din Florida și Carolina de Sud se vor confrunta, de asemenea, cu unele taxe vamale, deși Italia va fi probabil încântată să umple golul de pe piață.
În cele din urmă, neglijeurile pentru femei din Ohio și Kentucky au fost incluse în lista finală; la fel și lenjeria intimă pentru bărbați, deși aceasta se găsește mai ales în statele democrate.
UE lasă ușa deschisă pentru negocieri
Războiul comercial declanșat de Trump vine cu un preț ridicat pentru Washington, deoarece Canada și China au răspuns și ele la avalanșa de taxe vamale a președintelui american cu propriile lor contratarife.
În total, măsurile de retorsiune impuse de China, Canada și UE vor afecta exporturi americane în valoare de aproape 90 de miliarde de dolari.
Beijingul a aplicat o taxă de 15% pe produse precum puiul, grâul și porumbul, precum și o taxă de 10% pe soia, carne, fructe și alte exporturi agricole. Canada, între timp, a impus două seturi de taxe – 25 % pe o serie de produse agroalimentare și alte 25% pe produse din oțel și aluminiu.
În vreme ce a alcătuit această listă, Bruxelles-ul a semnalat în același timp că va lăsa ușa deschisă negocierilor. Luni, blocul comunitar a oferit o schemă de taxare „zero/zero” pentru bunurile industriale care acoperă, printre altele, automobile, medicamente, produse chimice, materiale plastice și utilaje.
Cu toate acestea, Trump a declarat că oferta este insuficientă și a îndemnat țările UE să cumpere energie americană în valoare de 350 de miliarde de dolari pentru a face deficitul comercial să „dispară într-o săptămână”.
În ultimă instanță, blocul comunitar ar putea folosi „bazooka sa comercială” pentru a lovi serviciile americane, ceea ce ar duce războiul comercial la un nivel complet nou – însă nu toate țările UE sunt dispuse să facă acest lucru.