Ucraina a lansat bombardiere quadcopter de pe o dronă maritimă pentru a lovi instalațiile radar rusești din Crimeea, scrie digi24.ro.

Forțele de apărare sudice ale Ucrainei au lovit cu succes o bază radar rusă critică în apropierea orașului Mayak din Crimeea, ocupat temporar, în noaptea de 1-2 iulie. Ținta a fost sistemul radar rus Nebo-M, incluzând componente din sistemele radar 1L119 Nebo-SVU și 59N6-E Opponent-GE, ambele vitale pentru rețeaua de apărare aeriană pe distanțe lungi a Rusiei, scrie Defense Express. 

Atacul a avariat în mod specific trei elemente: modulul radar RLM-M cu bandă de metru, modulul RLM-D cu bandă de decimetru și stația de control KU-RLK. Aceste componente servesc ca sisteme de avertizare timpurie și de urmărire pentru detectarea aeronavelor și a rachetelor care se apropie la diferite altitudini și distanțe. Degradarea lor poate reduce semnificativ eficacitatea supravegherii aeriene locale rusești. 

În mod surprinzător, radarul a fost lovit folosind drona bombardier de tip quadcopter Baba Iaga, lansată de pe o dronă marină necunoscută. Imaginile lansării arată că drona transporta trei muniții aeriene și era echipată cu un mecanism de autodistrugere, probabil pentru a evita recuperarea sau ingineria inversă. 

Observațiile inițiale sugerează că aceste drone pot fi controlate prin radio prin benzi de frecvență medie (700-900 MHz). Un modul gri asemănător unei antene, vizibil pe dronă, susține această teorie. Dacă se confirmă, înseamnă că drona marină nu numai că a transportat bombardierele în raza de acțiune, dar a servit și ca repetor radio, îmbunătățind controlul și stabilitatea semnalului în timpul misiunii. 

Acest atac confirmă, de asemenea, că Forțele de Apărare ale Sudului dețin acum drone marine, devenind astfel a patra structură ucraineană cu astfel de active, după Serviciul de Securitate, Serviciul de Informații al Apărării și Marina. Drona marină văzută în această operațiune nu se potrivește cu niciun model intern cunoscut, ceea ce sugerează introducerea unei noi clase de sisteme navale fără pilot.