Oficialii din domeniul sanatatii incearca sa afle cauza cresterii sindromului de soc toxic streptococic, care are o rata a mortalitatii de 30%. Expertii avertizeaza ca o infectie bacteriana rara, dar periculoasa, se raspandeste cu o rata record in Japonia, anunta libertatea.ro.

Numarul de cazuri din 2024 este asteptat sa depaseasca cifrele de anul trecut, in timp ce ingrijorarea creste ca boala streptococica de grup A – sindromul socului toxic streptococic (STSS) – va continua sa se raspandeasca in Japonia. 

„Exista inca multi factori necunoscuti cu privire la mecanismele din spatele formelor fulminante (severe si bruste) de streptococ si nu suntem in stadiul in care sa le putem explica”, a precizat Institutul National de Boli Infectioase (NIID.

Cazuri inregistrate in 45 din cele 47 de prefecturi 

Cifrele provizorii publicate de NIID arata ca 941 de cazuri de STSS au fost raportate anul trecut. In primele doua luni ale anului 2024, au fost deja inregistrate 378 de cazuri de infectii in toate, cu exceptia a doua, din cele 47 de prefecturi ale Japoniei. 

In timp ce persoanele in varsta sunt considerate cu un risc mai mare, tulpina de grup A duce la mai multe decese in randul pacientilor sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS intre iulie si decembrie 2023, aproximativ o treime au murit, a raportat ziarul Asahi Shimbun. 

Adultii peste 30 de ani, in pericol 

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numita streptococcus pyogenes. Cunoscut mai frecvent sub numele de streptococ A– poate provoca dureri de gat, in principal la copii, si multi oameni il au fara sa stie si nu se imbolnavesc.

Dar bacteriile care provoaca infectia pot, in unele cazuri, duce la boli grave, complicatii si chiar deces, in special la adultii peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Care sunt primele semne 

Persoanele in varsta pot prezenta simptome asemanatoare racelii, dar in cazuri rare, simptomele se pot agrava incluzand faringite, amigdalita, pneumonie si meningita. In cazurile cele mai grave poate duce la insuficienta de organ si necroza. 

Ridicarea restrictiilor in timpul pandemiei, o posibila cauza 

Unii experti cred ca o cresterea rapida a cazurilor in 2023 se datoreeaza ridicarii restrictiilor impuse in timpul pandemiei de coronavirus. 

In mai 2023, guvernul a retrogradat statutul Covid-19 de la clasa a doua – care include tuberculoza si SRAS – la clasa a cincea, plasandu-l la egalitate cu gripa sezoniera. Schimbarea a insemnat ca autoritatile locale nu au mai putut sa ordone persoanelor infectate sa stea departe de munca sau sa recomande spitalizarea. 

De asemenea, miscarea i-a determinat pe oameni sa coboare garda, intr-o tara in care purtarea pe scara larga a mastilor si igienizarea mainilor au mentinut decesele cauzate de Covid-19 la un nivel scazut. Au fost inregistrate aproximativ 73.000 de decese cauzate de Covid-19, comparativ cu peste 220.000 in Marea Britanie, care are o populatie de putin peste jumatate din cea a Japoniei.

Oamenii au abandonat masurile de protectie de baza 

Ken Kikuchi, profesor de boli infectioase la Universitatea Medicala pentru Femei din Tokyo, spune ca este „foarte ingrijorat” de cresterea dramatica din acest an a numarului de pacienti cu infectii invazive severe cu streptococ.

El crede ca reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor din spatele cresterii infectiilor cu streptococ pyogenes. Acest lucru, a adaugat el, a determinat mai multi oameni sa abandoneze masurile de baza pentru prevenirea infectiilor, cum ar fi dezinfectia obisnuita a mainilor. 

„Dupa parerea mea, peste 50% din japonezi au fost infectati cu Sars-CoV-2 [virusul care provoaca Covid-19]”, a spus Kikuchi pentru The Guardian. „Starea imunologica a oamenilor dupa recuperarea Covid-19 i-ar putea face sensibili la unele microorganisme. Trebuie sa clarificam ciclul de infectie al bolilor piogene streptococice invazive severe si sa le punem sub control imediat.” 

Cum se raspandeste Streptococul A 

Infectiile streptococice se raspandesc prin picaturi si contact fizic. De asemenea, bacteria poate infecta pacientii si prin rani de pe maini si picioare. 

Infectiile cu streptococ A sunt tratate cu antibiotice, dar pacientii cu boala streptococica invaziva de grup A mai severa este posibil sa aiba nevoie de o combinatie de antibiotice si de asistenta medicala intensiva.

Ministerul Sanatatii din Japonia recomanda oamenilor sa ia aceleasi masuri de igiena impotriva streptococului A care au devenit parte din viata de zi cu zi in timpul pandemiei de coronavirus.

„Vrem ca oamenii sa ia masuri preventive, cum ar fi mentinerea mainilor curate si eticheta tusei”, a declarat ministrul Sanatatii, Keizo Takemi, reporterilor la inceputul acestui an, potrivit Japan Times.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.