Un scenariu care până mai ieri părea absurd începe să aibă din ce în ce mai mulți susținători, iar dacă se va realiza ar însemna cea mai puternică lovitură pe care Beijingul ar da-o SUA: Elon Musk ar putea să-și mute imperiul în China, scrie știrileprotv.ro
Recentele certuri ale lui Donald Trump cu Elon Musk – care au inclus amenințări cu deportarea miliardarului născut în Africa de Sud – au stârnit speculații că acesta și-ar putea muta imperiul de afaceri în China, scrie South China Morning Post (SCMP).
Publicația independentă cu sediul în Hong Kong este deținută de gigantul online Alibaba, a miliardarului Jack Ma, care ar putea avea acces privilegiat la unele informații din ”lumea bună”.
Este știut, de altfel, că Musk are relații foarte bune în China și este un admirator declarat al regimului Xi Jinping. Dată fiind anvergura globală a afacerilor Tesla și SpaceX, o mutare a imperiului său de mii de miliarde de dolari în China ar reprezenta, fără doar și poate, cea mai dură lovitură posibilă pe care Beijingul ar putea să o aplice rivalului său de moarte, Washingtonul. Altfel spus, dacă Trump și Musk se ceartă, câștigă Xi.
Trump și Musk s-au certat din cauza planurilor de impozitare și cheltuieli ale președintelui SUA și a amenințărilor ulterioare ale șefului Tesla și SpaceX de a crea un nou partid politic.
Trump: ”Fără subvențiile SUA, Elon ar trebui să-și închidă magazinul”
Acest lucru l-a determinat pe Trump să scrie pe rețelele de socializare la începutul acestei luni: „Elon a primit de departe cele mai multe subvenții decât orice ființă umană din istorie, iar fără subvenții Elon ar trebui probabil să-și închidă magazinul și să se întoarcă acasă, în Africa de Sud. Gata cu lansările de rachete, sateliții sau producția de mașini electrice, iar țara noastră ar economisi o AVERE”.
Imperiul de afaceri al lui Musk a acumulat 38 de miliarde de dolari în contracte guvernamentale, împrumuturi, subvenții și credite fiscale, potrivit The Washington Post.
”Dacă tensiunile dintre Musk și Trump escaladează – în special în probleme precum reglementarea, subvențiile, cenzura sau impozitarea – există posibilitatea ca Musk să mute mai multe capacități de cercetare și dezvoltare sau de producție în străinătate”, a declarat Denis Simon, membru nerezident la think tank-ul american Quincy Institute for Responsible Statecraft.
„China, cu lanțurile sale de aprovizionare și infrastructura sa avansate, ar putea deveni o destinație preferată”, a adăugat expertul american.